Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els ‘companys de gespa’ del Barça a l’Estadi Olímpic de Montjuïc
  • CA

Un trasllat temporal del FC Barcelona a l’Estadi Olímpic Lluís Companys comporta molts canvis de dinàmica. Barça i Ajuntament negocien un acord per a l’ús de les instal·lacions de Montjuïc, que no són pas buides encara que no tinguin un club resident. 

És una infraestructura multiusos: acull múltiples esdeveniments i activitats ciutadanes durant l’any. Com que són diverses i van canviant, la majoria de barcelonins no tenen en ment a què es destina l’estadi i molts culés van pensar directament que seria només per al Barça mentre durin les obres al Camp Nou. I no és pas així. Segons les condicions de cessió habituals, qualsevol nou llogater ha de conviure amb l’agenda de ciutat. En altres paraules, el Barça pot ser l’estrella però no pot tenir l’estadi per a ell sol.

El gestiona l’empresa pública Barcelona Serveis Municipals (B:SM), que també administra l’esplanada del Fòrum, el Palau Sant Jordi, el Bicing, els parquímetres, el Zoo o el Tibidabo. La confidencialitat dels contractes firmats impedeix fer públics els actes que ja s’han tancat per a l’agenda del 2022 i és cada organitzador qui els ha de comunicar quan ho cregui oportú. De moment només s’han fet públics, com mostra l’agenda pública de l’estadi enguany, dos grans concerts: Red Hot Chili Peppers (7 de juny) i Iron Maiden (29 de juliol). No obstant, donat el dens calendari esportiu del Barça, és fàcil intuir que múltiples partits poden coincidir amb setmanes en què hi hagi un altre ús sobre la gespa i per tant calgui conciliar horaris i extremar el manteniment del camp.

Activitats a l’estadi Lluís Companys

Fonts de B:SM indiquen al TOT Barcelona que entre l’any 2000 i el 2022 a l’estadi s’han fet més de 770 grans actes i més de 1.300 fires d’ocupació, el que ha generat “12 milions d’experiències” personals. De mitjana al Lluís Companys hi ha uns 160 actes anuals: mig centenar d’esportius, mig centenar més de culturals i la resta destinats al públic familiar o a d’altres segments de negoci com el corporatiu. Sumades, ronden el milió de visites.

L’ocupació de l’estadi és variable en grau i espais, però acull activitats o els seus preparatius aproximadament uns 325 dies per any. A més una de les activitats fixes és el cicle Vine a córrer a l’Estadi: obre les portes cada últim diumenge de mes perquè hi pugui entrenar tothom qui vulgui i gratuïtament. Una proposta municipal que, en principi, segueix en peu amb o sense Barça.

Un repàs a l’hemeroteca fa recordar alguns dels grans muntatges que ha acollit. Un dels actes més multitudinaris del 2021 va ser l’Ara Dansa, un festival que fa ballar més de 4.000 nens i nenes de 2n de primària de 200 escoles de la ciutat. L’abril passat va exiliar-se a l’estadi perquè permetia fer les actuacions a l’aire lliure, com a mesura sanitària per la pandèmia. A més es va haver de fer sense públic pel mateix motiu, tot i que les famílies podien veure-ho per internet i l’estrena tenia com a convidada presencial l’alcaldessa Ada Colau. També se celebra aquí el Visions – STEAM, la matinal de ciència i tecnologia per estudiants d’ESO que recrea un gran laboratori de la mà de la UPC. Si no hi ha imprevistos manté l’ubicació aquest 2022.

Grans concerts a l’estadi de Montjuïc

El 2020 va tenir molta menys activitat de l’habitual per la pandèmia però tot i així va ser escenari de la Cursa Jean Bouin i dels entrenaments dominicals. Els anys anteriors s’havia omplert de gom a gom amb concerts de gran format com els de Metallica i Ed Sheran (2019), Bruno Mars, Guns’n’Roses (2018), Beyoncé (2018 i 2016), els U2 i els Rollling Stone (2017), Coldplay (2016) o AC/DC (2015), per citar alguns exemples. Una habitual de la grada del Camp Nou per altres raons, Shakira, va actuar el 2011 a Montjuïc.

Menció apart per a la Festa dels Súpers, que fins al 2017 inundava la muntanya de joves fans per a la seva gran diada anual. També ha estat escenari d’esdeveniments més insòlits, com la 080 Fashion Week del 2015, partits de rugby de l’USAP (2014 i 2012) o les piruetes dels X-Games. 

També ha estat camp de futbol, és clar. S’hi han disputat diversos partits de la selecció catalana (contra Cabo Verde el 2013 o contr Honduras el 2010). De 1997 a 2009 va acollir els partits del RCD Espanyol i de 1991 a 2001 va ser seu dels desapareguts Barcelona Dragons de futbol americà. Els dos equips van haver de compartir estadi amb concerts, fires i milers de joves súpers.

Mobilitat i start-ups

La coincidència d’esdeveniments no només condiciona l’interior de l’estadi, sinó que reverbera a tota la muntanya perquè cal gestionar molt bé la mobilitat i la seguretat. Així, quan coincideixen dos o més actes de gran afluència a l’Anella Olímpica –que inclou també el Palau Sant Jordi i l’esplanada– s’elabora un pla de mobilitat per ordenar l’arribada i sortida del públic. Un dels instruments que s’usen habitualment són els busos llançadora des de la plaça Espanya, que proveeix TMB però paga cada organitzador. El Barça ja té l’experiència d’haver finançat la prolongació de l’horari del metro barceloní –a través d’un intercanvi publicitari, no en efectiu– per facilitar el buidat del Camp Nou en partits nocturns.

Per rematar la quadratura del centre, l’Ajuntament va anunciar que destinarà diverses sales a l’interior de l’Estadi per a una incubadora d’start-ups. Com va avançar el TOT Barcelona fa dos anys, es tracta d’uns mil metres quadrats destinats a projectes empresarials relacionats amb l’esport, amb previsió d’iniciar obres aquesta primavera i en col·laboració amb Barcelona Activa. Amb aquest nou ús el consistori volia passar pàgina del fracàs d’Open Camp, una mena de part d’atraccions virtuals al voltant de l’esport. Va fer fallida al cap d’un any d’obrir (2016-17), no sense suplicar a la nova alcaldia d’Ada Colau un rescat amb diner públic que compensés la falta de visites. Si hagués compartit estadi amb el Barça, de ben segur la història hauria estat una altra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa