Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els veïns de la plaça de Masadas, tips del soroll i de nens descontrolats
  • CA

El barri de la Sagrera és d’aquells que conserva un encant propi. I ho fa, en part, gràcies a plaça de Masadas. Una gran porxada rodeja una esplanada i, on abans s’hi allotjava un mercat, ara hi ha quatre bancs i una petita font. La plaça en si és un lloc idíl·lic i l’espai on tothom voldria tenir una casa. Així i tot, s’ha tornat un autèntic malson per les persones que hi viuen.

Barcelona té un problema de soroll als carrers. Així ho ha reconegut en diverses ocasions l’Ajuntament, que ha iniciat mesures en aquelles zones acústicament més tensionades. Ara bé, la plaça de Masadas queda fora d’aquest mapa, malgrat les nombroses peticions dels veïns. Fa anys que reclamen posar ordre i evitar el soroll que provoquen els usuaris, que aprofiten per passar tardes i nits en aquest lloc emblemàtic de la Sagrera.

Desperfectes de 3.000 euros per veí

Els problemes, però, no només venen pel soroll continu que han de suportar els veïns. Fa temps que el veïnat denuncia els desperfectes que provoquen els infants quan hi juguen. En Lluís, un dels veïns que ha impulsat la plataforma ‘Salvem la Plaça de Masadas’, explica al TOT Barcelona que “molts infants guixen les parets” o “es banyen a la font”. Segons el veí, un altre moment realment molest arriba quan els nens juguen a futbol i etziben pilotades contra les parets d’alguns veïns dia sí, dia també. 

En Lluís no és l’únic veí indignat per la situació. Molts altres, que ja s’han organitzat per alçar la veu davant del consistori, alerten del perjudici econòmic que els poden provocar les destrosses. Darrerament, més enllà de les guixades, han aparegut columnes trencades. En Lluís recorda que la porxada és dels veïns. Així doncs, com en qualsevol altre edifici, el veïnat s’ha de fer càrrec dels desperfectes de la façana. Segons els tècnics “arreglar cada columna costa uns 3.000 euros per veí”, comenta l’afectat, que afegeix: “Jo, personalment, no vull pagar ni un duro per això”.

Escoles i restauració en el punt de mira

L’ús de la plaça torna a estar, amb aquestes problemàtiques, al centre del debat. El president de l’associació de veïns de la Sagrera, Jaume Matas, assegura al TOT Barcelona que “hi ha un ús intensiu d’aquest espai”. Per això, Matas veuria convenient “repartir-se en altres escenaris” per deixar d’utilitzar la plaça com a centre neuràlgic de tot.

Però més enllà dels esdeveniments constants que hi ha a la plaça, sobretot els divendres i el cap de setmana, els afectats posen el focus en les tres escoles que hi ha al voltant de la plaça. En Lluís lamenta que l’abús de l’espai per part d’alguns veïns els impedeix fer vida normal: “Amb prou feines puc sortir de casa perquè se’m col·loquen nens a l’entrada, i els pares m’han arribat a dir que estic provocant per entrar i sortir diverses vegades”.

Molts infants guixen i fan malbé les parets de la plaça quan surten de l’escola / Imatge cedida pels veïns

Tampoc hi ha una sintonia total amb els restauradors de la zona, malgrat que afectats com en Lluís, per exemple, diuen que hi ha “bona predisposició per part de la majoria”. Tot i això, creu que hi ha massa bars. En aquesta línia també es pronuncia l’associació de veïns del barri. Matas diu que “hi ha un monocultiu de negocis” i que “s’hauria de racionalitzar”.

Enfrontaments entre els veïns

La situació, que s’arrossega des de fa una dècada, s’ha tornat insostenible i està provocant disputes entre veïns i usuaris de la plaça. Segons els veïns, “molts cops apareixen persones a les deu o onze de la nit cantant rumba amb una guitarra”. En aquest sentit, la plataforma d’afectats avisa que hi ha veïns diagnosticats amb un “trastorn d’ansietat” fruit d’aquesta situació. 

Durant el dia les molèsties no desapareixen, malgrat que els afectats entenen que els infants necessiten un espai on jugar. Tot i això, reiteren que hi ha altres llocs i millors on fer-ho al barri, com el ‘Parc de la Pegaso’, sense veïns a la vora i zones de joc habilitades o la ‘Plaça de l’Assemblea’, que també queda a prop i té unes característiques similars.

El Síndic, a favor dels afectats

Els afectats, veient la nul·la reacció del consistori, van elevar la queixa al Síndic de Greuges. En la seva resolució, de l’any 2015, es deia que “la resposta de l’ajuntament ha sigut la correcta però insuficient” i que “no consta garantit el dret al descans dels veïns”. Per tot plegat, encoratjava consistori a “continuar aplicant mesures per poder fer possible una bona convivència entre el veïnat, els restauradors i els usuaris de la plaça”.

La resolució no ha canviat gaire les coses, tot i que els veïns han aconseguit finalment seure amb l’Ajuntament. Després d’una primera torbada informativa al juny, ara debatran les millors mesures en una nova reunió a l’octubre, moment en què el consistori ha de donar resposta a les seves peticions.

Reclamen un pla d’usos

Sobre la taula hi ha la possibilitat de redactar un pla d’usos de la plaça. “Això vol dir que l’Ajuntament indiqui unes normes de comportament, com no fer pilotades a les parets o no guixar a terra”, diu en Lluís. En Matas, de l’associació de veïns, diu que aquest pla també hauria de “racionalitzar els espais”.

Pel que fa a la seguretat de la plaça, afectats i associació de veïns no s’acaben de posar d’acord en una mateixa solució. Matas aposta per instaurar agents cívics”, seguint l’exemple de la plaça de Fernando Reyes: “Fa cinc anys hi havia conflictes entre veïns i un menjador social, l’Ajuntament va posar agents cívics i van funcionar”. D’altra banda, en Lluís prefereix la Guàrdia Urbana. “Personalment, no crec en els agents cívics. La gent no els fa cas, no tenen autoritat”, diu l’afectat.

Queda per veure quina opció acaba escollint el consistori i si aquesta aconsegueix posar fi a un dels problemes més recurrents del barri de la Sagrera. De moment, davant dels desperfectes i el soroll, els veïns han alçat la veu.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Una a setembre 26, 2022 | 23:00
    Una setembre 26, 2022 | 23:00
    La Sagrera i Navas són Sant Martí. Torneu Nou Barris a St Andreu i la Sagrera als martinencs. Llufa de funcionaris espanyolots, sociates
  2. Icona del comentari de: Ricard a setembre 27, 2022 | 09:37
    Ricard setembre 27, 2022 | 09:37
    Els ciutadans han de decidir entre el soroll constant i baix dels cotxes i el vandalisme, també sonor, dels espais exclusivament per a vianants. L'incivisme no és culpa de l'Ajuntament. És culpa de l'incivisme, que els cívics tolerem perquè no recriminem als infractors per la seva actitud. Els cívics som més. Els cívics hem de protegir el bé públic (silenci, patrimoni, decència, etc) sense complexos i davant de qui sigui.
  3. Icona del comentari de: Carolina López a setembre 27, 2022 | 16:29
    Carolina López setembre 27, 2022 | 16:29
    Els veins del carrer cubelles amb vila.rodona truquem nit si, nit també al 112. Tenim el mateix problema amb el soroll que els de la Plaça Masades. Tenim una plaça entre edificis on s'amaguen tots els borratxos del barri, gent que passa droga, etc... Hem enviat instàncies a l'Ajuntament, hem recollit signatures dels veins, i la resposta és nul.la. Continuem amb el mateix problema de borratxos, gossos a tot hora, gent amb música i bevent tota la nit. L'única solució seria tancar la plaça, ja que no hi han cotxes i està envoltada dels edificis de la zona, però hi ha prioritats per l'Ajuntament més important que respectar als veins i el seu dret a descansar de nit
  4. Icona del comentari de: Isabel a setembre 27, 2022 | 19:02
    Isabel setembre 27, 2022 | 19:02
    A la Rbla Once de septembre tambe hi ha molt soroll de cotxes i gent que crida i nens que juguen. Si es prohibeix l incivisme a uns puestos que sigui a tota arreu. Si es començes a multar potser es solucionaria el problema
  5. Icona del comentari de: Isabel a setembre 27, 2022 | 19:08
    Isabel setembre 27, 2022 | 19:08
    Tambè ens queixem del soroll a Rbla Once de Septembre pero l incivisme es a tota arreu i no es fa res. A veure si queda el soroll prohibit i es començen a posar sancions...
  6. Icona del comentari de: Anònim a setembre 28, 2022 | 09:40
    Anònim setembre 28, 2022 | 09:40
    Jo m'he venut la casa. Vivia a la plaça. M'han fet fora. Fa 10 anys quan ja em queixava em deien que era un exagerat. Quw us aprofiti el soroll.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa