Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els anuncis de pisos turístics pirata tornen a Barcelona
  • CA

El retorn del turisme a Barcelona fa créixer novament els anuncis de pisos turístics pirata, és a dir, que no tenen llicència per operar com allotjament. L’Ajuntament de Barcelona ha tornat a fer una batuda a internet i ha detectat 500 anuncis d’apartaments il·legals aquest estiu, la majoria dels quals (390) estarien publicats al buscador Airbnb.

La tinenta d’alcalde Janet Sanz (BComú) i el regidor de Turisme, Xavier Marcé (PSC), ho han denunciat aquest divendres en declaracions als mitjans de comunicació. Han recordat que el consistori va demanar fa un mes a Airbnb que retirés els anuncis irregulars ja detectats i impedís que se’n publiquin de nous on no consti el número de llicència de l’apartament: “El mes de juny vam alertar Airbnb d’aquests anuncis i els vam demanar que els despengessin; alguns els van despenjar i altres no, i han tornat a penjar-ne de nous”, ha dit Sanz.

Ara Barcelona ho tornarà a demanar a Airbnb i la resta de portals i els hi obrirà nous expedients sancionadors per no comprovar la legalitat dels pisos que s’hi anuncien. Poden derivar en sancions d’entre 3.000 i 60.000 euros. “Li demanem, li reiterem i li exigim a Airbnb que compleixi la legalitat”, ha insistit la regidora.

Els anuncis irregulars, no obstant, suposen ara només l’1% dels 50.000 que ha rastrejat l’Ajuntament a través d’un equip de més de 70 persones. L’estiu de 2016, el primer cop que es va analitzar, se’n van trobar uns 6.000 d’il·legals. Segons l’Ajuntament, el pla de xoc contra els pisos turístics il·legals acumula un total de 17.500 expedients disciplinaris oberts, que han derivat en 7.400 ordres de cessament i 8.100 expedients sancionadors. 

Campanya informativa contra els apartaments il·legals

En paral·lel al rastreig, l’Ajuntament emprèn una campanya de comunicació adreçada a turistes i veïns. Demana als clients d’aquests allotjaments que en certifiquin també ells la legalitat com a consumidors: “Abans de llogar un llit turístic, mira que sigui legal”. L’acció inclou cartells i flyers al carrer i anuncis als principals webs de cerca d’informació turística. Dura un mes, des de dilluns passat fins a l’11 d’agost.

Qualsevol ciutadà pot consultar des de 2017 si un habitatge turístic té llicència, a través del web municipal www.fairtourism.barcelona. Només cal posar el carrer i número de l’adreça. També pot usar la mateixa pàgina per denunciar pisos irregulars i resoldre els dubtes més habituals. “Només un allotjament turístic d’acord amb la regulació vigent dona totes les garanties”, argumenta el consistori en una nota de premsa difosa aquest divendres.

A més, la plaça del Mar de la Barceloneta i l’avinguda de la Catedral tornen a ser l’escenari d’una instal·lació simbòlica amb llits per cridar l’atenció dels turistes i informadors que expliquen la campanya. La mateixa acció ja es va fer el 2017 i 2018, de la mà de l’agència DoubleYou.

La UE ajorna la regulació dels apartaments

El govern Colau aprofita per recriminar a la Unió Europea la demora en regular a nivell internacional els apartaments il·legals. Havia de presentar aquest juny una normativa comunitària però ho va ajornar: “Ja no figura a la llista d’iniciatives previstes fins al desembre”, admet el consistori. És un dels temes que l’alcaldessa Ada Colau va tractar amb la seva homòloga d’Amsterdam, Femke Halsema, el mes passat.

Una vintena de ciutats han reclamat per escrit a la Comissió Europea (CE) que acceleri el procés per disposar d’eines i cobertura legislativa aquest mateix 2022. El text conjunt el signen Barcelona, Amsterdam, Arezzo, Berlín, Bolonya, Brussel·les, Budapest, Florència, Cracòvia, Lió, Munic, París, Praga, Porto, Utrecht, València, Viena, Varsòvia i la xarxa de ciutats Eurocities.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa