Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau amenaça amb més multes les plataformes que anunciïn apartaments il·legals

L’Ajuntament de Barcelona ha reunit aquest dimarts al matí a les 4 principals plataformes de comercialització d’apartaments turístics per reclamar-los molta més diligència en el compliment de la normativa per evitar que pisos sense llicència o amb adreces falses puguin anunciar-se a internet. La tinent d’alcaldia Janet Sanz i el regidor Xavier Marcé han assegurat en una roda de premsa posterior que han donat un “ultimàtum” a Airbnb, Homeaway i Booking perquè impedeixin de forma efectiva l’anunci d’apartaments il·legals.

Si no veuen un canvi d’actitud “en un mes i mig”, han advertit, el consistori “tornarà a la via sancionadora” amb multes a les plataformes i demanarà també a la Generalitat i altres administracions endurir el marc legal perquè les sancions siguin més elevades. Durant els darrers mesos l’Ajuntament va relaxar la pressió sancionadora en signar amb els intermediaris uns “protocols” de bones pràctiques que, segons Sanz, no s’han complert plenament. La tinenta ha recordat que el municipi ha obert 15.814 expedients a pisos no autoritzats, ha dictat 6.295 ordres de cessament d’activitat –de les que “al voltant del 50%” sap segur que s’han complert i 383 han acabat amb un precinte– i ha tramitat 8.042 expedients sancionadors.

Gestió lenta i laxa dels infractors

El govern municipal reclama que les plataformes siguin “clares i contundents” advertint als amfitrions que no poden publicar anuncis sense el corresponent número de llicència i una adreça real comprobable. També es queixa que no són prou ràpides en despenjar els anuncis infractors i que sovint els retirats tornen a aparèixer al cap d’un temps al mateix portal. “Tenen dues opcions: estar a favor o en contra de la il·legalitat”, ha asseverat Janet Sanz, que els ha acusat d’amparar “grups organitzats amb pràctiques mafioses” com el que hauria agredit a dos veïns de la Ribera aquest gener. La tinenta ha reconegut que no totes les plataformes són igual d’incomplidores ni ho són de la mateixa manera, però ha rebutjat donar noms.  

El regidor de Turisme ha argumentat que cal perseguir els apartaments il·legals també una forma de “defensar de la mala imatge que causen” a les empreses del sector que sí que “compleix escrupulosament” la legislació. “Paguen justos per pecadors”, ha defensat Marcé, que creu que els incompliments provoquen també un “desequilibri fiscal” i “competència deslleial” per als 9.600 apartaments amb llicència que hi ha a la ciutat. A la reunió ha assistit, en representació d’aquests, l’entitat Apartur. TripAdvisor –un dels intermediaris més petits en volum– havia format part de la taula de seguiment el passat mandat, però Sanz ha detallat que el consistori ha “perdut el contacte” i no l’ha convocat aquest cop per manca d’interlocutors.

Airbnb defensa els seus esforços de prevenció

Els representants dels portals no han volgut fer declaracions a la premsa en sortir de la reunió. No obstant, minuts després, Airbnb ha enviat un comunicat de premsa presumint d’esforços per endreçar la situació i prometent noves accions per aquest any. La plataforma internacional enumera les “mesures i actualitzacions de les polítiques” de publicació que ha instaurat a la plataforma i ha assegurat que “durant 2020” verificarà “els 7 milions d’anuncis” que té publicats. També promet “línies de comunicació directes específiques per a veïns i autoritats locals” i assegura que ja ha establert “una política clara de prohibició de festes i esdeveniments als pisos” per reduir les queixes de veïns.

Nou comentari

Comparteix