Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Documents de la Segona República a la Transició, en obert a partir de Sant Jordi
  • CA

8.000 documents i llibres sobre la Segona República, la Guerra Civil, el règim de Francisco Franco i la Transició estaran disponibles al públic a partir del dia de Sant Jordi, el pròxim dimarts. És l’obertura de la biblioteca del Memorial Democràtic, que fins ara restava únicament disponible per als investigadors. El fons bibiliogràfic, a més, aplega estudis de conflictes armats i recuperació de la memòria de diversos països del món. 

L’espai està situat a l’interior del Memorial Democràtic, al carrer del Peu de la Creu de Barcelona, al Raval, i consta amb una col·lecció de llibres que en la meitat dels casos han estat aportats pels estudiosos Jaume Canyameres i Jaume Almirall. L’equipament, però, no només es podrà visitar presencialment sinó que permet la consulta digital d’alguns documents que es conserven a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Amb aquest servei es poden veure autèntiques troballes històriques, com les cartes que s’enviaven el Jutjat Militar i el Servei de Pompes Fúnebres quan es necessitava personal i material per retirar els cadàvers executats al Camp de la Bota.

Des del dimarts 23 d’abril, es podrà entrar a la biblioteca del Memorial Democràtic tots els dies laborables menys el dilluns i hi haurà horari de matí i tarda. També comptarà amb un servei de préstec que inclourà els llibres publicats a partir del 1980 i els usuaris tindran la possibilitat de sol·licitar llibres d’altres biblioteques especialitzades de Catalunya.

Els primers vint visitants de l’equipament, a més, rebran un detall: el catàleg Transgressores, que recull la lluita feminista catalana i uruguaia. També inclou uns textos addicionals sobre sufragi femení, sobre la presència dels catalans a l’Uruguai entre el 1900 i 1939 i sobre el paper de la dona en aquest país durant el segle XX.
 

Més notícies
Memorial 'Parapet de les executades i executats 1939-1952' al Camp de la Bota / Ajuntament de Barcelona
Un mural de 55 metres en record dels afusellats durant el franquisme al Camp de la Bota
Notícia: Un mural de 55 metres en record dels afusellats durant el franquisme al Camp de la Bota
Comparteix
L’Ajuntament crea un memorial per homenatjar les 1.706 persones que va morir executades a Barcelona
El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha assistit a l'acte. | ACN
Una placa davant de la Policia Nacional recordarà les tortures durant el franquisme
Notícia: Una placa davant de la Policia Nacional recordarà les tortures durant el franquisme
Comparteix
En l'acte de presentació s'ha exigit que l'edifici de la policia a Via Laietana esdevingui un centre de memòria

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa