Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Deu dones que inspiren l’actual Unió Europea, al vestíbul de la UB

“Durant molts anys s’ha parlat dels pares fundadors de la Unió Europea, però s’ha deixat de banda les dones pioneres de la UE”. El cap de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, Sergi Barrera, ha lamentat aquest dimarts que el llegat de les dones en la construcció de la comunitat europea sigui residual encara avui, fet que ha motivat l’exposició que presidirà el vestíbul de la Universitat de Barcelona fins al pròxim 9 de maig. L’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM) han presentat ‘Dones pioneres de la Unió Europea’, un recull que homenatja 10 dones que van inspirar l’actual composició d’estats.

En aquest recull es pot trobar la història de persones com Simone Veil, supervivent de l’holocaust i primera dona a presidir el Parlament Europeu, l’any 1979. També s’explica el llegat de Nicle Fontaine, que el va presidir l’any 1999. Una altra dona escollida és Marga Kolmpé, membre de la cambra que hi havia abans de crear-se l’actual Parlament. Sophie Schroll, també il·lustrada a la UB, és una estudiant de filosofia que va ser afusellada pel nazisme després d’una lluita incansable. L’exposició també recull el cas d’Anna Lind, Melina Mercouri, Nilde Iotti, Ursula Hirschmann, Clara Campoamor Rodríguez i Louise Weiss.

Imatge de l'exposició ‘Dones pioneres de la Unió Europea’ | Maria Aladern, ACN
Imatge de l’exposició ‘Dones pioneres de la Unió Europea’ | Maria Aladern, ACN

Retrats simples per transmetre “el silenci” de les dones

L’artista Pierre Marquès ha fet els retrats de les deus dones. Marquès, orgullosa d’aquesta iniciativa, ha explicat a l’ACN que l’objectiu dels dibuixos era transmetre el “silenci” i el “buit” de les dones durant tants anys. Aquest és principal motiu pel qual els retrats són simples, negres sobre blanc.

Apropar-les als joves

Durant la presentació, presidida pel rector de la UB, la vicerectora, Montserrat Puig, ha destacat que l’exposició també recull a la perfecció els objectius de la UB. Considera que “és molt important” visibilitzar el llegat d’aquestes dones. En aquesta mateixa línia s’ha mostrat la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritell Benedí, que creu que és important apropar aquestes històries als joves.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa