Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La flamant biblioteca Gabriel García Márquez, inaugurada abans d’acabar-la
  • CA

La flamant biblioteca Gabriel García Márquez, buc insígnia de la xarxa d’equipaments de Barcelona, té bastides davant mateix de l’entrada quan tot just ha passat un mes de l’estrena. No es tracta d’una reparació ni d’un mal resultat de l’obra: simplement no estava acabat l’edifici. El nou centre públic va ser inaugurat un mes i mig abans d’hora.

“La biblioteca es va inaugurar quedant pendent la finalització d’una part de la façana on s’havien de col·locar unes lames, que és el que estan fent ara”, indiquen fonts municipals al TOT Barcelona. L’estructura metàl·lica que usen els operaris envolta precisament la porta principal, la cruïlla dels carrers Treball i Concili de Trento.

I és que la construcció de la biblioteca ha patit dificultats de subministrament de materials, com tantes obres públiques i privades arreu del món aquest 2022, fruit del trencament dels calendaris de producció a l’Àsia durant la pandèmia. “Es va endarrerir l’entrega d’aquest material, però com que la biblioteca ja estava finalitzada, i això no afectava al seu funcionament, es va decidir no endarrerir més la obertura”, afegeixen. 

La previsió municipal és que les obres acabin, ara sí del tot, en dues setmanes. A mitjans de juliol, per tant, lluiria ja l’aspecte exterior definitiu. Se’n podrà gaudir tot l’estiu, perquè és la biblioteca que queda ‘de guàrdia’ a Sant Martí, és a dir, de les que obren tot l’agost. 

Un equipament molt esperat

L’equipament és una llarga reivindicació al barri, que l’esperava des de feia anys. Es va inaugurar formalment dissabte 28 de maig, amb una festa presidida per l’alcaldessa Ada Colau amb un parlament i amb presència de la plana major del consistori: el tinent d’alcaldia d’economia Jaume Collboni, el de cultura Jordi Martí, el de seguretat Albert Batlle i el regidor del districte David Escudé, entre d’altres. També l’oposició hi va enviar representants. Fins i tot hi va assistir el ministre d’Universitats i extinent d’alcaldia Joan Subirats. “Per fi és una realitat”, celebrava Escudé en una piulada, obviant que no estava enllestida del tot.

Amb més de 3.000 m2 de superfície, és la tercera biblioteca més gran de Barcelona. També és l’equipament número 40 de la xarxa, en substitució d’un de previ que era el més petit de la ciutat (280 m2). La seva arquitectura té com a peculiaritat l’ús de la fusta com a principal material. L’immoble l’integren dos volums amb un pati interior enmig que els enllaça. El disseny el firmen Elena Orte i Guillermo Sevillano, de SUMA Arquitectura. 

El contingut també té singularitats, perquè està especialitzada en literatura llatinoamericana i inclou també el fons Francisco Ibáñez, amb mig miler de títols d’aquest dibuixant de còmic i veí de Sant Martí. L’edifici també aixoplugarà la seu de l’Arxiu Històric Associatiu Antonio Herrera i un estudi radiofònic anomenat Ràdio Maconda.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Aneualamerda a juliol 02, 2022 | 17:01
    Aneualamerda juliol 02, 2022 | 17:01
    No hi ha escriptors catalans per posar els seus noms a les nostres biblioteques?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa