Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Al·legacions veïnals al PEUAT per reclamar l’extinció dels pisos turístics

L’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic i dotze entitats veïnals i socials més han presentat aquest dimarts al·legacions al nou Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT). Volen que sigui una eina més restrictiva, que impedeixi qualsevol nova plaça d’allotjament turístic, en promogui l’extinció i acabi amb el caràcter indefinit de les llicències. En un comunicat conjunt han expressat que és un pla “necessari” però “deficient” i reclamen que el centre de Barcelona passi a ser de decreixement i la resta sigui de creixement zero. També exigeixen al consistori que enllesteixi l’ordenança sobre els habitatges d’ús turístic i una revisió del pla general metropolità per acotar els usos residencial i d’habitatge.

En un manifest conjunt que han llegit a les portes de l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça Sant Miquel de Barcelona, després de presentar les al·legacions al segon PEUAT, han exposat que “no té sentit” que es puguin obrir més allotjaments turístics a Barcelona.

“N’hi ha més dels que podem suportar, estiguin plens o buits, de totes dues maneres resulten cruels en una ciutat amb desnonaments cada dia i una quantitat creixent de persones sense llar”, han manifestat.

També reclamen una altra ordenança sobre les llars compartides perquè consideren que tot i que reconeixen que el PEUAT les prohibeix “cal una normativa de fons altament restrictiva per si en algun moment el pla cau o és modificat”.

Davant les possibles al·legacions procedents d’interessos privats han demanat a l’Ajuntament de Barcelona que escolti “la veu del veïnat organitzat i atengui aquestes al·legacions per a un PEUAT més restrictiu”, ha llegit Anna Moreno de l’ABDT.

“És evident que el model turisme que decidim a la ciutat té un impacte directe amb el número de desnonaments de la ciutat i l’increment dels preus”, ha dit Santi Mas de Xaxàs de la PAH. Ha dit que no estan en contra de les llars compartides però sí que les estades puguin ser menors a 31 dies.

Rodrigo Martínez, del Sindicat de Llogateres, ha dit que “les habitacions turístiques no ens trauran de la crisi” perquè “es concentren en poques mans” i ha demanat “bolcar” aquests pisos d’ús turístic en lloguers a llarg termini.

“Volem posar en context aquest procés d’aprovació del PEUAT en un moment en què Barcelona hauria de revisar el seu model turístic”, ha exposat Pere Mariner de la FAVB. “És imprescindible que no tornem a una situació com la de del 2019”, ha reblat.

L’Observatori dels Barris del Poblenou ha alertat sobre “el problema de les residències d’estudiants de luxe; perquè si en vint anys només s’havien fet 600 places, en els darrers dos anys s’estan construint 3.000 places”, ha dit un portaveu.

També han signat el manifest les associacions de veïns del Barri Gòtic, del Clot-Camp de l’Arpa, de l’Òstia i de la Sagrada Família, així com la Plataforma en Defensa de la Barceloneta, SOS Enric Granados, la Xarxa Veïnal del Raval, Ecologistes en Acció i l’Observatori DESC.

Nou comentari

Comparteix