Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Set cinemes desapareguts i enyorats de Barcelona
  • CA

El mapa actual dels cinemes de Barcelona guarda poca relació amb el de finals del segle passat. El 1991, la Barcelona preolímpica comptava amb més de 50 cinemes. Trenta anys després, la majoria han desaparegut. Excepte alguns que han continuat com a teatres, la resta van donar pas a botigues, pàrquings o supermercats.

Són almenys 10 els cinemes que en aquests moments es troben clausurats, amb les portes tancades i sense llum a les seves façanes. A continuació et presentem una selecció de cinemes icònics que han desaparegut en els últims anys a la capital catalana.

Cinema Méliès

El cinema Méliès va tancar les portes el juliol del 2020, després de vint-i-quatre anys de trajectòria a la ciutat comtal. Abans ubicat al carrer Villarroel, oferia les millors pel·lícules d’autor i de cinema clàssic sempre en versió original a les seves dues sales.

El director dels Cinemes Méliès, Carles Balagué, en la reobertura de gener del 2012 (vertical)

Cinema Niza

L’antic Cinema Niza va ser un dels referents de l’oci a Barcelona. Situat al bell mig de la plaça de la Sagrada Família, va obrir l’any 1946. L’amplitud dels seus espais va fer que ràpidament es convertís en un dels grans cinemes d’estrena de Barcelona. Els veïns no van poder impedir l’enderrocament i l’espai va donar lloc a un supermercat de la cadena Mercadona i un interior d’illa.

Antic cinema Niza
A l’antic cinema Niza hi ha un espai de joc infantil / Ajuntament de Barcelona

Lauren Gràcia

El cinema barceloní va anunciar el 2013 el seu tancament sobtat per manca d’audiència després de 17 anys a la Vila. En tres anotacions en el seu perfil de Twitter el cinema lamentava informar del seu tancament “tan inesperadament”, alhora que agraïa la confiança i fidelitat als espectadors.

Cinemes Lauren de Gràcia, en una foto d’arxiu / Foto: Ajuntament de Barcelona

Cinema Urgell

El 2013, a punt de complir 50 anys, constituïa la sala més gran d’exhibició cinematogràfica de la ciutat. I un altre cinema que, segons comunicava, va haver de tancar per poca rendibilitat. El novembre del 2019 la cadena de supermercats Bonpreu va obrir un establiment a l’espai on hi havia hagut el cinema Urgell (1963-2013). Tant al vestíbul com a l’interior es conserven algunes butaques de la històrica sala.

Cinema Urgell
L’històric cinema Urgell va tancar el 2013 per falta d’espectadors / Twitter

Cinema Casablanca Kaplan

El cinema Casablanca Kaplan, que des dels 80 constituïa un dels temples del cinema d’autor, va tancar el 2011 les portes a l’espera de trobar una sortida a la difícil situació econòmica que passava en aquells moments. El local del passeig de Gràcia estava regentat per Salomó Shang, controvertit productor cinematogràfic.

Cinema Arcadia

Durant mig segle va oferir als barcelonins sessions cinematogràfiques d’entreteniment. Estava construït dins de les galeries Arcàdia, que tenien sortida també pel carrer Balmes. El seu propietari Modest Castañé Lloret era propietari dels cinemes Alexandra, també desapareguts. Dissenyat per Joan Antoni Castañé Llopart, va ser inaugurat el dissabte 27 d’abril de 1957 amb la projecció de “Lola Montes” com a estrena absolut a Espanya, després del triomf obtingut a París. L’Arcadia va tancar les portes definitivament el 31 de juliol de 1998.

Cinema Amèrica

Va ser l’últim gran local d’espectacles en direcció a Plaça Espanya per la vorera del Paral·lel que limita amb el Poble-Sec. Estava situat al número 121, a la cantonada amb el carrer de Jaume Fabra, i va ser inaugurat l’any 1926. El cinema tenia un aforament que ultrapassava els 1.300 espectadors amb façana de planta baixa i quatre pisos. L’Amèrica va ser remodelat en profunditat l’any 1964 incorporant aire condicionat i so d’alta fidelitat i va acabar els seus dies convertit en cinema de barri. En els seus últims anys, durant la Transició, va projectar alguns programes dobles amb films eròtics, fins el seu tancament definitiu a l’any 1981. Als pocs mesos va ser enderrocat. Un edifici d’habitatges ocupa avui el seu lloc.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan Llacuna a agost 07, 2022 | 19:13
    Joan Llacuna agost 07, 2022 | 19:13
    Quina mala llet il·lustrar aquest article amb una fotografia del cinema Maldà! ?‍♂️
  2. Icona del comentari de: Ricard a agost 07, 2022 | 21:08
    Ricard agost 07, 2022 | 21:08
    I molts més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa