Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Francesc López: “Els Mossos em van dir que em cuinaven un pollastre”
  • CA

“Els Mossos em van dir que m’estaven ‘cuinant un pollastre’ que ‘ni el teu advocat independentista et podrà salvar’ ”. Així s’explica en Francesc López al Tot Barcelona, a quatre dies del judici en què s’enfronta a 9 anys i mig de presó acusat de tirar un coet a l’helicòpter dels Mossos d’Esquadra durant les protestes postsentència del Suprem contra els líders independentistes. La Generalitat de Catalunya li demana dos anys i mig per atemptat. Un judici que tot i tenir més de 30 testimonis només està programat per a un dia de sessió.

López admet en la seva defensa que va tirar els coets. Uns coets que li van sobrar de la revetlla de Sant Joan. De fet, una de les fotos de l’atestat incriminatori dels Mossos inclou la fotografia de família amb els petards abans de la revetlla que va publicar al seu perfil de Facebook. Un casc de patinet i una motxilla són les proves de càrrec per uns fets que no nega, però que ni de bon tros considera que puguin considerar-se cap mena de delicte. De fet, creu que li fan pagar una acusació per una suposada agressió durant la manifestació de Jusapol a Barcelona l’octubre de 2018.

Un relat d’acusació a la contra  

Els fets es van registrar el 16 d’octubre de 2019. En concret, durant el segon dia de les protestes per la sentència que condemnava els líders del Procés gairebé a 100 anys de presó. Unes manifestacions convocades, en termes del ministeri fiscal, pels sedicientes Comitès de Defensa de la República” i altres “entitats d’ideologia independentista”.  Un escrit de fiscalia que afegeix al decorat 22.000 individus “gairebé tots amb els caps i els rostres tapats”. 

Segons els Mossos i el ministeri públic, cap a les 21.13, sempre amb el cap cobert amb un casc i la cara coberta amb un “mocador independentista”, en Francesc va llançar un “coet pirotècnic” amb tota la logística aplicada amb un tub que feia la funció de llançadora. Una hora després, va ser “detectat” a la cruïlla de Gran Via amb Bruc, quan va tornar a disparar fins a dos coets. Un dels coets va esclatar a escassos metres de l’aparell. Després el van localitzar, el van reduir però una munió de gent no va permetre que fos detingut per agents dels Mossos. 

La fotografia integrada a l'atestat dels Mossos dels coets que el mateix acusat va penjar a les xarxes i que tenia al seu mòbil/Quico Sallés
La fotografia integrada a l’atestat dels Mossos dels coets que el mateix acusat va penjar a les xarxes i que tenia al seu mòbil/Quico Sallés

Un altre relat

Però en Francesc ho veu força diferent. De fet, admet que portava els coets i que els va tirar. En aquest sentit, recorda que va deixar el tub de llançament, que porten els paquets amb què es ven aquest tipus de pirotècnia de venda lliure, a tocar dels Mossos. “Ho vaig fer perquè veiessin que deixava de tirar”, apunta en Francesc en conversa amb el TOT Barcelona. “No vaig tirar el coet en direcció a l’helicòpter, sí que hi va haver gent que em bellugava el tub, però jo no vaig tirar contra l’helicòpter”, insisteix. És més, recorda que són coets de revetlla sense més. “Un dels integrants de la tripulació va dir al jutge que si el coet hagués esclatat al cantó esquerra no s’hauria ni adonat”, remarca l’acusat. 

“És increïble el que expliquen de la detenció, com si jo m’hi hagués oposat”, detalla. En Francesc recorda que tot i la seva joventut és pensionista. Era encofrador i li va caure a sobre un panell d’acer d’encofrat que li va “trinxar l’esquena”. “Les radiografies aportades a la causa s’hi pot veure que a la columna hi porto una ferreteria”, relata. “És impossible que jo em pogués resistir dels agents!”, diu. “Espero al judici per veure què volen dir davant meu”, avisa. La seva advocada, Mireia San Nicolás, demanarà que el seu client sigui el darrer a intervenir. De fet, no amaga que ha vist “coses rares” durant la instrucció. 

D’homicidi dolós a atemptat 

“Em van fer un complet”, recorda en Francesc. Un cop va ser detingut, l’endemà la policia que li va prendre declaració el va advertir de les seves intencions. “T’estem preparant un pollastre que ni el teu advocat independentista et salvarà”, diu que li van proferir els agents. “Raons no els faltaven, m’acusaven de tot!”, retreu. El primer atestat li imputava homicidi dolós, desordres i atemptat. Una acusació que va durar mesos. Amb aquests càrrecs la policia va escorcollar el domicili de Francesc a la “recerca de pirotècnica”. “Els vaig donar el que tenia una carmanyola amb els quatre petards i bombetes que havien sobrat de  la revetlla, els Mossos no s’ho van prendre gaire bé i em van dir si estava fent el fatxenda, i res d’això, és que no en tinc de pirotècnica, ni n’he tingut mai. La que tenia era de Sant Joan i eren coets de la paradeta de la carretera!”, argumenta. 

De la casa, la policia es va emportar un casc de patinet “que ni m’entra”. “És el casc de la meva dona… i un mocador independentista, a més del meu mòbil, que van tenir durant nou mesos i mig i no sé què han mirat”, comenta. Una fotografia del seu mòbil amb els petards i la foto penjada a les xarxes amb els coets de Sant Joan es van incorporar als atestats. És més, la fotografia es va publicar el 24 de setembre de 2019, just l’endemà de l’Operació Judes. “La vaig penjar posant el comentari ‘si als de Sabadell els agafen què em passaria a mi’, ironitzant sobre els petards ridículs que m’havien sobrat”, raona. Ara el processen per desordres i atemptat amb una petició de responsabilitat civil de 280 euros.

Organització criminal? 

Una anècdota curiosa que subratlla en Francesc és que “la fiscal en sentir que negava que quan van tirar els coets es dirigís a la massa, em va dir que utilitzar aquest terme era propi d’una organització criminal”. En aquest marc considera que la instrucció s’ha dirigit més a inculpar-lo que no pas a centrar la pilota i saber què va passar. “Creure que per dir massa ets membre d’una organització criminal… ja és el que em faltava”, lamenta en Francesc. Però el que realment l’inquieta és que se’l relacioni amb el cas de Jusapol. 

En Francesc està processat per haver participat en una contramanifestació de Jusapol a Barcelona. En concret, està acusat d’agredir un manifestant de Jusapol, un cop acabada la manifestació del 30 d’octubre de 2018 a la ciutat. “Des d’aquell dia, m’empaiten”, conclou. Precisament, utilitza el cas en la seva defensa. “Portava la mateixa motxilla i la mateixa roba que aquell dia, si pensés que anava a un lloc a fer mal, seria molt ximple anar vestit i amb la motxilla que ja ha vist tota la policia d’Espanya, oi?”, es pregunta socràticament. Dilluns vinent, la secció cinquena celebrarà la vista. Tot i que només està prevista una jornada de judici oral, no acaba de quadrar amb la més d’una trentena de testimonis que han de passar per sala. 

Més notícies
Agents dels Mossos patrullen per Barcelona / Mossos
Demanen més Mossos per lluitar contra el narcotràfic a Ciutat Vella
Notícia: Demanen més Mossos per lluitar contra el narcotràfic a Ciutat Vella
Comparteix
El regidor del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, va recordar que "no pot ser que es tanqui un punt de venda de droga i se n'obri un altre"
Advocats d'Alerta Solidària donen suport a dos encausats per aldarulls l'1-O / ACN
Dos acusats d’aldarulls per la sentència de l’1-O diuen que eren a classe
Notícia: Dos acusats d’aldarulls per la sentència de l’1-O diuen que eren a classe
Comparteix
Fiscalia veu compatible que anessin a classe amb que, al sortir-ne, llancessin pedres i ampolles
Mossos d'Esquadra reduint un manifestant, aquest 29 de maig del 2016, en el dispositiu del Banc expropiat, en imatge d'arxiu / Cargol S. (ACN)
Un mosso de la BRIMO nega haver agredit un periodista als aldarulls del banc expropiat
Notícia: Un mosso de la BRIMO nega haver agredit un periodista als aldarulls del banc expropiat
Comparteix
L’agent antiavalots s’enfronta a cinc anys de presó per haver trencat un dit al reporter amb un cop de porra
Una captura del vídeo publicat a les xarxes socials / Twitter: @SantiAranya
Els Mossos obren investigació per l’agressió a uns agents fora de servei
Notícia: Els Mossos obren investigació per l’agressió a uns agents fora de servei
Comparteix
La versió policial contrasta amb la dels veïns i els acusats, que denuncien que "anaven beguts" i van "robar" dos patinets

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Si a novembre 03, 2022 | 21:39
    Si novembre 03, 2022 | 21:39
    Ja ens ho van advertir els represaliats bascos: ara, com que el vostre govern és plè de covards, la Generalitat i els mossos seran els mes agresius i efectius repressors contra els Catalans.
  2. Icona del comentari de: Mozos de cuadra a novembre 03, 2022 | 21:44
    Mozos de cuadra novembre 03, 2022 | 21:44
    I on diu que no es puguin tirar petards. Sobretot als helicopters que toquen els collons. Jo el que faria d'aquest noi es demandar als mossos per caguetes.
  3. Icona del comentari de: Mossos=nazis a novembre 03, 2022 | 23:13
    Mossos=nazis novembre 03, 2022 | 23:13
    El coet el vaig tirar jo, sou uns inutils, no trobarieu ni una cotorra a les palmeres de barna.
  4. Icona del comentari de: Anònim a novembre 03, 2022 | 23:48
    Anònim novembre 03, 2022 | 23:48
    Èxit rutilant de la taula de diàleg. Jo crec que el diàleg va durar dos minuts i fa temps: nosaltres deixem sortir a Junqueras i algun més, amb la condició de que fiqueu a la presó tants independentistes com pugueu. Escarment públic, destrosseu unes quantes vides (uns quants milers) i encara podreu fer la viu-viu. I això és el que tenim ara. Sort Francesc. Espero que la justícia europea comenci a fer una mica de por a aquests xulos de discoteca que tenim per polítics i policia.
  5. Icona del comentari de: almogàver a novembre 04, 2022 | 07:18
    almogàver novembre 04, 2022 | 07:18
    vaja policia faixista, infiltrada de picoletos i maderos. Quin fàstic
  6. Icona del comentari de: avia a novembre 04, 2022 | 07:33
    avia novembre 04, 2022 | 07:33
    aixo deu ser la tan desitjada "desjudicialitzacio" o es la "taula de dialeg"? es que a vegades entre una cosa i l'altre em despisto.
  7. Icona del comentari de: Josep a novembre 04, 2022 | 07:55
    Josep novembre 04, 2022 | 07:55
    Sense sang no farem la indepedència
  8. Icona del comentari de: Joan a novembre 04, 2022 | 09:28
    Joan novembre 04, 2022 | 09:28
    Fa olor a muntatge policial per tot arreu, res de l'atestat lliga amb la realitat, no es la primera vegada, cal netejar la Brimo.
  9. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 04, 2022 | 13:46
    Doctor Strangelove novembre 04, 2022 | 13:46
    Aquest Francisco López, que fa tota la pinta de ser de Súmate, aquesta colla de conversos que volen ser més papísties que el Papa. Està provat que va ser ell qui va llençar els coets, i per tant, això és atemptat contra la autoritat. Ho té molt magre en qualsevol democràcia consolidada! Ara bé si Catalunya fós aquesta República sense llei que volen els hiperventilats, llavors el paio se'n sortiria sense patir! Sort que estem en un Estat de dret! Doc.
  10. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 04, 2022 | 13:50
    Doctor Strangelove novembre 04, 2022 | 13:50
    I per cert es diu Francisco López Gómez, català de soca-rel :), que ja va agredir un policia el 2018! Doc.
    • Icona del comentari de: Jo a novembre 04, 2022 | 20:21
      Jo novembre 04, 2022 | 20:21
      No sé si tu ets català de soca-rel, però més aviat sembles de una cova de les Alpujarras...
  11. Icona del comentari de: Foteu pena a novembre 04, 2022 | 14:57
    Foteu pena novembre 04, 2022 | 14:57
    Està clar que si no l'absolen tindria que marxar a l'estranger. No l'extraditaran pas no. A veure a quin país decent d'europa et poden fotre 9 anys per tirar uns petards. Rídicul a més no poder.
  12. Icona del comentari de: Patètics a novembre 04, 2022 | 14:58
    Patètics novembre 04, 2022 | 14:58
    Jo proposo que si el fan culpable, sortim tots a tirar petards a qualsevol vehicle de la policia. A veure que faran quan tinguin a milers tocant-los els collons.
  13. Icona del comentari de: Biel a novembre 15, 2022 | 14:33
    Biel novembre 15, 2022 | 14:33
    https://www.elconfidencial.com/espana/cataluna/2018-10-01/detenido-golpea-nariz-policia-video-barcelona_1623577 el mateix....
  14. Icona del comentari de: Biel a novembre 15, 2022 | 14:33
    Biel novembre 15, 2022 | 14:33
    https://www.elconfidencial.com/espana/cataluna/2018-10-01/detenido-golpea-nariz-policia-video-barcelona_1623577/

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa