Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un enderroc desencalla la biblioteca de l’Estat a l’estació de França

La biblioteca provincial promesa a Barcelona comença a caminar, amb 30 anys de retard. El ministeri de Cultura n’ha fet pública aquest dijous la primera licitació: un enderroc. El buidat d’una parcel·la annexa a l’Estació de França, que fins ara s’usava d’aparcament d’Adif, sortirà a concurs al març i donarà pas a un inici d’obres que l’Estat promet per aquest mateix estiu de 2023.

Una comissió mixta formada per Estat, Generalitat i Ajuntament ha fixat un calendari per a l’obra, segons ha detallat en un comunicat el ministeri dirigit actualment per Miquel Iceta (PSC). Les tres administracions van tornar a reunir-se al setembre per desencallar el projecte, que portava 7 anys totalment aparcat, i han anat treballant-lo amb discreció. “S’ha establert un programa d’actuacions per aconseguir l’objectiu d’iniciar la construcció de la biblioteca el 2023 i acabar-la el 2027”, diu. La planificació confirma així la previsió que va avançar Iceta al gener, quan deixar caure també que li agradaria que portés un nom relacionat amb la poesia.

L’obra de demolició es va pactar al desembre amb el consistori d’Ada Colau, tot i que aquest encara no ha rebut la documentació, reconeix el ministeri. L’Estat la remetrà a Barcelona “els propers dies”, apunta. A més, el projecte definitiu de l’obra tampoc no s’ha lliurat encara al Govern català. El projecte existent data de 2010 –quan es va descartar l’emplaçament al mercat del Born– i en una dècada ha quedat obsolet per l’avanç de les noves tecnologies en matèria cultural, així que ara cal tornar a estudiar com haurà de ser la biblioteca. “S’estan analitzant les modificacions a incloure al Projecte de construcció de la Biblioteca i es traslladaran a la Generalitat”, diu l’Estat. Cita canvis en matèria urbanística i en les “noves necessitats funcionals” de l’equipament, que faria uns 18.000 m2.

El ministeri assegura que ja porta un milió d’euros invertit en aquest projecte, malgrat que no s’hagi mogut ni una pedra. Preveu que el cost de tota l’obra arribi a 40 milions d’euros. Segons va avançar Iceta al gener, la partida pressupostària per la neteja del solar seria d’1,2 milions d’euros, mentre que una altra de 300.000 euros pagaria la revisió del projecte constructiu que va elaborar l’estudi d’arquitectura Nitidus. Tot i que el centre és la biblioteca que l’Estat paga a cada província i encara devia a Barcelona, les administracions li han tret la ressonància autonomista i l’anomenen Biblioteca Central Urbana.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Horaci a febrer 24, 2022 | 18:48
    Horaci febrer 24, 2022 | 18:48
    Pel que es veu al dibuix, mes aviat sembla que sigui una presó de l'estat a Catalunya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa