Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Jazz, psicodèlia i metal, plats forts del 26è Festival LEM
  • CA

Després de l’èxit de l’OFF LEM 2021, fet en unes circumstàncies molt complicades, Gràcia Territori Sonor presenta la XXVIa edició del Dispositiu LEM – Encontre Internacional de Músiques Experimentals de Barcelona. Un festival amb jazz, psicodèlia, metal… girant sempre al voltant de l’exploració sonora. La directora artística del Dispositiu, Maria Vadell, ho resumeix afirmant que duen a la ciutat “música normal” per bé que, per causa del panorama cultural de Barcelona, “molta gent no l’hagi sentit mai”.

Així, aquest octubre, malgrat no haver recuperat els aforaments ni el número de concerts d’abans de la pandèmia, el cicle proposa catorze actuacions a set espais de la ciutat, en una programació eclèctica que ja es pot consultar a la seva pàgina web. Entre els retorns més destacats el de la gastronomia, la música i la poesia de l’Àgape, a Casa Almirall, i el de recintes com la capella modernista del Col·legi Major Universitari Ramon Llull, que enguany acollirà el noise de Granular Bastards, l’industrial dels polonesos White Nerve Connection i el jazz d’avantguarda de Black Flower, que presentaran ‘Kala of the Unspoken’, un àlbum inspirat en l’obra d’H.P. Lovecraft, produït per Marc Parrot i editat en format físic pel segell de la mateixa Gràcia Territori Sonor. Un projecte, aquest que fa “molta il·lusió” a l’associació, explica Vadell, ja que han reprès “una activitat que duia temps aturada”.

La improvisadora Núria Andorrà, una de les figures més importants de la improvisació europea i guardonada enguany amb el Premi Alícia de l’Acadèmia Catalana de la Música, també participarà al Dispositiu. Hi torna després d’haver protagonitzat el concert inaugural de 2019, una improvisació amb Christiane Bopp, i en aquesta ocasió presentarà ‘Nu.A’, un projecte on es desfà dels seus instruments i torna a la quotidianitat i la tradició. En una línia molt diferent però també molt interessant hi ha l’actuació dels barcelonins Lubianka, una banda de psicodèlia amb una trajectòria prou llarga però que mai no deixa de sorprendre amb les seves influències i els seus girs. Després de treure dos àlbums el 2019, els presentaran al Dispositiu LEM.

El cinema, convidat especial

Un altre dels escenaris que torna és el Centre Artesà Tradicionàrius, on tindrà lloc el concert de cloenda amb el death metal acústic d’Inhumankind i el doom metal experimental de Coure, que actuaran amb l’acompanyament de la pel·lícula silent ‘La passió de Joana d’Arc’ (Carl Theodor Dreyer, 1928) gràcies a una col·laboració amb el Cryptshow Festival. El cinema, de fet, tindrà un paper inusualment notori en aquest LEM. A més de l’actuació esmentada, el director anglès Mark Aitken presentarà al Centre Cívic La Sedeta la seva pel·lícula ‘Neighbourhood of Infinity’, rodada a Barcelona durant el confinament de l’any passat. Les imatges d’ocells i de persones, uns més lliures i uns altres més engabiats que mai, estaran il·lustrats per la reunió inèdita de tres dels músics més destacats de l’escena experimental de la ciutat: Melisa Bertossi, Cristian Subirà i Pope.

Coure, un dels atractius del Festival LEM Foto: Gràcia Territori Sonor

Una vetllada de sonoritats analògiques

Un altre dels espais clàssics del Dispositiu, el Convent de Sant Agustí, acollirà la presentació d’un dels projectes que ha impulsat enguany Gràcia Territori Sonor: la “ferretera conceptual” Eli Gras s’ha unit a Lula Thomas i Marina H. Asciutti per preparar un concert que s’endinsarà en els sons d’un ofici cada cop menys habitual: el d’esmolet. El mateix vespre, el músic sard Daniele Ledda presentarà a Barcelona el seu projecte ‘Clavius’, una experiència fascinant de deconstrucció i reconstrucció d’instruments de teclat per tal d’explorar-ne possibilitats i on s’acompanya de projeccions.

Tres Encontres en l’Espai-Temps

Dins la programació eclèctica del LEM 2021 també hi haurà lloc per a la improvisació, amb tres accions que formen part del cicle d’hivern/primavera Encontres en l’Espai-Temps. La pianista Laia Vallès i la guitarrista Amidea Clotet, els veterans experimentadors sònics Dr. Truna i Mireia Tejero i la poeta Laia Carbonell i l’acordionista Roser Gabriel i es trobaran per primera vegada just abans de les actuacions per alliberar plegats les seves capacitats expressives. Aquestes dues darreres, a més, seran les encarregades d’inaugurar un nou espai per al LEM: el Casal de Barri Can Carol, a Vallcarca, inaugurat fa ben pocs mesos com a equipament al servei dels veïns.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa