Mor el director i productor barceloní Josep Maria Forn

Autor de pel·lícules històriques sobre Lluís Companys i Francesc Macià, ha mort als 93 anys

El director i productor cinematogràfic barceloní Josep Maria Forn ha mort aquest dilluns als 93 anys. Forn va dirigir films destacats del cinema català, com La piel quemada (1966), sobre la immigració a Catalunya, i Companys: procés a Catalunya (1979), sobre el judici i l’afusellament del president Lluís Companys. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha destacat que va treballar tota la vida “per donar valor al cinema català”, mentre que la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, ha recalcat que va ser “un gran cineasta i persona”, informa l’ACN.

Forn va rebre la Creu de Sant Jordi el 2001 i l’Acadèmia del Cinema Català li va atorgar el premi Gaudí d’honor el 2010. Dins d’una carrera coronada per diferents guardons, també va ser director de Ho sap el ministre? (1991), Subjudice (1998) i El coronel Macià (2006). El 2015, va estrenar El somni català, una pel·lícula sobre els principals fets històrics de Catalunya des de principis del segle XX fins als inicis del procés independentista. A més, va produir més d’un vintena de llarmetratges entre 1958 i 1983.

Forn va fundar l’Institut de Cinema Català el 1975, òrgan que va presidir i que va impulsar la producció de curtmetratges. També va ser director general de cinematografia de la Generalitat entre 1987 i 1988 i, posteriorment, va ser escollit per presidir el Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya el 1994.

Més informació

Nou comentari