Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La festa que ha fet cremar una dotzena d’espais de Barcelona
  • CA

Aquest dissabte a la Vila de Gràcia té una cita important: els Foguerons de Sa Pobla. Es tracta d’una tradició mallorquina que omple diferents espais d’aquest barri del districte de Gràcia de petites fogueres i colles de cultura popular, com els diables. Se celebra des de fa tres dècades i, amb els anys, ha guanyat tanta importància que es considera la festa major d’hivern de la Vila de Gràcia.

Les persones van voler veure foc i sentir caliu durant la nit d’aquest dissabte, es van acostar a partir de les 21 hores a algun dels 12 espais del barri on va haver-hi foguerons. Un d’ells va ser la plaça de la Virrerina, on a part dels foguerons, es va gaudir de balls i càntics mallorquins dels grups mallorquins Esclafit i Es Jai de sa barraqueta.

Per part seva, la plaça del Diamant va ser un altre punt clau. Com era d’esperar, també hi va haver foguerons, i elements de la cultura mallorquina, com per exemple un tast de productes mallorquins. Als foguerons d’aquestes dues places es van sumar els que es van fer a les places del Gato Pérez, del Nord i de Sant Miquel i als carrers de Fraternitat de Dalt, Llibertat, Verdi, Joan Blanques de Baix de Tot, Puigmartí, Berga i Mozart. Més enllà dels foguerons, és important saber que a la plaça de la Revolució hi va haver un Punt Lila perquè qui ho necessités pogués acudir en cas de patir agressions masclistes o LGTBI-fòbiques.

Una tradició que ve de Mallorca

Més enllà dels llocs on s’ubicaran els foguerons, és important conèixer detalls que poden fer valorar més aquesta tradició, i un d’ells són els seus orígens. Fa més de tres dècades, va arribar a la Vila de Gràcia de la mà d’un home mallorquí que volia ensenyar-la als seus fills per, d’alguna manera, recordar el seu passat, la seva cultura i l’illa d’on venien.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa