Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Judit Neddermann clourà diumenge un Barnasants en perill d’extinció
  • CA

El Festival Barnasants arriba al final de la seva 24a edició amb un concert de traca a L’Auditori: el tancament de gira de Judit Neddermann. S’acaba així la programació de més de 100 concerts des de finals de gener i 40 presentacions d’àlbum, que haurà aplegat 12.500 espectadors, segons l’organització. El director, Pere Camps, considera “consolidats” el format i la vocació “de pluralitat” i veu “enfortit” el seu paper de referent internacional en el gènere de la cançó d’autor.

Tot i que la xifra de públic queda lluny del màxim històric de 20.000 visitants, Camps relativitza el volum d’assistents i reitera que el festival està “consolidat” i és reconegut més enllà de les fluctuacions de públic que depenen també de si un any es programen determinats concerts en sales amb més o menys aforament. D’altra banda, el director ha tornat a lamentar la manca de suport institucional, en concret de l’Ajuntament de Barcelona. El Barnasants és un festival “maltractat per les institucions”, assegura Camps. Les “traves burocràtiques” i el què entén com una manca de consideració diferencial del festival el fan plantejar que la 25a edició del certamen, l’any que ve, “es farà”, però que també podria ser l’última si el festival segueix fent “dèficit” com ha passat enguany. 

El tarannà llatinoamericà del certamen i el seu desplegament territorial, que ha arribat fins a Tortosa, Vilafranca del Penedès o València, són altres trets que enorgulleixen el seu director. D’altra banda, el Premis Barnasants d’aquesta edició reconeixen Guillermina Motta per la seva trajectòria artística, i Lluís Marrasé per la seva incansable tasca com a activista cultural.

Entre aquest divendres i diumenge 14 d’abril pujaran a diferents escenaris del festival Migue de la Rosa, Pau Riba, Eduard Iniesta, VerdCel, Joan Isaac amb Giorgio Conte (a Formentera) i el concert de cloenda, amb Judit Neddermann a L’Auditori. Més endavant se celebrarà el concert extraordinari que rubrica aquest XXIV edició, amb l’actuació de Quico i Maria del Mar a la ciutat de l’Alguer, el 25 d’Abril. 

Desplegament territorial i nous escenaris

Aquesta edició del “projecte cultural” –tal i com Pere Camps prefereix parlar del festival- ha reforçat el seu desplegament territorial i ha trepitjat nous escenaris com l’Auditori Municipal de Vilafranca i el Teatre Felip Pedrell de Tortosa i la Casa Cantonera d’Algemesí, al País Valencià. De fet, 2019 ha estat l’any de retorn del Barnasants a la ciutat de València, on feia anys que no s’hi programava cap concert. Va ser Quico Pi de la Serra qui –el 21 de març– va pujar a l’escenari del Teatre Micalet per presentar-hi el seu últim disc. En aquest sentit, “l’edició d’enguany ha suposat un pas ferm en l’arrelament del festival per tot el territori de parla comuna”. 

En aquesta mateixa línia estratègica, el Barnasants ha teixit aliances amb les administracions de Formentera i Tortosa. Pel que fa a L’Alguer –escenari habitual–, el festival ha formalitzat l’acord que es manté entre Barnasants, Plataforma per la Llengua i Municipi de l’Alguer. Així, s’ha consolidat el projecte #BarnasantsPerLaLlengua que porta els artistes fins a la ciutat de l’illa de Sardenya per actuar i reunir-se –en tallers– amb alumnes de diferents escoles de la ciutat. 

I com també és habitual, el Barnasants ha incrementat la presència d’artistes procedents de l’Amèrica Llatina, un punt clau de la seva programació. En aquesta 24a edició, hi ha participat noms representatius com el mexicà El Mastuerzo, el brasiler Leandro Maia, l’argentina Georgina Hassan, el cantautor xilè Joaquin Figueroa o el cubà Migue de la Rosa. El país convidat en aquesta edició ha estat l’Uruguai, que ha tingut una nombrosa representació: Christian Cary, Diego Kuropatwa, Giselle Graside, Pablo Routin, Daniel Drexler, Samantha Navarro i Fernando Cabrera. 

Pel que fa a concerts especials –alguns produïts pel mateix festival–, cal destacar els espectacles Ànims Animal! (un homenatge a Luis Eduardo Aute), el concert conjunt de Maria del Mar Bonet i el pianista cubà José María Vitier, el concert de celebració del centenari de Pete Seeger, el concert col·lectiu per la revolució Cuba va! i la puntada final en forma de concert extraordinari que Maria del Mar Bonet i Quico Pi de la Serra oferiran el 25 d’abril a L’Alguer (coincidint amb l’aniversari de l’alliberament del feixisme a Itàlia) i reprenent el seu disc de l’any 79.
 

Més notícies
El Barnasants 2019 ‘enderroca’ el Valle de los Caídos
Notícia: El Barnasants 2019 ‘enderroca’ el Valle de los Caídos
Comparteix
El festival, que se celebrarà del 25 de gener al 14 d’abril, es presenta amb un impactant spot
Un concert a demanda organitzat per Cooncert. | @betlegrafias
Els concerts a demanda reinventen la programació musical de Barcelona
Notícia: Els concerts a demanda reinventen la programació musical de Barcelona
Comparteix
Els fans proposen i voten artistes perquè vinguin a tocar a la capital catalana, que concentra una quarta part dels "somnis fets realitat" de Cooncert

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa