Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els autors del ciberatac als hospitals no haurien accedit a dades d’usuaris
  • CA

El ciberatac que va paralitzar el sistema informàtic de l’Hospital Dos de Maig de Barcelona i del CAP de la Sagrada Família no hauria afectat les dades personals dels pacients d’aquests centres. Així ho ha apuntat en una roda de premsa aquest dimecres la portaveu del govern de la Generalitat, Patricia Plaja, que ha detallat que la informació a la qual van tenir accés el pirates informàtics són principalment dades sobre la gestió del Consoci Sanitari Integral (CSI), l’entitat que gestiona els equipaments afectats.

Malgrat assegurar que els autors de l’atac no han tingut accés a la informació personal dels usuaris de les diferents instal·lacions sanitàries, Plaja sí que ha fet una crida a la precaució, tant per part dels treballadors dels equipaments com de la ciutadania en general, ja que no es pot descartar que algunes dades privades s’hagin pogut filtrar. Per aquest motiu, la portaveu del govern català ha insistit en la importància de no respondre cap missatge sospitós que es pugui rebre a través del telèfon mòbil o del correu electrònic.

En aquest sentit, les autoritats també recomanen a tots els usuaris del sistema de salut català que verifiquin qualsevol enllaç o informació que reben en els pròxims dies. Cal recordar que el ciberatac que es va produir divendres de la setmana passada també va afectar l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí i el del Creu Roja de l’Hospitalet de Llobregat, causant problemes en el servei de sis centres sanitaris més com a mínim.

Pèrdua de dades i filtració

El Consoci Sanitari Integral (CSI), el Departament de Salut i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya admetien aquest dimarts que han perdut temporalment la informació dels seus pacients i que estan treballant per recuperar-les. De moment, el CSI ha creat una copia de seguretat al núvol i ha activat el el pla de contingència per mantenir les tasca assistencial essencial, mentre treballen per minimitzar l’impacte de l’acció pirata.

Mentrestant, els pirates han publicat 52 GB de dades i els experts alerten que podrien tenir més informació guardada. En aquest sentit, aquest grup sempre actua exigint un rescat a canvi de retornar la informació robada, que acostuma a ser molt sensible. La publicació d’aquestes dades podria ser una acció dirigida al CSI perquè pagui el possible rescat, una forma de pressió per por a què surti a la llum cap altre informació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa