Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pintades prorusses en edificis emblemàtics de Barcelona: hi ha un detingut
  • CA

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home per realitzar pintades en edificis històrics i emblemàtics de Barcelona amb una ‘Z’ i esvàstiques. El detingut també havia escrit textos que amenaçàven el poble ucraïnès. Ara, se li atribueixen dos delictes de danys contra el patrimoni històrics, dos d’amenaces i un relacionat amb els delictes d’odi.

La investigació comença a partir d’unes pintades que alguns visitants detecten a la façana de la Catedral de Barcelona i en un local d’acollida de refugiats provinents d’Ucraïna, tal com va explicar el TOT Barcelona. Més tard, la policia catalana van detectar noves pintades al Palau de la Generalitat, l’Arquebisbat i la casa de l’Ardiaca.

Segons els Mossos d’Esquadra, totes les pintades seguien un mateix patró i això va fer sospitar els agents que hi poguessin estar relacionades. La investigació també ha demostrat que l’home publicava les pintades a les seves xarxes socials per tal de guanyar més popularitat i fer difusió dels seus actes vandàlics.

Textos amb amenaces al poble ucraïnès

A inicis d’octubre, segons explica la policia, l’home fa un pas més i deixa escrits textos intimidatoris i amb amenaces cap al poble ucraïnès i altres ciutadans russos en contra de la guerra en unes noves pintades que fa, en aquest cas, al barri del Poblenou.

Imatges de la ‘Z’ que va aparèixer a l’Arquebisbat de Barcelona / Mossos

Llibertat amb càrrecs pel detingut

L’operació policial ha acabat detenint el presumpte autor d’aquestes pintades la nit del passat divendres en una zona propera al barri de la Barceloneta. L’home, de 57 anys, és originari de la zona del Dombass, una de les regions ocupades actualment per l’exèrcit rus.

El detingut ha quedat en llibertat després de passar a disposició judicial.

Què significa la lletra ‘Z’?

La “Z” és un símbol pro Putin que es va popularitzar fa un any amb l’inici de la guerra a Ucraïna. És la lletra que utilitzen els camions i tancs de l’exèrcit rus per distingir-se de la resta al camp de batalla. Els experts, però, no saben del tot d’on prové, tot i que tenen certes hipòtesis. Mentre que alguns creuen que prové de la paraula ‘Za pobedy’, que significa “per la victòria” en rus, d’altres l’identifiquen a la també paraula russa ‘Zapad’, que significa Oest -que és on està la regió que vol conquerir Putin-. Sigui com sigui, aquest símbol suposa un clar aprovament de l’actuació russa i la seva aparició en monuments de Barcelona ha despertat la indignació de les xarxes socials.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa