Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona contracta auxiliars per tapar ‘forats’ a la Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana de Barcelona compta actualment amb prop de 3.300 agents. Després de diversos anys sense noves promocions i amb un bon nombre de jubilacions a l’horitzó, l’Ajuntament ha obert convocatòries aquest mandat per pal·liar el descens d’efectius. De cara a l’any vinent incorporarà uns 300 policies, una xifra encara lluny dels 900 agents extra que -segons càlculs dels sindicats- necessitaria el cos per poder prestar un servei adequat a la població barcelonina.

Aquest dèficit estructural de policies ha portat el consistori barceloní a contractar personal auxiliar, sense experiència policial exigida, perquè faci tasques de suport al cos de seguretat en jornades de major complexitat, com concerts, fires, actes esportius o celebracions diverses. En definitiva, per tapar els forats que genera tenir una plantilla insuficient.

Un dels episodis més polèmics protagonitzat per aquest equip de suport es va viure la diada de Sant Jordi d’aquest 2022. El govern municipal va enviar aquests treballadors, armats amb un xiulet i una armilla fluorescent groga, a regular el trànsit de la Superilla literària perquè fluís el pas de vianants als carrers on no estava tallada la circulació. La imatge va aixecar força polseguera a través de les xarxes socials i va reobrir el debat sobre les funcions que pot adoptar no només aquest personal, sinó també altres empleats municipals com els Agents cívics.

Malestar als sindicats policials

“Aquest personal no té la formació ni el coneixement necessaris per fer funcions com dirigir el trànsit. Un policia uniformat té una autoritat i està emparat per la Llei. Aquests treballadors només tenen una armilla i això genera una gran indefensió jurídica”, apunta el secretari general del sindicat SIP-FEPOL, Manel García, que alerta de la manca de concreció sobre les funcions específiques d’aquest equip auxiliar, que -de la mateixa manera que altres figures com els vigilants de seguretat o els agents cívics- tampoc està recollit a la normativa que regula els cossos de policia local de Catalunya. El SIP-FEPOL considera que l’aposta municipal pels auxiliars respon a un simple criteri d’estalvi econòmic i sosté que cada auxiliar costa al voltant d’una quarta part del que costa que tenir un policia més contractat en plantilla.

En la mateixa línia es pronuncia el secretari d’organització de la Central Sindical Independent de Funcionaris (CSIF) a la Guàrdia Urbana, Eugenio Zambrano, que veu en aquest equip de suport una gran “inseguretat jurídica” que podria acabar resultant problemàtica. “Aquest personal no té unes normes que regulin la seva activitat. Estan suplint funcions policials com regular el trànsit, que és una competència exclusiva dels agents, sense tenir el coneixement ni la preparació adequada en regulació de conflictes”, denuncia Zambrano, que també considera que la contractació d’aquests treballadors pretén esquivar d’alguna forma el dèficit estructural d’agents que pateix el cos policial barceloní.

Supervisats pels agents, diu l’Ajuntament

Per la seva banda, el consistori barceloní remarca que aquest equip no és un “cos supletori”, sinó que és personal auxiliar que es contracta en casos puntuals per fer tasques de suport en dispositius com el de la diada de Sant Jordi. En aquest sentit, no hi ha un nombre fix de persones que participin d’aquests desplegaments extraordinaris, ja que el nombre de persones requerides varia en funció de cada cas: “Cada dispositiu de servei marca el número d’auxiliars que es requereixen”.

Sobre les funcions concretes dels empleats, el govern municipal detalla que els treballadors realitzen tasques “senzilles” com col·laborar en la gestió de passos de vianants quan es produeixen grans aglomeracions de gent, avisar sobre una prohibició d’estacionament puntual o informar els ciutadans de talls de trànsit a la ciutat. Totes aquestes funcions, però, es fan “sempre sota la supervisió i ordres” de la Guàrdia Urbana.

Tant el SIP-FEPOL com el CSIF neguen aquest extrem i asseguren no tenir cap constància que els agents tinguin ordres de supervisar l’activitat d’aquest personal auxiliar. Totes les fonts policials consultades per aquest mitjà apunten en la mateixa línia i remarquen que no tenen encomanada aquesta funció per part dels comandaments. El consistori, preguntat per aquest mitjà, no ha ofert dades del número d’auxiliars que ha requerit fins ara l’Ajuntament, el tipus de contractació ni el perfil del personal.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: fat boy a juny 20, 2022 | 11:49
  fat boy juny 20, 2022 | 11:49
  Si una colla d'indocumentats poden dirigir una ciutat de milions d'habitants no veig perque uns altres no poden fer de guripes.
  • Icona del comentari de: Jordi Fernández a juny 20, 2022 | 18:05
   Jordi Fernández juny 20, 2022 | 18:05
   Por la menos lo intentan ayudar a la población ayudando a la policía a mi sí me dejaran también. Lo haría porque me gusta ayudar a la policía y es mientras está gente corta calles la policía puede ir a por delincuentes y hacer controles de drogas y alcohol
   • Icona del comentari de: fat boy a juny 21, 2022 | 19:17
    fat boy juny 21, 2022 | 19:17
    Quina sort. Jo l'unica vegada que vaig demanar ajuda a la Guardia Urbana de Barcelona em van engegar a pastar fang i era evident que li havia aixafat la migdiada al cabro aquell.
   • Icona del comentari de: Luis Navarro a juny 22, 2022 | 00:46
    Luis Navarro juny 22, 2022 | 00:46
    Hola Jordi. Haber mientras que no ocurra nada, lo pueden hacer mejor o peor, el problema es si hay algún atropello o accidente de vehículos por negligencia de estos auxiliares, nadie los ampararía de eso estoy seguro, ni su empresa. Entonces el problema para quien sería, para el que ha provocado por mala práctica el accidente o seria responsable el ajuntament??
 2. Icona del comentari de: Toni a juny 20, 2022 | 17:48
  Toni juny 20, 2022 | 17:48
  Existeixen les oposicions interadministratives que convoquin ja veureu com hi ha un món de policies disposats a donar el salt a aquesta GU.
 3. Icona del comentari de: Toni a juny 20, 2022 | 17:49
  Toni juny 20, 2022 | 17:49
  Existeixen les oposicions interadministratives que convoquin ja veureu com hi ha un món de policies disposats a donar el salt a aquesta guardia urbana.
 4. Icona del comentari de: Toni López Rodríguez a juny 20, 2022 | 17:49
  Toni López Rodríguez juny 20, 2022 | 17:49
  Existeixen les oposicions interadministratives que convoquin ja veureu com hi ha un món de policies disposats a donar el salt a aquesta guardia urbana.
 5. Icona del comentari de: Jordi a juny 20, 2022 | 18:04
  Jordi juny 20, 2022 | 18:04
  Por la menos lo intentan ayudar a la población ayudando a la policía a mi sí me dejaran también. Lo haría porque me gusta ayudar a la policía y es mientras está gente corta calles la policía puede ir a por delincuentes y hacer controles de drogas y alcohol
 6. Icona del comentari de: Jordi Fernández a juny 20, 2022 | 18:05
  Jordi Fernández juny 20, 2022 | 18:05
  Por la menos lo intentan ayudar a la población ayudando a la policía a mi sí me dejaran también. Lo haría porque me gusta ayudar a la policía y es mientras está gente corta calles la policía puede ir a por delincuentes y hacer controles de drogas y alcohol
 7. Icona del comentari de: Luis Navarro a juny 22, 2022 | 00:48
  Luis Navarro juny 22, 2022 | 00:48
  Hola Jordi. Haber mientras que no ocurra nada, lo pueden hacer mejor o peor, el problema es si hay algún atropello o accidente de vehículos por negligencia de estos auxiliares, nadie los ampararía de eso estoy seguro, ni su empresa. Entonces el problema para quien sería, para el que ha provocado por mala práctica el accidente o seria responsable el ajuntament por mucho que digan que apoyados por los agentes. Creo que ahí todo el mundo se limpiaria las manos.

Nou comentari

Comparteix