Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Carme Balcells i García Márquez es retrobaran al nomenclàtor de Barcelona
  • CA

La cèlebre agent literària Carme Balcells tornarà a trobar-se simbòlicament amb un dels seus autors més universals, Gabriel García Márquez, al nomenclàtor de Barcelona. Donarà nom a una nova plaça davant de la flamant biblioteca de Sant Martí, batejada precisament amb el nom de l’escriptor colombià.

El regidor Jordi Martí Grau (Bcomú) ha anunciat aquest dimarts al matí a la comissió de Drets Socials que el nou nom serà aprovat a la tarda a la comissió de Nomenclàtor. És un espai que quedarà pacificat a la cantonada dels carrers Concili de Treinto i Treball, potenciant l’entrada a un equipament que ha definit com “la catedral civil del barri”. La biblioteca es va inaugurar aquest mes de maig però de fet li quedava un mes i mig d’obres i torna a estar envoltada de bastides.

“A ella i a ‘Gabo’ els faria molta il·lusió que per anar a la Biblioteca Gabriel García Márquez haguessis d’anar a la placeta Carmen Balcells número 1”, ha expressat Martí, en declaracions recollides per Europa Press. Ha recordat que Balcells és una persona clau de la capital literària de Barcelona, artífex en gran mesura del boom d’escriptors llatinoamericans a la Barcelona dels anys 60. Va representar fins a 6 escriptors guardonats amb Premis Nobel de Literatura: Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Miguel Ángel Asturias, Camilo José Cela, Vicente Aleixandre i Pablo Neruda.

El cost d’obrir biblioteques a l’agost

Martí ha fet l’anunci en la resposta a una petició d’ERC d’obrir totes les biblioteques de la ciutat durant el mes d’agost, i no només una per districte com passa ara. La proposició ha quedat aprovada pel vot a favor de tots els grups excepte l’abstenció del PP. Això no ha evitat, però, una certa tensió entre republicans i comuns. El regidor del govern Colau ha advertit que l’obertura total en agost costaria dos milions d’euros i ha convidat als republicans a discutir-ho en les negociacions del proper pressupost. A més ha recordat que durant el trimestre d’estiu el públic que les usa cau entre un 40% i un 50% i ha recordat que només durant 15 dies queden tancades el 75% de les biblioteques barcelonines.

Per la seva banda, la regidora Gemma Sendra (ERC) ha qüestionat la xifra i ha assegurat que el cost serien 1,3 milions d’euros. També ha reclamat planificar nous centres en barris vulnerables on els índex de lectura són molt baixos i ha recordat que els darrers dos mandats no s’ha incrementat el nombre de centres, mentre que del 2000 al 2010 se’n van inaugurar 22. “Si no es fa és perquè no es vol”, ha conclòs.

L’estat del català, al setembre

Els republicans també han reclamat a l’executiu de comuns i socialistes què se n’ha fet de l’informe que havien d’elaborar sobre l’ús social del català a Barcelona. Aquesta mateixa comissió va aprovar fer aquest estudi el juliol de l’any passat, incloent un mapeig de la situació lingüística a cada barri i districte, així com per sectors, i una revisió del grau de compliment del Reglament que té el propi consistori per a les seves comunicacions. També preveia un pla d’acció per incrementar l’ús del català, amb pressupost i calendari.

Martí ha hagut de reconèixer que un any després no està acabada la feina. “Estem avançant i en converses amb la Generalitat”, ha dit. “Hem fet un encàrrec i estem fent un estudi entrevistant moltíssima gent i hem constituït un grup d’experts que estan analitzant el resultat dels informes”, ha exposat. Segons el regidor, a finals de setembre estarà enllestit un “primer document” amb un “conjunt de propostes” acordades amb la conselleria de Cultura i en sintonia amb el Pacte Nacional per la Llengua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa