La Casa Batlló reobrirà als visitants aquest divendres després de molts mesos de posta a punt de tota una nova experiència de visita que s’ha desenvolupat els darrers tres anys i ha suposat una inversió global de 30 milions. La proposta recorre a la tecnologia per oferir un “viatge multisensorial” per la casa gaudiniana, amb dues noves sales de projeccions immersives al subsòl, una audioguia intel·ligent i quadres amb sensors de moviment, entre altres novetats. Tot plegat, s’ha fet sense “tapar” el patrimoni arquitectònic i, segons els gestors de l’edifici, pensant en “augmentar-ne” les possibilitats.

El preu de la visita serà ara de 35 euros, la meitat pels residents a l’Estat, i la reobertura es farà temporalment al 30% de l’aforament. L’edifici de Gaudí no havia tornat a obrir portes des de la tardor, un temps que han invertit en fer la posta a punt del renovat disseny de visita. Aquest ambiciós projecte es va començar a gestar fa 8 anys, s’ha anat executant els últims tres i s’ha rematat els darrers mesos. Tot plegat, una inversió de 30 milions d’euros, la meitat de la qual destinada a “restauracions i instal·lacions” i la resta en la tecnologia expositiva i nova museografia, han detallat aquest dijous.

La Casa Batlló torna amb moltes novetats, també el canvi d’empresa a qui subcontracta els serveis de sala i que s’ha substituït a resultes del conflicte laboral viscut a la tardor. Una “situació desagradable” que va acabar motivant el tancament de l’edifici a l’octubre per una escalada de tensió amb els treballadors subcontractats en vaga, ha recordat el director general Gary Gautier aquest dijous. “Ells no van saber cuidar el seu equip com nosaltres cuidem al nostre”, ha dit de Staffpremium, tot matisant que ells també han “après” de tot plegat. D’aquesta manera, des d’ara el servei el proporciona Specialisterne, una organització que treballa amb persones neurodiverses –amb autisme, dislèxia o TDH–.

Experiència ’10D’

La Casa Batlló ofereix des d’ara un itinerari renovat i una experiència més mediada per la tecnologia –10D– que complementa el que oferia fins ara, si bé que qui ho vulgui podrà seguir gaudint únicament amb l’arquitectura gaudiniana sense passar per les sales immersives, segons han aclarit els responsables del projecte.

“No estem tapant Gaudí, estem intervenint en espais on ell no ho va fer, de la manera més elegant i respectuosa que podem”, ha asseverat Gautier a preguntes dels periodistes durant la presentació de les novetat. “La gent jove vol més i més”, ha afegit en relació al públic al qual esperen convocar amb la nova proposta.

La novetat més destacada són les dues sales immersives Gaudí Dôme i Gaudí Cube, totes dues al soterrani de la casa, que fins ara no es visitava. El primer ocupa l’antiga carboneria i és una cúpula de més de mil pantalles, 21 canals d’àudio i un mapping que mostren l’origen de la inspiració del geni. La segona és un cub LED de sis cares “únic al món” que ofereix travessar virtualment l’edifici, obra de l’artista digital Refik Anadol.

La tecnologia s’ha aplicat també a la nova audioguia de visita, que és ‘intel·ligent’ i s’adapta al ritme del portador. El relat també és renovat, així com una banda sonora creada per Dani Howard.

Durant el recorregut pur i dur per les plantes de l’edifici, s’han disposat uns “quadres màgics”, d’aparença estàtica, cobren vida al apropar-se els visitants. Micro sensors de moviment ocults en el perfil dels quadres activen les produccions cinematogràfiques que recreen el passat de la família i la història de la Casa. Complementàriament, tecnologies invisibles donen vida a diferents instal·lacions efímeres que el visitant descobrirà per la casa, per exemple a l’antiga porteria de l’edifici ara museïtzada tal i com lluïa a principis del segle XX.

L’escala de Kengo Kuma

També s’han fet a la Casa Batlló diverses intervencions arquitectòniques, com la nova escala lateral dissenyada pel reconegut arquitecte japonès Kengo Kuma i il·luminat per Mario Nanni. O una escala flotant de 13 tones de marbre polit suspesa en l’aire que condueix a la nova botiga, ubicada ara a les cotxeres de l’edifici i amb connexió directa amb el carrer.

Per tot plegat, els responsables de la finca, la família Bernat, parlaven avui de “dia històric” per la casa i d’un projecte “llargament anhelat”. De moment la reobertura es fa al 30% de l’aforament perquè els gestors volen “rodar” totes les novetats i prefereixen no omplir el 50% al qual els autoritzen. A partir del mes de juny també es reprendran les Nits Màgiques al terrat de l’edifici, han confirmat aquest dijous.

Nou comentari

Més notícies
Espectacle nou a la Casa Batlló / ACN

La Casa Batlló reobre després d’una inversió de 30 milions

Estrena la visita '10D Experience' per "endinsar-se" en la ment de Gaudí
La botiga d'Armani, tancada, al passeig de Gràcia / A.A.

El passeig de Gràcia muda la pell entre tancaments i obres

La crisi derivada de la covid-19 fa abaixar la persiana a diverses botigues de l’artèria del luxe a Barcelona i provoca mudances, renovació i fins i tot obertures