Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Obre les portes al públic el primer gran campanar civil de Barcelona
  • CA

Cal pujar 183 esglaons des de l’entrada principal, que dona a la Plaça Universitat, fins al punt més alt de l’edifici. L’esforç, però, val la pena. A dalt de tot espera el primer gran campanar civil que va tenir Barcelona, que es troba en una de les dues torres de l’Edifici Principal de la Universitat de Barcelona. Després d’anys tancat per culpa del seu mal estat, la universitat ha decidit obrir-lo al públic general aprofitant la celebració del 150è aniversari de l’edifici històrica i ara els veïns podran gaudir de les magnífiques vistes que hi ha de la ciutat.

Això és possible gràcies a la reparació de la Torre del Rellotge, que ha costat 210.000 euros, segons ha explicat la gerent de la universitat, Glòria Matalí. Una gran part d’aquests diners els ha posat la mateixa universitat, que també ha comptat amb l’ajuda de mecenes particulars i els diners recaptats per diferents lones publicitàries. Matalí ha volgut deixar clar en una roda de premsa feta aquest matí que aquesta acció demostra “l’aposta de la UB per mantenir el valor patrimonial de la ciutat”, malgrat la dificultat que té reformar un edifici d’aquestes característiques.

També ho veu així el vicerector de Patrimoni i Activitats Culturals, Agustí Alcoberro, que ha afirmat als mitjans que la Torre “era una assignatura pendent, amb un accés molt difícil”, però que notaven una “gran demanda popular per a restaurar-la”.

Visites en grups de 10

Aquest dimarts ja hi ha programades les primeres visites al campanar. Es faran en grups de deu persones per tal de mantenir l’estat intacte. Al final dels 35 metres que fa la torre, el visitant pot observar Barcelona des de tots els angles. Una panoràmica perfecta que va des del mar fins al Tibidabo o Collserola, passant per la Sagrada Família o algunes de les places més emblemàtiques de la ciutat. Arquitectònicament, la cúpula, d’estil renaixentista, manté els engranatges que fan sonar les campanes, que també s’han millorat dins del pla de reparació de la torre.

Abans d’arribar al campanar, la visita s’atura en el rellotge que presideix la plaça Universitat. Un rellotge que, inicialment, havia d’estar al centre de la façana, segons recullen els plànols originals que guarda la biblioteca de la universitat, però que el projecte final el va portar a la torre que queda a l’esquerra.

Agustí Alcoberro ha dirigit la reparació de la Torre del Rellotge / Xènia Fuentes (UB)

Dues campanes històriques

El final d’aquest viatge històric culmina al campanar, que l’any 2019 va recuperar el so després de dues dècades sense funcionar. Originalment, les dues campanes que encapçalen la cúpula marcaven el ritme acadèmic de la universitat. De fet, en una d’elles encara es llegeix el següent missatge en llatí: “Alumnes i professors de l’acadèmia de Barcelona obeeixin el so”.

A diferència del rellotge, que es va canviar després de la guerra civil, aquestes campanes sí que són les originals. La universitat encara guarda els documents que acrediten com la premsa va viure la seva estrena l’any 1881, així com les factures que revelen el que van costar: 6.566 pessetes.

150è aniversari de la UB

La Universitat de Barcelona celebrarà durant tot el curs els seus 150 anys de vida. Una vida que ha canviat amb el temps, tot i que professors i alumnes sempre s’han afanyat a mantenir la vessant més històrica i social, sense oblidar, això sí, l’acadèmica. Segons el rector, Joan Guàrdia, gran part dels actes serviran per explicar això. “Viurem la vida social i política de la UB amb una recopilació dels esdeveniments més destacats de la nostra història”, assegura Guàrida.

Més enllà de les visites a la Torre del Rellotge, la universitat prepara una festa pel pròxim 3 d’octubre que comptarà amb estudiants il·lustres com l’exjugadora de bàsquet Laia Palau. També presentaran un catàleg de pintura de la universitat i, a partir de febrer, una exposició sobre la trajectòria de l’edifici.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan Llehí a setembre 21, 2022 | 06:32
    Joan Llehí setembre 21, 2022 | 06:32
    La Universitat Central fa pena, totalment abandonada, bruta, i medieval. Serveis de vergonya, i a malversar en tonteries, quins poca.....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa