Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Canviar o no el nom de ‘Castellers de Barcelona’: el gran debat de la colla
  • CA

La colla degana dels castells a Barcelona ha començat un debat que acabarà per decidir si canvien o no el nom de ‘Castellers de Barcelona’. Des del barri del Clot s’uneixen a la reflexió que ha sorgit en altres colles castelleres de Catalunya i plantejaran de quina forma poden esdevenir-se una entitat més inclusiva. I el nom pot ser una opció per estar més a prop de l’objectiu. El president de la colla, Gregori Samper, explica al TOT Barcelona que “sempre hem fet bandera de ser un grup que treballa la inclusió de les dones als castells” i que ara s’obre una via per veure “fins a quin punt estem disposats a fer aquest avenç”.

Des de la colla admeten que només canviant el nom no s’aconsegueix l’objectiu, però creuen que és un gest apropa la creació d’un nou “pla d’acció” que incorpori accions més ambicioses. Ara bé, no tot és tan fàcil com sembla. “Canviant el nom toques la identitat de la colla i això genera patiment i angoixa”, apunta Samper. En aquest sentit, recorda que hi ha persones que porten “cinquanta anys o més” i que cal arribar a un acord conjunt.

Quin nom és el preferit?

La gran pregunta és quina opció escolliran per reemplaçar el nom actual, en cas de fer-ho. La junta ha fet una roda de consultes entre els castellers, que estan citats a una assemblea extraordinària l’u d’abril. “El principal dubte que hi havia era si això tenia base jurídica, però des de la coordinadora de castells [d’àmbit català] han vist que no hi ha cap problema”, apunta el president. Per tant, via lliure per proposar nous noms.

Una de les primeres opcions implicaria desdoblar el nom i passar-se a dir ‘Castellers i castelleres de Barcelona’. Però no acaba de convèncer. “Creiem que aquesta opció podria deixar fora a algú”, apunta Samper. Així, tot a punta que l’opció més probable és rebatejar-se com a ‘Colla Castellera de Barcelona’. En tot cas, la resolució del debat se sabrà després de l’assemblea de l’abril.

L’altre gran objectiu de la colla

Mentrestant, la colla agafa aire per un any marcat en vermell al calendari. El 2023 ha de ser l’any del ressorgiment després d’un 2022 marcat per la recuperació progressiva d’integrants a la colla. “Alguns dels que havíem enganxat abans de la pandèmia no han tornat després, i altres que feia molts anys que hi estaven han aprofitat per marxar”, diu Samper al TOT per explicar el context que ha marcat les darreres temporades.

Amb la colla més completa, ara els Castellers de Barcelona intentaran recuperar els castells de nou i es fixen quatre objectius clars. Juny, amb l’aniversari de la colla; agost, amb els Màrtirs de Vilafranca; la Mercè, on coincidiran amb la resta de colles de la ciutat; i la diada de Clot, el seu barri. Quatre dates en què ja se sabrà, segurament, si la colla ha canviat o no de nom.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Fran BCN a març 12, 2023 | 15:16
    Fran BCN març 12, 2023 | 15:16
    Vinga ja....prou xorrades sisplau
  2. Icona del comentari de: Català a març 12, 2023 | 15:53
    Català març 12, 2023 | 15:53
    Aixó del políticament correcte ja passa de taca d'oli. Recordeu la figura gramatical "Hiperonimia", que evita bajanades com "Uns i unes" o "Ells i elles", per la mateixa raó que existeixen els pronoms: per a evitar repeticions innecesàries.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa