Els treballadors dels museus, “rotundament en contra” de l’Hermitage

L'Associació de Museòlegs s'hi oposa perquè creu que no el "necessita ni la ciutat ni el país"

L’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) es posiciona “rotundament en contra” del projecte de l’Hermitage a Barcelona. “No creiem que sigui el projecte que necessita ni la ciutat ni el país”, diu el vocal de l’entitat, Damià Amorós, en una entrevista amb l’ACN. L’entitat dubta que l’equipament encaixi amb l’ecosistema museístic de la ciutat i critica “l’opacitat” que hi ha en el projecte, en tant que es desconeixen les col·leccions que s’exposarien, la “interacció” que tindria l’equipament amb els barcelonins i com afectaria els treballadors dels museus.

“Ens desperta més pors que il·lusions”, resumeix el president de l’AMC, Joan Vicens Tarré. Des de l’entitat asseguren que la situació econòmica del sector cultural “ja toca os”. L’AMC va fixar el posicionament sobre l’Hermitage dilluns en un debat on van participar una trentena d’associats. D’aquests, un 87% es va mostrar en contra del projecte, mentre que el 13% restant ho veia com una “oportunitat”.

Dubtes sobre els llocs de treball

“El ‘no’ és transversal en els associats”, valora el vocal de l’ACM, Damià Amorós. L’entitat afegeix que ningú els ha explicat “de primera mà” en què consisteix el projecte. “No el podem acabar de valorar, perquè no l’hem vist, però d’entrada tota la informació que ens ha arribat és per estar en contra”, matisa Vicens. El president de l’associació dubta que l’Hermitage sigui una oportunitat laboral pels museòlegs. “Tampoc sabem quin personal es necessitaria ni quin sistema de selecció farien”, justifica.

En relació amb la possibilitat que l’Hermitage afegeixi oferta cultural a Barcelona, argumenten que la capital catalana ja compta amb col·leccions “de primera línia”. A més, asseguren que “no entenen” el paper i l’interès del Liceu en el projecte. “No sabem què s’amaga darrere de tot això”, diu el vocal, Damià Amorós. L’entitat apunta que darrere hi ha interessos econòmics i no pas culturals.

Vista la situació econòmica actual del sector, que asseguren que “no aixeca el cap” des de la crisi del 2008, consideren que l’entrada d’una franquícia com l’Hermitage a la capital catalana suposaria “sumar una altra problemàtica”. “Val més salvar i tutelar els museus que ja hi ha ara, que per llei és l’obligació”, diu Vicens.

Incògnites sobre la viabilitat

La postura de l’AMC, a més, posa en dubte que el projecte tingui èxit a Barcelona. Així, expliquen que han existit altres franquícies de l’Hermiatge que o bé han hagut de tancar per problemes econòmics o bé són deficitàries, com és la d’Amsterdam, que actualment tira endavant gràcies a les ajudes públiques. En aquest sentit, argumenten que la Generalitat tampoc s’ha posicionat al respecte, de manera que tot plegat genera incògnites sobre la viabilitat de l’equipament.

Sobre la possibilitat que finalment l’Ajuntament de Barcelona no cedeixi l’espai de la Nova Bocana i l’Hermitage s’instal·li fora de Barcelona, l’AMC considera que planteja “els mateixos dubtes o més”. Amb tot, el posicionament de l’Associació de Museòlegs de Catalunya va en la línia del que han expressat l’Associació Catalana de Crítics d’Art i la Plataforma d’Artistes de Catalunya, qui també han vist negativament l’encaix de l’Hermitage amb el sector cultural català.

El Port confia en resoldre el conflicte

Per la seva banda, la presidenta del Port de Barcelona, ​​Mercè Conesa, ha declarat que espera que el projecte de museu Hermitage es resolgui abans de les properes eleccions municipals, previstes per al 2023. En declaracions a Cope Catalunya recollides per Europa Press aquest dissabte, ha explicat que el Port buscarà l’acord amb l’Ajuntament perquè l’espai cultural es pugui fer a la zona de la nova bocana i poder aconseguir “una planificació més global en la qual es parli d’un espai cultural i científic de la mar, d’innovació, en què hi hagi un diàleg entre ciència i cultura”.

Més informació

Comentaris

    Ricard 12/06/2021 11:28 am
    Fa ferum de corporativisme aquesta manera de rondinar quan reconeixen no saber res del projecte. Si la llei obliga a mantenir la dignitat dels museus no entenc el rebombori. I per això sona a l'habitual immobilisme del que hem quedar en evidència.
    Els pocavergonyes nomes saben robarnos amb impostos per alimentar parasits publics ganduls 12/06/2021 11:59 am
    Funcionaris, parasits i golfos, no volen competència privada, que els deixaria retratats. Calmacomiadar sls firmants per malversacio publica. Tribunal de Cuentas , facin alguna cosa

Nou comentari