Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La patronal dels pisos turístics creu que ja s’ha tocat sostre i preveu decréixer els propers anys

La patronal de pisos turístics creu que el sector ja ha tocat sostre i preveu decréixer en els propers anys per l’augment de restriccions a l’oferta i una menor rendibilitat. Després de diversos estira i arronsa entre l’Ajuntament de Barcelona i plataformes com Airbnb, el sector s’encamina cap a “a la senda d’arribar a la normalització normativa”, segons assegura a l’ACN el president de la Federació Espanyola d’Associacions d’Habitatges i Apartaments Turístics (Fevitur), Tolo Gomila. Però la regulació, a Barcelona i altres ciutats a Espanya, “limita l’oferta”, segons Gomila. Això, sumat al descens de la rendibilitat i a “l’acusat problema de falta d’habitatge de lloguer”, motiven que el sector es prepari per a un “decreixement” en els propers anys.

Malgrat això, Carlos Villaro, president de la European Holiday Association (EHHA), diu que els turistes seguiran venint a Barcelona, on “cal saber quants pisos hi ha, i fer-ho legal, per ser cada vegada més grans”. Villaro admet que cal “trobar solucions” en casos de soroll o problemes amb els veïns, però creu que la indústria les podrà trobar. “Barcelona és una ciutat molt competitiva, una estrella a tot el món. Hem de trobar la manera d’ensenyar-la sense molestar”, afegeix.

De fet, segons el president de l’associació europea de pisos turístics, l’Ajuntament de Barcelona “ha entès” que el turisme d’apartaments “ha arribat per quedar-se”. “Estem al costat de l’Ajuntament per trobar solucions, a escala local, però també a Catalunya i Europa”, afirma.

Nega el “mantra” de l’efecte sobre els preus del lloguer

Respecte a la incidència del mercat de lloguer vacacional sobre els preus de lloguer, Tolo Gomila assegura que es tracta d’un “mantra” i una “excusa empleada de manera sibil·lina”. En aquest sentit, el president de Fevitur recorda que l’habitatge de lloguer vacacional representa el 2% del parc total d’habitatges a Barcelona, “mentre que el pes dels habitatges buits és del 16%. “Hem d’utilitzar els pisos buits, a llocs on falten turistes, i buscar solucions perquè visitin tota Catalunya”, proposa Villaro.

En aquest sentit, Gomila explica que “hi ha un gran parc residencial buit que podria posar-se immediatament a disposició de la gent” i que cal “seduir” als propietaris perquè lloguin els seus habitatges. Però el president de la patronal espanyola també admet que les administracions possiblement apostaran per oferir “millores fiscals” a alguns propietaris i això provocarà “un traspàs de l’oferta al lloguer residencial”.

El president de Fevitur assegura que “l’administració sempre va tard” en la regulació, i que això és el que va passar amb els apartaments turístics. En concret, veu mesures pendents, com un “registre d’habitatge d’ús turístic” estatal per tal que l’Institut Nacional d’Estadística pugui accedir a les dades i “mesurar l’activitat des del punt de vista d’aportació al PIB”.

Al mateix temps, també demana arribar a una “definició general” sobre els habitatges turístics, una característica “complicada” en un país “tan descentralitzat i amb competències delegades”. De fet, des de la patronal diuen que el turisme de pisos turístics “s’està professionalitzant” i que “ja no és tan fàcil com agafar l’anunci i penjar-lo a Airbnb”. En aquesta línia, recorda que ja hi ha turoperadors que “integren l’habitatge d’ús turístic” en la seva oferta, i que la comercialització “s’ha obert”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa