Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Port de Barcelona reclama un “calendari realista” per reprendre l’activitat dels creuers
  • CA

La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha demanat a les autoritats sanitàries que proposin un “calendari realista” per a la represa de l’activitat dels creuers. “No podem dir que es reprendrà demà o el mes que ve perquè no seria realista”, ha assenyalat la presidenta del Port, tot i que sí creu que es podrien donar dates aproximades a llarg termini, com per exemple que es plantegi una recuperació progressiva al llarg del 2021. En una conferència telemàtica organitzada per Executive Forum, Conesa també ha assegurat que “s’ha demostrat amb fets reals” que el port no és el causant de la contaminació de la ciutat perquè davant l’absència continuada dels creuers els índex de contaminació es mantenen “molt alts”.

Conesa ha recordat que els ports no tenen competències per autoritzar la reactivació de l’activitat creuerística però sí que ha garantit que en el moment que els creuers tornin a operar hi haurà “tota la seguretat màxima en relació a la protecció dels usuaris i de les ciutats i els ciutadans“. La presidenta del Port, que ha admès aquest sector travessa un moment “delicat”, també ha explicat que els ports i l’Associació Internacional de les Línies de Creuers (CLIA) han treballat amb empreses i els ports per a un protocols consensuats i que ja tenen les autoritats sanitàries.

El vincle entre creuers i aeroport

Conesa ha subratllat que l’activitat creuerística té molta dependència de les línies aèries ja que la gran majoria de passatgers dels vaixells arriben procedents d’altres punts del món. “Aquí hi ha una cadena de recuperació necessària i imprescindible”, ha resumit Conesa, que ha recordat que la caiguda dels passatgers en l’agregat de l’any supera el 80% i només es manté el passatge mínim en els ferris que connecten la capital catalana amb les Illes Balears i Itàlia. De fet, des que es va aprovar el primer estat d’alarma pràcticament no ha arribat cap creuer més a Barcelona, excepte per fer operacions d’avituallament i només amb la tripulació imprescindible. En mercaderies, en canvi, el descens és molt més moderat i se situa al voltant del 20%.

La presidenta el Port també s’ha referit a les desavinences que el Port ha tingut amb l’Ajuntament de Barcelona, a qui ha demanat una relació de lleialtat entre institucions, i ha recordat que el consistori és membre del consell d’administració. La presidenta ha assegurat que “en cap cas” es plantejarà reduir l’activitat del port i que la transformació de l’activitat anirà encaminada a disminuir la petjada de carboni.

Sense creuers i amb molta contaminació

La presidenta del Port de Barcelona ha explicat que els estudis estableixen en un 7% la incidència de les instal·lacions en la contaminació de la ciutat. “En aquest moment que no hi ha creuers, l’activitat del port és zero i segueixen havent-hi índex de contaminació molt alts a causa del vehicle privat i no pels vaixells”, ha argumentat Conesa, que ha lamentat que s’acusi el port com “el gran contaminant de la ciutat de Barcelona”. “S’ha demostrat amb fets reals que no és així”, ha insistit.

D’altra banda, Conesa ha explicat que en breu el consell d’administració aprovarà el pla estratègic 2021-2025, del qual ha dit que té “absoluta coherència amb els plans anteriors” i que focalitza els seus objectius en reforçar el ‘hinterland’ i les exportacions. A més, ha assegurat que s’afronten amb una “sòlida situació financera”.

Conesa ha situat la recuperació total de l’activitat en un marge de dos a tres anys vista i ha definit el 2020 com un any “molt particular i molt peculiar” però que, ha dit, “no hem perdut el temps”. De cara els resultats d’aquest any, ha comentat que hi ha una caiguda “important” en el resultat d’explotació, motivada també per les mesures per afavorir la liquiditat de les empreses del port i la bonificació de les taxes. “Tancarem el 2020 amb xifres positives tot i que no siguin espectaculars”, ha apuntat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa