Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Apareixen pintades “antisemites” en una sinagoga de Barcelona

La comunitat jueva de Barcelona ha denunciat l’aparició de pintades “antisemites” en una sinagoga de la capital catalana. En concret, el temple afectat és la Gran Sinagoga Maïmònides de la ciutat, que va ser vandalitzada amb aquestes consignes durant la nit del diumenge al dilluns. Les pintades mostren el lema ‘Palestina lliure del riu al mar. Solidaritat amb el poble palestí’, un missatge fet servir “tradicionalment pel radicalisme àrab” per “exigir que el poble jueu que viu a Israel sigui llançat al mar”.

Els responsables de la sinagoga ja han posat una denúncia per aquest “atac” davant dels Mossos d’Esquadra, als quals també els han entregat els enregistraments de les càmeres de seguretat del temple. Es dona la circumstància que aquestes pintades s’han produït el dia que la comunitat jueva commemora la Xoà, l’holocaust jueu, una coincidència que -segons denuncia el col·lectiu- no ha estat per “casualitat”.

“Responsabilitzar els jueus, en general, i en aquest cas els jueus de Catalunya, de les polítiques del govern i l’Estat d’Israel és un exemple evident d’antisemitisme“, ha denunciat la comunitat en un comunicat. En aquest sentit, el col·lectiu lamenta que diferents factors -com l’aprovació d’una declaració al Parlament per assenyalar Israel com un estat que practica l’apartheid, la cancel·lació de l’obertura de la delegació del Govern de Catalunya a Israel o el trencament de l’agermanament entre Barcelona, Tel-Aviv i Gaza- “estiguin creant un terreny adobat per a un antisemitisme larvat però creixent“.

Atac vandàlic a una de les sinagogues més antigues d’Europa

Cal recordar que l’antiga sinagoga de Barcelona ja va patir un acte vandàlic el mes de setembre del 2022, quan el temple -considerat un dels més vells que es conserven a tota Europa- va aparèixer amb pintades i amb tota una sèrie de desperfectes i de brutícia a la porta.

Segons va denunciar a través de les xarxes socials l’associació Amics dels Calls de Catalunya, els responsables de la sinagoga -que actualment no funciona com a espai de culte i està museïtzada– es van trobar en aquest estat la façana principal del temple, que no només va rebre les pintades, sinó que també va resultar vandalitzada, ja que van arrencar de la porta la mezuzà, un pergamí que té escrits els dos primers versicles de la Torà.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a abril 18, 2023 | 11:22
  Ricard abril 18, 2023 | 11:22
  Desgraciadament les pintades, condemnables, les patim tots com ahir mateix l'oficina europarlamentària de Junts a Barcelona. D'altra banda cal dir que la Comunitat Jueva de Barcelona es marca a ella mateixa posant en castellà el nom de la seva veu a Twitter. Finalment l pintador també demostra no estar impregnat d'immersió ligüística, i empra el castellà. Ningú no és perfecte.
 2. Icona del comentari de: Gatvell a abril 18, 2023 | 12:57
  Gatvell abril 18, 2023 | 12:57
  Confondre les crítiques a l'Estat d'Israel amb l'antisemitisme és assumir el discurs del colonialisme i l'apartheid sionista. La pintada no parla ni de jueus ni d'israelites. De fet, només parla de Palestina i els seus drets.
  • Icona del comentari de: David Soto a abril 18, 2023 | 13:40
   David Soto abril 18, 2023 | 13:40
   Tot l'anti-actuació feixista del govern ulra-dretà d'Israel, s'anomena antisemitisme, així, mai, hi haurà pau
 3. Icona del comentari de: fat boy a abril 18, 2023 | 22:05
  fat boy abril 18, 2023 | 22:05
  Mes valdria que s'ocupessin de que els palestins tinguessin eleccions, que les ultimes van ser el 2014.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa