Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’assistència a la Mercè deixa buides una de cada tres cadires als espectacles
  • CA

El tinent d’alcaldia de Cultura, Joan Subirats, ha fet encaixar a la Mercè d’aquest el lema esportiu que caracteritza el camp del Club Esportiu Unificat Meridiana i que, justament, ha acollit alguns dels espectacles culturals d’aquests dies. Con fe, con garra, con ilusión, diu un cartell penjat del camp de futbol on s’han anat programant actuacions de circs i pallassos en aquesta edició. “Una Mercè sense omplir places, però que l’hem pogut fer, i aquest era l’objectiu”, ha explicat el representant del govern municipal. Unes intencions i una voluntat de fer arribar la cultura que no han acabat de trobar la resposta esperada, si s’analitza l’assistència als espectacles. Si bé “la gran majoria” de xous van exhaurir entrades, l’absentisme –i el fet que no es trobés la manera de corregir-lo sobre la marxa– ha tingut un clar impacte. “La mitjana és de dos terceres parts d’ocupació”, ha concretat Subirats, en relació a les dades de dijous i dissabte. En una nota difosa als mitjans, s’ha concretat que la presencialitat ha estat d’un 60%.

Sobre els nous escenaris que la Mercè ha estrenat a diferents zones de la ciutat, el tinent d’alcaldia de Cultura ha detallat que la intenció és mantenir-los en les pròximes edicions. Especialment, de fet, ha mencionat “els interiors d’illa de l’Eixample, que han funcionat molt bé”.

De fons, es
De fons, al camp del Club Esportiu Unificat Meridiana, es pot veure el lema al qual ha fet referència Subirats / Jordi Play

El camp on ha pogut treure pit amb més força Subirats ha estat en l’àmbit de la programació digital –un altre dels bastions d’aquesta Mercè atípica. Alguns concerts han reunit desenes de milers de reproduccions a l’streaming. Entre els més destacats, el representant del govern municipal ha esmentat el concert de Maria del Mar Bonet –”gairebé 70.000 espectadors”– o el de Sabor de Gràcia –”més de 67.000 espectadors”. A més, ha concretat que els espectacles anul·lats únicament han estat 3 respecte als 371 programats i ha reivindicat que no ha estat perquè cap dels artistes fos positiu per coronavirus, sinó perquè persones del seu entorn ho havien estat. Així, s’ha refermat en què això demostra “que la cultura és segura”.

Pel que fa a la presencialitat, el grup que va acumular més públic va ser el trio barceloní de raperes Tribade, al Camp Nou. S’hi van concentrar 600 persones. El pòdium el tanquen Maria del Mar Bonet (570) i Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic (517), tots dos actuant al Teatre Grec. La quarta posició és per a l’Orquestra i Cors del Liceu, a la plaça Major de Nou Barris, i la segueixen els concerts de la Sra Tomasa, Roger Mas, Itaca Band i Suu.

Una Mercè confusa

La Mercè d’enguany ha quedat plena de contrastos. En uns espais hi havia cadires buides mentre hi havia públic de sobres que volia emplenar-les –però les persones que les havien reservat no van arribar a presentar-se mai– i en altres zones ha destacat la falta de programació que havia estat històrica. Un exemple són els focs artificials, que no es llançaran des del mateix punt de Montjuïc on es feia cada any, o la manca d’activitat vinculada als Gegants, per exemple, al Gòtic. Entitats d’aquest barri es van queixar que precisament allà on es va recuperar la festa major, al voltant de la Basílica de la Mercè, s’hagi decidit no programar cultura popular que era tradició durant aquestes dates.

Les colles geganteres sí que han tingut el vistiplau per exhibir-se al Raval, el Guinardó, el Parc Güell o Nou Barris. Ara bé, en un escenari, i no passant pels carrers, com els és habitual. Precisament en un d’aquests espectacles s’ha pogut veure una altra de les peculiaritats d’aquesta Mercè: gent evitant entrar al recinte controlat pels organitzadors, on regnaven mb fortes mesures de seguretat, per quedar-se mirant els espectacles des de zones exteriors però amb bona visió.

El racó on aquest diari ha comprovat aquesta pràctica han estat els Jardins del Doctor Pla i Armengol. Aquest era un dels escenaris on l’edició d’enguany, que es presentava com la més descentralitzada, aterrava per primera vegada. També ha passat amb altres zones de la ciutat, on s’ha programat cultura popular per primera vegada durant la festa major de la ciutat. Exemples com Ciutat Meridiana o la Marina –zones amb rendes baixes– han aprofitat l’excepcionalitat per gaudir la Mercè de més a prop que mai.

Amb tot plegat, però, s’ha complert en línies generals una de les màximes de l’organització municipal: evitar aglomeracions i mantenir la programació de cultura. De fet, les jornades de portes obertes a diferents museus i espais d’interès –que no necessitaven la inscripció prèvia– tampoc no van generar cues. Segons les dades municipals, s’hi van apropar 33.000 persones, en total. El fet de ser pont, enguany, pels barcelonins hauria tingut una certa influència i molts, amb una Mercè a mig gas, han acabat decidint fer via fora de la capital durant els últims dies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa