Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La presó de la Model estrena visites guiades gratuïtes obertes al públic
  • CA

El recinte de La Model s’obre a més públic a partir d’ara. El consistori ha anunciat que hi haurà una nova programació de visites guiades gratuïtes, que seran obertes per a la ciutadania en general els divendres i dissabtes. Ara bé, és necessari passar pel web oficial i fer la reserva de la cita. De la mà d’historiadors, es farà un repàs a un espai que l’Ajuntament defineix com “un escenari de repressió, sobrepoblació, motins, mort, resistència i solidaritat: una ferida oberta al cor de l’Eixample”. Així, ara es podrà escoltar la importància del centre penitenciari a la ciutat i fer un recorregut pel segle XX cada cap de setmana de la mà d’experts que acompanyaran els visitants a la ruta. El temps aproximat és d’una hora i mitja. 

Després d’haver estat un èxit de concurrència des que es va obrir la presó a la ciutadania, la regidoria de Memòria Democràtica impulsa ara aquesta ampliació del servei. De fet, la nova oferta vol arribar a dos tipus de públics. D’una banda, es presenta la idea de les cites lliures per a qualsevol persona interessada i d’una altra, la que va enfocada a les visites escolars, que tindran llocs els dimarts i els dimecres.

Visita sense ruta guiada

Tot i així, l’Ajuntament recorda que encara es pot visitar de manera lliure, però sense la ruta guiada, els racons de La Model. Els dies per fer-ho són també els divendres i els dissabtes. Ara bé, en aquest cas, l’experiència compta amb el suport de 20 plafons explicatius, únicament. L’itinerari comença a l’entrada principal, amb una panoràmica general de l’equipament, des de la seva obertura fins al tancament, el juny de 2017. De la Nova Presó a la gestió de la Generalitat recuperada, passant per la Guerra Civil, el franquisme i la Transició.

Superat el pati, obert de forma permanent al veïnat, s’accedeix a la paqueteria i els locutoris, dues portes obertes al món exterior. A continuació, a través del passadís principal s’accedeix al panòptic, l’element més icònic de la presó i punt de confluència de les 6 galeries que la conformen. Des d’allà, es pot accedir a la tercera, quarta i cinquena galeries, sent la quarta la destinada als presos polítics.

La visita es complementa amb l’accés al pati i els tallers per cobrir totes les dimensions del món penitenciari i de la pròpia Model, des del treball a la repressió i resistències polítiques per part del conjunt de població reclusa. Una mirada, també, a l’Estat en seu sentit més ampli i el control social exercit des de, i a partir, les presons. Del càstig, de la dissidència, de l’aïllament i de la norma, remata un comunicat del govern municipal.

Des de l’obertura de portes, el 21 de gener del 2018, hi han passat per aquesta antiga presó gairebé 105.000 visitants.

Més notícies
Tres finestres al mur de la Model recorden els qui hi han estat empresonats
Notícia: Tres finestres al mur de la Model recorden els qui hi han estat empresonats
Comparteix
Permeten observar des del carrer Rosselló el joc visual que ha ideat el col·lectiu d'artistes Boa Mistura
Les obres que transformaran la Model en un espai públic i verd començaran al 2021
Notícia: Les obres que transformaran la Model en un espai públic i verd començaran al 2021
Comparteix
L'Ajuntament ha convocat el concurs per escollir l'equip que portarà a terme el projecte

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa