El monestir de Pedralbes revela la seva façana sud gràcies a la recuperació de l’Hort Petit, la terra que les clarisses van cultivar durant segles i que havia quedat en desús. Una cooperativa de discapacitats intel·lectuals tornarà a cultivar aquesta horta, que es tornarà a omplir de cebes, carbasses, cols i faves. Una excavació arqueològica ha permès estudiar quins productes vegetals s’hi plantaven antigament, retrobar la traça dels antics camins i destapar els canals de reg que portaven l’aigua de la bassa històrica, alimentada per aigua de mina. També s’hi han trobat objectes quotidians com tasses o agulles.

Els responsables del monestir han explicat el projecte aquest dimecres a l’alcaldessa Ada Colau i a la resta de regidors municipals, en la tradicional visita a les clarisses el dia de Santa Eulàlia. Des de la seva fundació per Elisenda de Montcada el 1326, el monestir està sota la protecció directa de l’ajuntament, que l’ha defensat al llarg dels segles i en finança encara avui obres de millora. Acull un equipament cultural molt actiu, amb exposicions regulars i cicles de diàlegs filosòfics que posen especial accent en el paper de la dona i l’espiritualitat al món.

Façana del monestir de Pedralbes que dóna a l'Hort Petit medieval / MMP

Façana del monestir de Pedralbes que dóna a l’Hort Petit medieval / MMP

“Volem que l’Hort Petit sigui un projecte d’excel·lència i pedagògic, amb vocació d’integració social i també de sumar un espai verd pel barri”, ha exposat la directora, Anna Castellanos, a la corporació municipal. La recuperació de l’hort l’ha ideat i dirigit Josep Maria Julià, que ha estat 30 anys al capdavant de les obres de rehabilitació del monestir i just s’ha jubilat aquest gener. A partir d’ara seguirà al costat de les clarisses –que l’han lloat sentidament en el seu parlament davant l’alcaldessa– com a expert voluntari.

L'exarquitecte del monestir de Pedralbes, Josep Maria Julià, explicant l'hort medieval a Ada Colau i Elsa Artadi / MMP

L’exarquitecte del monestir de Pedralbes, Josep Maria Julià, explicant l’hort medieval a Ada Colau i Elsa Artadi / MMP

El monestir aprofita cada any la visita dels regidors per fer balanç de la feina feta. Castellanos ha recordat l’èxit de l’exposició de fa un any sobre dones artistes oblidades o silenciades i la nova proposta Rere els murs del monestir, que explica la vida quotidiana de la comunitat de clarisses i personatges històrics vinculats a Pedralbes a través d’objectes originals i noves tecnologies. Per primer cop la mostra és transmèdia, amb una visita virtual i un joc interactiu.

Visita municipal al monestir de Pedralbes per Santa Eulàlia / MMP

Visita municipal al monestir de Pedralbes per Santa Eulàlia / MMP

La directora també ha tret pit del nou sistema de climatització, una obra gens cultural però molt necessària per al confort dels visitants. La minvant comunitat de clarisses –ja només hi viuen 7 religioses– ha agraït als regidors aquesta obra, després d’anys de passar molt fred i molta calor a les estances centenàries del recinte. Colau, que no amaga la bona sintonia personal que té amb la mare abadessa, sor Montserrat Casas, ha recollit el guant ratificant el “compromís total” del municipi amb el monestir i la seva funció històrica de visibilització femenina.

Pla Director per al 700 aniversari

Monestir i ajuntament preparen un paquet d’inversió per a diverses rehabilitacions pendents, de cara a la celebració del 700 aniversari de la fundació del monestir d’aquí sis anys. L’equipament depèn de l’Institut municipal de Cultura (ICUB), però la conservació del patrimoni van a càrrec del pressupost d’Urbanisme. Cada any s’hi ha destinat alguna partida però queda encara molt per fer, com les teulades o les casetes de la Baixada del Monestir.

Les clarisses del monestir de Pedralbes i Ada Colau, en la visita per Santa Eulàlia / MMP

Les clarisses del monestir de Pedralbes i Ada Colau, en la visita per Santa Eulàlia / MMP

Aquest mandat el consistori preveu redactar un Pla Director que aglutini tots els deures pendents i doni un impuls nou al monestir abans de l’efemèride. L’abadessa, amb la veu plorosa, ha celebrat que l’Ajuntament vulgui tenir el recinte “totalment restaurat” el 2016 i ha demanat als regidors de tots els partits que malgrat que hi ha moltes prioritats i urgències no oblidin el monestir: “Espais com aquests són més importants i necessaris que mai, perquè ajuden a la reflexió i a la serenitat per prendre bones decisions”.

Els tinents Joan Subirats i Albert Batlle i l'alcaldessa Ada Colau, al monestir de Pedralbes / MMP

Els tinents Joan Subirats i Albert Batlle i l’alcaldessa Ada Colau, al monestir de Pedralbes / MMP

La visita de l’any passat va inaugurar la restauració del ‘claustre dels gats’, l’espai on les monges rentaven antigament la roba, i ja va avançar que la següent intervenció seria l’hort medieval. Fent una excepció en la tradició, no va tenir lloc la diada de Santa Eulàlia sinó el 15 de març –dia de Santa Madrona, també copatrona de Barcelona– per una operació quirúrgica de l’abadessa. 

Més notícies
Notícia: El monestir de Pedralbes reestrena el ‘claustre dels gats’ i inicia el rescat de l’hort medieval
Comparteix

El monestir de Pedralbes reestrena el ‘claustre dels gats’ i inicia el rescat de l’hort medieval

La visita del govern d'Ada Colau i l'oposició per Santa Eulàlia s'ha hagut d'endarrerir per una intervenció mèdica de l'abadessa | Les clarisses demanen rehabilitar dues casetes abandonades
Notícia: El monestir de Pedralbes reestrena el ‘claustre dels gats’ i inicia el rescat de l’hort medieval - Mobile
Notícia: Joves amb Asperger faran de guies al monestir de Pedralbes
Comparteix

Joves amb Asperger faran de guies al monestir de Pedralbes

El projecte té l'objectiu d'impulsar la inserció laboral de joves amb al síndrome i trencar els estigmes que els afecten
Notícia: Joves amb Asperger faran de guies al monestir de Pedralbes - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Miguel a febrer 13, 2020 | 13:38
    Miguel febrer 13, 2020 | 13:38
    Gràcies per explicar històries i notícies com aquesta, donant valor al cooperativisme i a l'agricultura de proximitat. Tanmateix, un suggeriment/crítica. Dir "cooperativa de discapacitats" és irrespectuós, estem etiquetant la gent per la seva discapacitat, com si aquest fet fos immutable al llarg de la vida o com si aquesta etiqueta fos uniforme dins un col·lectiu de persones que és molt divers. S'agrairia l'ús de la construcció "persones amb discapacitat/diversitat funcional" en lloc

Nou comentari

Comparteix