La mona Cristina és la mona de Pasqua tradicional que reivindiquen els pastissers de tota la vida, els que fan aquest dolç d’aquesta època de l’any a l’antiga, de forma artesanal. Està feta a base de brioix i ou dur, molt diferent de les més populars, que estan fetes a base de xocolata industrial, amb figuretes de futbolistes i altres celebritats.
Aquest 2022, el Gremi de Pastissers de Barcelona reclama tornar a la mona tradicional, la Cristina, que amb els seus ingredients i presentació simbolitza la fertilitat i el renaixement. La tradició explica que aquest dolç ha de dur tants ous durs com anys tingui el fillol o la fillola, fins a un màxim de 12. Més ja seria massa.
Els ingredients d’aquesta mona són els següents:
- 500 g farina de força
- 190 g llet
- 80 g ous
- 75 g sucre
- 75 g mantega
- 20 g llevat fresc
- 10 g sal
- aromes
L’elaboració és la següent:
- Dissol la sal en 20 grams de llet.
- Afegeix tots els ingredients a la pastadora excepte la sal, la mantega i el llevat. Quan ho hagis barrejat tot durant 10 minuts, afegeix-hi els ingredients que falten.
- Deixa reposar la massa en bloc 30 minuts a la nevera. Després, fes una bola amb la massa i pinta-la amb ou.
- Fermenta el brioix a 28 °C fins que dupliqui el volum i pinta’l altre cop amb ou.
- Col·loca un ou bullit damunt la peça.
- Cou la mona a 160-170 °C durant uns 25 minuts.
La mona de Pasqua existeix, com a mínim, des del segle XV. El seu nom prové de la paraula munna, que en àrab significa “provisió de la boca”. En un primer moment es feia amb pasta de pa com a base, tenia forma de tortell i simbolitzava la Quaresma. Més endavant ja s’hi van afegir els ous de colors.