Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
VÍDEO | Un impressionant doble arc de Sant Martí acomiada el Sant Jordi
  • CA

Un impressionant doble arc de Sant Martí ha acomiadat el Sant Jordi a Barcelona. Un Sant Jordi passat per aigua, calamarsa… però també sol. A 415 metres d’altura, des de l’Observatori Fabra, s’ha observat aquest fenomen meteorològic.

Com es forma?

L’arc de Sant Martí es forma a partir del sol i la pluja. En funció de com incideixen els rajos de sol i com cauen les costes d’aigua es produeix aquest fenomen òptic que està vinculat amb la refracció. Quan això passa, la llum blanca es descompon en els set colors primaris. Posteriorment, els rajos assoleixen el fons de la gota, s’hi reflecteixen i canvien de direcció de propagació, i finalment, acaben sortint de la gota en forma dels set colors primaris, però en una direcció diferent de la que tenien els rajos solars a l’entrada de la gota. Aquest fenomen, replicat per milions de gotes, suposa la formació de l’arc de Sant Martí.

En tot cas, la pluja i la calamarsa no han impedit que hagin tornat les llargues cues per aconseguir una signatura dels autors més mediàtics mentre ha durat la treva de pluja, si bé moltes signatures programades també han hagut de ser cancel·lades. També s’han venut moltes roses, 6 milions, una xifra que satisfà el Gremi de Floristes perquè era la seva previsió, i també molts llibres –a Catalunya es preveu vendre 1,6 milions de llibres-, i de fet, que hi hagués previsió de pluja va fer que divendres ja s’omplissin les llibreries de la ciutat cercant el llibre desitjat, per assegurar el tret si l’endemà l’aigua esguerrava el dia.

Ara bé, algunes de les parades que han sofert danys a causa del temporal no podran dir que per Sant Jordi han fet l’agost. Desenes de llibreries han tingut pèrdues de centenars d’exemplars per culpa d’una forta pedregada. Com han explicat al TOT Barcelona diversos llibreters, s’han perdut milers d’exemplars, i estimen que hauran perdut un 15% de pèrdues. Alguns fins i tot han vist com es feia malbé la meitat del seu estoc.

Més notícies
Diada de Sant Jordi 2022 a BCN passada per aigua JORDI PLAY
Sant Jordi en imatges: pluja i col·lapse circulatori, però la cultura sobreviu
Notícia: Sant Jordi en imatges: pluja i col·lapse circulatori, però la cultura sobreviu
Comparteix
Parades destrossades, llibres i roses mullats en una jornada que, malgrat tot, ha permès gaudir durant hores de la festa més cívica
Joan Dausà al Sant Jordi Musical d'Estrella Damm, després de dos anys sense fer-se per culpa de la pandèmia de la covid-19 / Jordi Huerta (Tandem Projects)
Barcelona vibra amb el retorn del Sant Jordi Musical d’Estrella Damm
Notícia: Barcelona vibra amb el retorn del Sant Jordi Musical d’Estrella Damm
Comparteix
El 23 i 24 d'abril 44 artistes i grups municipals actuen a l'antiga fàbrica d'Estrella en un esdeveniment d'accés gratuït
Col·lapse al centre de Barcelona
VÍDEOS Col·lapse històric al centre de Barcelona
Notícia: VÍDEOS Col·lapse històric al centre de Barcelona
Comparteix
La gran afluència per Sant Jordi i els talls per la superilla literària generen un caos circulatori
La Rambla, durant la pandèmia / Europa Press
Així van ser els 2 Sant Jordi en pandèmia
Notícia: Així van ser els 2 Sant Jordi en pandèmia
Comparteix
Barcelona recupera aquest any l’esperit de la diada, deixant enrere dos anys de restriccions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa