Tres finestres al mur de la Model recorden els qui hi han estat empresonats

La presó Model ha estrenat tres obertures al mur del carrer Rosselló que permeten observar des de fora del recinte l’obra artística ‘Les finestres de la Model’, un memorial creat pel col·lectiu Boa Mistura i dedicat a aquells qui van estar-hi reclosos. Entre aquells a qui homenatja l’obra hi ha el poeta Josep Domènech i Avellanet, que els ha servit d’inspiració. Han extret del seu poema Tardes de domingo la frase llegible des de les finestres: “Más allà de los muros, la calle”. La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que es tracta d’un “joc de visuals i perspectives que ensenya com era la presó, no només de forma neutra sinó incorporant la idea de memòria històrica” per recordar “les persones que van passar de forma injusta per la presó”.

Els autors de l’obra han volgut fer a través de la frase del poeta un paral·lelisme entre la història i la nova vida de l’antic centre penitenciari, ara obert a la ciutadania i a la vida cultural de Barcelona. Les tres obertures, tant al mur interior com exterior, busquen uns angles i alineacions visuals concretes des del carrer i permeten veure el pati i l’obra artística. La composició, que s’ha de llegir d’esquerra a dreta, treballa amb jocs de visuals que fan que des de cadascuna de les finestres es vegin unes paraules que acaben conformant la frase de Domènech i Avellanet.

Al poema Tarde de domingo, l’autor enyora tot el que passa fora de la presó i es lamenta desesperadament pel lent pas del temps darrere dels barrots de la cel·la 448, on va estar tancat entre 1939 i 1942 abans de ser afusellat per les seves idees polítiques. En aquest sentit, la tinent d’alcaldia ha explicat que aquest poema “és una bona manera de recordar, rememorar i fer justícia amb les persones que van passar pel centre, com Josep Domènech i Avellanet”. L’obra del poeta, que al llarg del seu captiveri va escriure poemes i textos que mostren la nostàlgia i el dolor que patia, va ser recuperada per la seva parella, Natàlia Sans, i ara se’n pot llegir una recopilació sota el títol Úniques.

Més de 100.000 visitants i un nou auditori pel setembre

Aquesta intervenció s’emmarca dins del projecte de remodelació de l’antic centre penitenciari, el 21 de gener de 2018, que té com a objectiu principal apropar les instal·lacions a la ciutadania i a la vida del barri. En aquest sentit, Sanz ha fet balanç del primer any i mig des de l’obertura de portes de la Model, en el qual, segons ha explicat, fins a 115.682 persones han visitat o fet ús de les instal·lacions, ja sigui en les jornades de portes obertes o en els diferents actes i rodatges que s’hi han fet.

A més, Sanz també ha anunciat que ja estan pràcticament acabes la nova sala d’actes i un espai polivalent a la planta baixa de l’edifici administratiu de la Model, al carrer d’Entença. Aquests espais s’inauguraran al setembre i es destinaran a activitats ciutadanes, culturals i lúdiques vinculades al barri i a les entitats del territori.

Sala d'actes als baixos de la Model, que obriran al públic al setembre / Ajuntament de Barcelona

Sala d’actes als baixos de la Model, que obriran al públic al setembre / Ajuntament de Barcelona

 

Comentaris

    Ramon Agost 01, 2019 | 00:16
    La immensa majoria dels empresonats a la Model és just i bo que hi hagin estat. No com ara passa amb els nacionalistes catalans que hi ha empresonats (i exiliats).

Nou comentari