Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
FOTOS | La modernitat de Barcelona d’abans de la guerra civil
  • CA

L’exposició ‘Modernitat de Gabriel Casas i Galobardes’, mostra la mirada del fotògraf que va retratar la modernitat de Barcelona entre l’Exposició Internacional del 1929 i la guerra civil: Gabriel Casas i Galobardes. El fotògraf va començar la seva carrera en el món dels esports, però amb el temps va ampliar el focus per capturar escenes sobre tendències europees modernes que van canviar la ciutat per a sempre.

Els partits entre l’Espanyol i el Barça s’havien polititzat amb la dictadura de Primo de Rivera / Fundació Gabriel Casas

Així es pot veure en l’exposició que acull fins al pròxim 29 de gener el Palau Robert i que ha estat produïda per la Fundació Palau i compta amb la col·laboració de l’Arxiu Nacional de Catalunya. Les 100 fotografies de l’exposició mostren diferents escenes que van capturar l’esperit d’una ciutat que volia créixer i obrir-se al món, com d’ídols de l’esport, d’espectacles a la ciutat, dels bars i la vida nocturna, dels inicis del turisme i la primera globalització i del barri xino i dels baixos fons, entre altres.

Dels combats de boxa al cabaret La Criolla del barri xino

Alguns exemples concrets dels moments que apareixen en aquestes imatges són l’estada de l’artista Josephine Baker a Barcelona, un concert de l’orquestra de Demon’s Jazz, que actuava en el marc del context que es coneixia internacionalment com l’Era del Jazz; un combat de boxa del boxejador barceloní Josep Gironès, el cabaret La Criolla o la de la Guàrdia Civil en un partit del Barça contra l’Espanyol. En aquest darrer cas, és destacable que hi anava molta policia al partit de l’Espanyol i el Barça perquè s’havia polititzat amb la dictadura de Primo de Rivera.

La boxa, una de les activitats captades per la càmera de Casas / Fundació Pere Casas

Pel que fa a La Criolla i el barri xino, el seu context i el paper que van tenir en la ciutat es poden entendre millor gràcies a textos del periodista Josep M. Planes i de l’escriptor Josep M. de Sagarra que acompanyen l’exposició.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa