Barcelona rebaixa les multes a particulars que lloguin el pis a turistes sense llicència

L'Ajuntament, que té detectats uns 200 casos, vol posar el focus en els multireincidents i les màfies

L’Ajuntament de Barcelona aprovarà una instrucció amb criteris nous per ajustar les sancions relacionades amb l’activitat il·legal d’habitatge d’ús turístic. La mesura té en compte factors com la reincidència, el nombre d’allotjaments comercialitzats o la situació econòmica de l’infractor a l’hora d’aplicar uns criteris comuns en els procediments sancionadors. La idea és ajustar les sancions a la realitat de les persones que han llogat el pis de forma ocasional i esporàdica. Les infraccions molt greus, que poden arribar als 600.000 euros, podran passar a ser greus i de 6.001 euros si s’acrediten una sèrie de condicionants.

Es podran reduir en cas de situació de vulnerabilitat i s’incrementaran si es detecten agreujants. “Hem de diferenciar entre qui utilitza aquesta possibilitat de manera puntual perquè ha tingut una necessitat i les xarxes organitzades o qui té tres pisos i en lloga un com a allotjament turístic i diu que hi està empadronat“, destaca la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, que explica que havien detectat “un problema específic” en situacions de particulars que s’havia de resoldre. El consistori té comptats uns 200 casos que podrien beneficar-se de la mesura, que entrarà en vigor els propers dies.

Més de 9.000 multes

L’Ajuntament va posar en marxa el 2016 un pla de xoc davant del descontrol a la ciutat de pisos turístics irregulars. Aleshores les plataformes de lloguer turístic tenien publicats més de 6.000 anuncis de pisos turístics sense llicència. Des d’aleshores, s’han interposat 9.077 sancions. Els imports mínims de les sancions s’han determinat d’acord amb la Llei de turisme de Catalunya, que tipifica com a infracció molt greu el fet de comercialitzar o fer publicitat d’activitats o serveis turístics sense l’habilitació corresponent.

Fins el gener del 2017, l’Ajuntament va castigar aquestes pràctiques amb imports que anaven dels 30.000 euros als 300.000. A partir d’aleshores, arran d’un canvi normatiu a nivell català, la xifra va augmentar de 60.001 a 600.000. Si en el procés de tramitació dels expedients es justificava lloguer ocasional o situació de vulnerabilitat, les sancions es podien rebaixar de forma concreta per a cada expedient.

Canvi de criteri

Durant aquest temps, l’ajuntament ha identificat diferents tipus d’infractors i ha detectat un problema amb les persones que lloguen el pis de forma ocasional per completar els ingressos i que han d’afrontar sancions molt elevades i desproporcionades. A més, en molts d’aquests casos, els infractors eren veïns que actuaven sota la idea promoguda dels propis portals que fer d’amfitrions i oferir l’habitatge per estades curtes era una activitat legal i permesa i que van aturar l’activitat en el mateix moment de la incoació de la sanció.

L’actualització de criteris, que es recullen en la nova instrucció municipal que s’ha elaborat, s’aplicarà a les noves sancions que s’imposin a partir d’ara i també es revisaran les dels darrers anys per moderar-les.

Nou comentari