Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les 7 vides de la discoteca gracienca que amarga els veïns
  • CA

Contra tot pronòstic, la discoteca Canela segueix en marxa. Res no atura la festa en aquest establiment de música llatina, situat a prop de la frontera entre la Vila de Gràcia i el Camp d’en Grassot i la Gràcia Nova. Ni les queixes veïnals, ni les restriccions post-pandèmia, ni un propietari del local incòmode amb el club, ni tan sols un Ajuntament de Barcelona manifestament bel·ligerant. La sala segueix obrint els divendres, els dissabtes i les vigílies de festiu. Fins i tot després que el passat març –just abans que esclatés la crisi del coronavirus– el govern del districte de Gràcia anunciés que precintaria el local si no ho feia la propietat del club.

De fet, allò era, o havia de ser, el principi. Ja feia temps que semblava que la unió de veïns i govern municipal –que s’ha decantat per donar suport al descans dels graciencs– acabaria aconseguint el tancament de l’antic KGB. Tanmateix, una vegada i una altra, els gestors de la sala insisteixen: “Nosaltres seguim. Estem segurs que tenim tot com toca”. Qui ho diu és Ericson Sánchez, administrador únic de l’empresa Triskel Canela SL.

L’última mostra d’aquesta convicció va ser la passada revetlla de Sant Joan, quan la discoteca va tornar a obrir mentre els veïns quedaven bocabadats. Aquesta situació, que va avançar el Línia Gràcia, entrava en plena contradicció amb les últimes notícies que arribaven des del govern municipal. El 13 de març –el dia abans que es decretés l’Estat d’Alarma– es va anunciar que s’havia demanat al club que fes el precintament voluntari del club, ja que els tècnics municipals havien resolt que el traspàs de la llicència de la discoteca havia estat irregular. Així, si no clausuraven ells mateixos l’establiment, l’Ajuntament ho faria en un màxim de deu dies. Era la conseqüència directa d’un expedient “executiu”, puntualitzaven fonts municipals. D’aquesta manera, tot i que el club ho rebatés per via administrativa, s’hauria de cessar l’activitat de manera preventiva, insistien des del govern del districte. “El recurs és independent del precintament”, remataven.

Clients durant la revetlla de Sant Joan, al Canela / Cedida

Però ni tan sols aquests advertiments han frenat l’activitat de la sala de ball del carrer Ca l’Alegre de Dalt. I les amenaces prèvies de l’Ajuntament tampoc no s’aprecia que s’hagin complert en les condicions que es van explicar. No hi ha cap precintament.

De fet, el club obre com qualsevol altra discoteca. Ara, amb una versió més espaiosa i complint les normes sanitàries, segons asseguren els amos del club, el Canela ha tornat a l’acció. “No ens ho podíem creure, quan ho vam veure. Però és que ja no sabem què pensar. Vam fer-nos a la idea que ja s’havia acabat, després de l’advertiment de l’Ajuntament. Però si segueixen, és que potser ho tenen tot perfectament apamat”, planteja Oriol Hosta, veí i portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Discoteca Canela.

Des del govern del districte, però, el que els diuen és tot el contrari. Que tinguin paciència, que el procediment segueix endavant i que l’empresa continua sense presentar informació que els salvi. Els ho van repetir en una reunió aquest divendres passat. El col·lectiu veïnal fa temps que denuncia soroll desmesurat quan surten els clients de l’establiment, baralles a peu de carrer i increpacions i insults a veïns.

Ericson Sánchez es defensa davant els comentaris dels veïns. Assegura que les batusses ja no es produeixen i que són “l’única discoteca de Barcelona que acompanya els clients fins al metro” quan tanquen. És una de les polítiques que es van treballar entre Ajuntament i club de manera inicial, quan els veïns van començar a protestar. “Hem pres moltes mesures. Ara ells han d’entendre que nosaltres tenim dret a fer el nostre negoci”, resol.

Una discoteca en situació ‘okupa’

Sobre l’expedient municipal i l’acusació d’haver obtingut la llicència d’activitat de manera irregular, l’amo de l’empresa es manté inamovible en la teoria que tot està en ordre. Reconeix que el titular de la llicència inicial era la companyia Setraspa SL –antiga gestora del KGB– però apunta que en el moment que Triskel Canela va absorbir aquesta empresa, el titular passa a ser-ne ell. Aquesta afirmació, però, és precisament la que els tècnics de l’Ajuntament no van poder acreditar. És a dir, que l’expedient resolia que ni la transmissió de la llicència ni l’adquisició del capital de la societat titular van quedar confirmades. Sánchez respon que estan en procés d’aclarir-ho, però que tot s’ha retardat perquè l’aturada pel coronavirus ha complicat els tràmits administratius.

Però no és l’únic inconvenient que afronten. El local que ocupen també els dona problemes. Segons va poder saber aquest diari, la propietat –Núñez i Navarro– estava incòmoda amb la presència del club a la finca i no els va renovar el contracte de lloguer quan va finalitzar. Davant aquesta situació, la discoteca Canela ha seguit operant i no ha abandonat el local tot i estar fora de contracte. És a dir, estan d’okupes. “Hem seguit dipositant les mensualitats al mateix compte que ho fèiem fins ara. I ens consta que ells han acceptat els diners, almenys en alguns casos”, detalla l’administrador de la companyia d’oci nocturn.

La seva batalla amb Núñez i Navarro, de fet, també té a veure amb Setraspa i la lletra petita dels contractes. “Hi havia una clàusula al contracte de lloguer que Setraspa tenia amb la propietat que deia que si no es descuidava cap pagament i complia els deures com a llogater, el contracte es renovaria automàticament. Així que és el que reclamem”, insisteix l’empresari. Preguntat per aquest diari, però, no ha volgut mostrar el fragment del document legal on s’establia aquesta condició.

Precintaments passats

L’actual situació, però, té una gran similitud el que va passar a finals de l’any 2013. Llavors, l’Ajuntament va precintar i va aconseguir tancar la sala KGB després que els veïns se’n queixessin repetidament. En aquella ocasió, però, va ser per l’excés de soroll que emetia el club. Els següents mesos va quedar clausurat tot i la insistència dels amos del local i es va treballar amb el govern municipal quina alternativa s’hi podria trobar. Finalment, aquella operació va acabar en la reconversió de la discoteca, el canvi d’oferta musical i uns nous propietaris.

Amb tot, ja fa 35 anys que aquest racó de Ca l’Alegre de Dalt es manté com un espai incansable de festa. Els veïns insisteixen que s’ha d’acabar. El govern municipal hi sembla predisposat. Però la realitat és que quan van tornar a obrir, la revetlla de Sant Joan, l’únic que es van trobar els organitzadors de la discoteca va ser a la Guàrdia Urbana aixecant acta i afegint la informació a l’expedient en marxa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa