Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona canvia el pessebre de Sant Jaume per un altre de mig quilòmetre

Barcelona no instal·larà pessebre a la plaça de Sant Jaume però, lluny de quedar-se’n sense, el supleix per un altre que es desplegarà al llarg de mig quilòmetre, des de la plaça de l’Àngel (a tocar de la Via Laietana) i fins a la Rambla. “Si no en volíem, doncs dues tasses”, ha sentenciat el tinent d’alcalde de Cultura i regidor dels comuns, Jordi Martí, que ha anticipat que “n’hi haurà figures per donar i vendre”.

En total, en seran 51, penjades i il·luminades a façanes i balcons al llarg de l’eix que formen els carrers Jaume I i Ferran, amb Sant Jaume com a nexe de connexió. Les peces d’entre un metre i metre i mig que representen els oficis (el fuster, el boter, el ferrer…) s’emplaçaran a tots dos carrers i els animals ompliran Sant Jaume.

Ningú a l’Ajuntament, però, no ha fet esment si cal sobreentendre una doble lectura en el fet que totes les bèsties es concentrin en l’epicentre del poder polític de la ciutat i del país. Si més no, la imatge es presta a símils no gaire complaents amb el poder. Sigui com sigui, les més simbòliques, les que sempre es col·loquen dins del pessebre, cobriran part d’una façana i l’altra de Sant Jaume, formades amb bandes verticals i flexibles de PVC: una gran efígie platejada de la mula penjarà del palau de la Generalitat i la daurada del bou, de la de l’Ajuntament.

“S’ha acordat després d’una llarga negociació amb la Generalitat. Aquesta sí que ha costat molt”, ha fet broma Martí, que ha precisat el cost de la instal·lació, encarregada a l’arquitecte Jordi Darder: uns 200.000 euros, un import en què el Govern català participa per primer cop, assumint-ne 20.000 euros. “És un pessebre expandit, més gros, però dins del cost hi ha infraestructura que és més una inversió que una despesa, perquè hi ha elements per subjectar les peces a les façanes que es podran reutilitzar en futures ocasions”, ha vaticinat el tinent d’alcalde.

El mal temps que es preveu durant tota la setmana ha retardat l’acabament del nou pessebre aeri. Tot i que divendres ja serà visible en bona mesura, no s’espera que estigui acabat del tot fins dilluns que ve. A banda de les figures, s’exhibiran 23 versions del pessebre a aparadors de comerços de Jaume I i de Ferran. N’hi haurà de tot, des d’un pessebre i un diorama ben clàssics fins a reinterpretacions en “vídeo, fotografia, gravat i forja artística” de joves artistes i d’altres de guardonats, ha assenyalat Darder.

“He volgut afegir moltes perspectives a la tradició del pessebre i he convocat gent que no n’havia fet mai un des del seu estil. Tothom s’ha pogut expressar en el seu llenguatge”, ha destacat Darder, que ha deixat clar que el conjunt no s’oblidarà de representar el naixement, els reis mags i un caganer, “una mica més amagat que la resta de figures, com mana la tradició, però no gaire més”, ha anticipat l’arquitecte.

Els dissenys agosarats i gens encotillats en la tradició dels anys anteriors a la pandèmia -no n’hi va haver el 2020- van anar associats sempre amb la controvèrsia. “Fa 60 anys que s’instal·la pessebre a la plaça i sempre hi ha polèmica. No pretenem escapar-nos-en”, ha assegurat Martí. En tot cas, caldrà veure si es rep de bon grat un pessebre que, encara que s’escampi per un bon tram del centre de Barcelona, s’arrisca sobrevolant carrers i prescindint de la seva ubicació habitual enmig de la plaça. A banda, dos pessebres tradicionals es podran visitar al monestir de Pedralbes i al pati del Museu Frederic Marès del 27 de novembre al 2 de febrer.

Més notícies
Recreació del pessebre flotant que hi haurà enguany al moll de la Fusta / Port de Barcelona

La fira de Nadal torna al moll de la Fusta amb una nòria de 65 metres

Notícia: La fira de Nadal torna al moll de la Fusta amb una nòria de 65 metres
Comparteix
La tercera edició de ‘Nadal al Port’ se celebrarà del 9 de desembre al 6 de gener
Notícia: La fira de Nadal torna al moll de la Fusta amb una nòria de 65 metres - Mobile
Antoni Trilla, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona / Jordi Play

Trilla creu que el certificat Covid pot garantir un Nadal “més calmat”

Notícia: Trilla creu que el certificat Covid pot garantir un Nadal “més calmat”
Comparteix
L'epidemiòleg del Clínic pensa que una "aplicació raonable" del passaport evitaria restriccions i tancaments dràstics
Notícia: Trilla creu que el certificat Covid pot garantir un Nadal “més calmat” - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: bs a novembre 24, 2021 | 10:49
    bs novembre 24, 2021 | 10:49
    fora la menyspreable inútil incompetent indesitjable mentidera i botiflera colaua, fora comunspudents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa