Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Cal perseguir els grafiters amb multes i denúncies?
  • CA

Atac vandàlic contra el patrimoni de la ciutat o expressió artística que dona vitalitat a una ciutat? Els gratits són controvertits arreu, però a Barcelona darrerament s’han convertit en un problema a l’hora de preservar el patrimoni històric. I és que és habitual que es produeixin actes considerats vandàlics, amb especial intensitat al barri Gòtic, però també en diversos punts de la ciutat. També afecten al transport públic, especialment al metro i al servei de Renfe.

Multes d’entre 300 i 500 euros

Després d’una forta onada d’actes d’aquest tipus, l’Ajuntament de Barcelona intensificarà la lluita contra les pintades als carrers un increment de 1,8 milions d’euros el pressupost destinat a la neteja de les pintades tant en edificis protegits com a part del patrimoni local com en la resta d’immobles de la ciutat, i també amb la interposició de més sancions, que estaran entre els 300 i els 500 euros.

En alguns casos, el consistori també es plantejarà fer peticions de penes de presó. De fet, ja hi ha hagut una sentència amb pena de presó per a un grafiter confés. Tot just fa un parell de mesos es coneixia que un jove grafiter que va fer pintades a diversos vagons del metro era condemnat a un any de presó –que no implica ingrés– i dos anys sense poder accedir a les instal·lacions del metro. De fet, l’acusació demanava inicialment 6 anys d’engarjolament per desordres públics i danys al mobiliari. El jove també va pagar una multa de 540 euros i 2.500 euros pels desperfectes.

Patrimoni vandalitzat, qui ho paga?

Des de persianes d’establiments centenaris fins a un quiosc modernista que encara es conserva al parc de la Font d’en Fargues, passant pels murals del segle XIX a peu de carrer del passatge de la Pau, al Gòtic, i el gat de Botero. La llista de patrimoni que ha aparegut amb grafits els darrers mesos és inacabable. I això, qui ho paga? L’Ajuntament calcula que els grafits que van esborrar el 2021 equivalen a 279.422 metres quadrats. Disposa de 26 equips de neteja entre setmana i 5 el cap de setmana que s’encarreguen d’esborrar les pintades en edificis i patrimoni públic, perquè en l’àmbit de la propietat privada no té competències per actuar. Però els districtes sí que poden instar els propietaris a netejar, i si es neguen, el consistori els pot passar la factura de fer-ho ell. Ara bé, l’Ajuntament vol imposar sancions amb voluntat de dissuadir els grafiters.

Polls

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa