Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Així van ser els 2 Sant Jordi en pandèmia
  • CA

Després de dos anys consecutius sense l’eufòria pròpia de la diada de Sant Jordi a causa de la pandèmia, Barcelona acull un 23 d’abril lliure de restriccions. I ho fa com qui dona la benvinguda a un vell amic. Els escriptors surten al carrer i els lectors no falten a la cita. La ciutat torna a engalanar-se així pel Dia del Llibre i la Rosa, i enrere queden les absències anteriors. La ciutat comtal sap que té un deute a saldar: un Sant Jordi com els d’abans.

Al TOT Barcelona recordem com vam viure dues festes de Sant Jordi atípiques, si més no, en la Barcelona pandèmica.

23 d’abril de 2020: confinament i Sant Jordi telemàtic

Aquell 23 d’abril, que indubtablement encapçalarà per a molts la llista dels Sant Jordis més depriments de la història barcelonina, va trobar-nos en ple confinament domiciliari. Això va obligar a celebrar la diada de forma telemàtica. Carrers buits, sense llibres, ni roses, ni amants, ni cartells de Sant Jordi.

S’omplien de roses els balcons i les finestres. Davant la crisi del coronavirus, naixien iniciatives de tota mena per mantenir viu l’esperit de Sant Jordi: roses reciclables fetes a mà pels ciutadans, poemes entre balcons, roses virtuals i d’autor… És ben sabut que la dificultat estimula la creativitat, i les façanes de Barcelona van ser prova. També, serveis virtuals de les biblioteques, visites guiades pel Palau Güell i per diverses exposicions de museus, i conferències, concerts, entrevistes i assaigs en línia per continuar gaudint del món cultural, tot sense sortir de casa.

La Diada va ajornar-se al juliol, però el Sant Jordi estiuenc tampoc va complir expectatives: tot i que els llibreters van celebrar l’encert, els floristes no van complir els objectius de vendes.

23 d’abril de 2021: un Sant Jordi a l’aire lliure i amb controls d’accés

La Rambla es llevava aquell matí sense les tradicionals parades de llibres i roses. L’Ajuntament havia decidit descentralitzar la festa i portar les parades a carrers pròxims com al passeig de Gràcia, la plaça Reial o la plaça Universitat, que són alguns dels onze espais que van habilitar-se. Les mesures i les restriccions no van impedir, tot i això, que desenes de persones anessin a primera hora a visitar les parades i a fer les primeres compres.

La ciutat reprenia, també, les tradicionals jornades de portes obertes a molts edificis emblemàtics, com ara el Recinte Modernista de Sant Pau, el Pavelló Mies Van der Rohe, el Museu d’Història de Catalunya, l’Ateneu Barcelonès, la Biblioteca Nacional, el Museu d’Arqueologia o el Palau Güell. Sant Jordi tornava a la vida.

No era la festa del llibre i la rosa prèvia a la pandèmia, però tot i més calmada, va deixar palès que el llibre és un article de primera necessitat.

Més notícies
Desenes de persones s'aixopluguen de la granissada que ha caigut en diversos moments a Barcelona durant el Sant Jordi de 2022 / Edgar Sapiña Manchado
Un ferit pel cop d’una carpa que s’ha aixecat pel vent durant el Sant Jordi
Notícia: Un ferit pel cop d’una carpa que s’ha aixecat pel vent durant el Sant Jordi
Comparteix
La jornada està marcada per diverses granissades de forta intensitat a la capital catalana
Una llibretera tracta de tapar amb plàstics els llibres que té desplegats a una paradeta del passeig de Gràcia de Barcelona durant el Sant Jordi de 2022, mentre cau una forta pedregada / Edgar Sapiña Manchado
La pluja xopa el primer Sant Jordi postpandèmia: “Tenim pèrdues del 15%”
Notícia: La pluja xopa el primer Sant Jordi postpandèmia: “Tenim pèrdues del 15%”
Comparteix
Desenes de llibreries han tingut pèrdues de centenars d'exemplars per culpa d'una forta pedregada
Una nena busca una vista privilegiada al passeig de Gràcia durant el Sant Jordi de 2022 / Edgar Sapiña Manchado
Un Sant Jordi com abans: “És una festa, veure’ns les cares és el millor”
Notícia: Un Sant Jordi com abans: “És una festa, veure’ns les cares és el millor”
Comparteix
Milers de persones surten pels carrers de Barcelona en una festa on la covid ha deixat de ser la protagonista de la història
Colau regala un llibre en castellà per Sant Jordi i les xarxes esclaten / @adacolau (Instagram)
Colau regala un llibre en castellà per Sant Jordi i les xarxes esclaten
Notícia: Colau regala un llibre en castellà per Sant Jordi i les xarxes esclaten
Comparteix
El llibre s'anomena 'El gran libro de los perros', de l'il·lustrador Miguel Gallardo, premiat amb la Medalla d’Or de Barcelona i amic personal de l'alcaldessa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa