Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Iceta posa data a la biblioteca estatal a l’Estació de França: el 2027

L’actual ministre de Cultura i Esports espanyol, Miquel Iceta (PSC), ha posat data a l’estrena de la molt ajornada biblioteca provincial de Barcelona a l’Estació de França. En una entrevista a El Periódico, el socialista pronostica que l’equipament “el 2027 hauria d’estar acabat si res no es torça”. Així, s’estrenaria 30 anys després dels primers plans de l’Estat i l’Ajuntament, que inicialment la imaginaven al mercat del Born.

El ministre treu pit de l’aprovació dels pressupostos pel 2022 al Congrés aquest final d’any i treu a relluir els 1,5 milions d’euros previstos per aquest projecte, un deute crònic del govern espanyol amb Barcelona. La construcció de la biblioteca costaria al voltant de 40 milions d’euros en total, pel que la dotació assignada enguany només serviria per a tasques preliminars. Concretament Iceta ha assenyalat que 1,2 milions serien per a netejar el solar, que el consistori ja va cedir fa temps i s’ha assilvestrat durant l’espera.

Els altres 300.000 euros pressupostats pel 2022 es destinaren, segons ha dit, a “adequar el projecte a nous requeriments”. I és que fa 10 anys l’estudi d’arquitectura Nitidus va fer una proposta que estructurava la futura seu en tres edificis contigus i d’alçada esglaonada, però el concepte de biblioteca evoluciona ràpidament al segle XXI i avui cal revisar de nou les funcions i usos que acollirà l’equipament.

En aquest sentit, el sector cultural posa a debat l’urgència d’una gran biblioteca de 18.000 m2 pagada per l’Estat en una ciutat que està ben dotada d’aquest tipus de centres, mentre altres infraestructures fonamentals com els grans teatres i museus malden per sobreviure perquè l’aportació de l’Estat és minsa. Iceta ha defensat tirar endavant la biblioteca i afrontar les crítiques, per tal de fer net i deixar enrere els retrets per l’enorme endarreriment d’aquest projecte. “Quan la tinguem ja podrem criticar-la; prefereixo que es critiqui allò ja fet que els retards eterns”, ha respost.

Finalment l’ex líder del PSC ha donat a entendre que té un nom en ment per a batejar la biblioteca, relatiu a la poesia. No obstant, ha preferit no revelar-lo: “Tinc la meva opció però me la reservo per a més endavant”. Cal recordar que la biblioteca no és l’única incògnita a l’horitzó de l’Estació de França: Estat, Generalitat i Ajuntament també tenen pendent de resoldre si manté o no la funció ferroviària perquè el parc de la Ciutadella pugui ocupar la platja de vies i arribar fins al mar.

L’Hermitage, d’entrada sí

A l’entrevista també ha abordat altres temes barcelonins i per exemple ha assegurat que la cocapitalitat cultural ha d’anar més enllà de la transferència anual de 20 milions d’euros per a la cultura barcelonina i “materialitzar la idea que Espanya té diverses capitals”, fins i tot més de dues. No obstant, ha defensat que Madrid i Barcelona són “competidores però també complementàries” i ha afirmat que “si es presenten juntes a l’exterior són invencibles”.

A més, s’ha posicionat a favor de l’Hermitage encara que calgui afinar-ne la ubicació o l’encaix amb la resta d’espais expositius locals, en la línia que ha defensat sempre el PSC municipal. “Davant d’un projecte de l’envergadura del de l’Hermitatge s’ha de dir ‘D’entrada, sí’”, ha sintetitzat parafrasejant un vell eslògan dels socialistes sobre l’entrada d’Espanya a l’OTAN.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a gener 03, 2022 | 14:07
  Ricard gener 03, 2022 | 14:07
  Espero que el 2027 els pancastellanistes no hagin fet una crema dels llibres en català.
 2. Icona del comentari de: ton c. a gener 03, 2022 | 15:51
  ton c. gener 03, 2022 | 15:51
  hi ha un error en l´enunciat no és l´any vinent lo de la primera pedra, és el segle vinent, de res.
 3. Icona del comentari de: fat boy a gener 03, 2022 | 17:09
  fat boy gener 03, 2022 | 17:09
  Vol dir el 2027 de l'Hejira.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa