Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La UB defensa l’experiment amb gossos i demana que després siguin adoptats
  • CA

La Universitat de Barcelona (UB) demana a Vivotecnia que els gossos a qui injectarà un fàrmac experimental després siguin adoptats. Així ho ha dit en un comunicat, on explica que l’estudi, amb un cost de 255.648,80 euros amb IVA, consistirà en dues fases: primer l’etapa “preclínica”, on s’administrarà una medicina nova a sis gossos de la raça Beagle; més tard “caldrà fer de manera imperativa un estudi dels teixits de 32 gossos mitjançant autòpsia“, detallen. L’objectiu és “desenvolupar un fàrmac antifibròtic per tractar la fibrosi hepàtica i mielofibrosi”, una malaltia que afecta un 2,1% de la població i entre una i nou de cada 100.000 persones, respectivament.

“Aquest estudi permetrà analitzar la toxicologia crònica de les molècules i avaluar-ne la seguretat, abans d’entrar en fases clíniques amb humans. En el cas que els resultats concloguin que la molècula és segura, es podrà continuar el procés de desenvolupament del fàrmac i es passarà a la fase següent”, informa la UB, a través del seu parc científic de recerca.

La universitat assegura que ho fa en compliment de la normativa europea, que estipula que abans de provar el tractament en humans és obligatori fer l’estudi de toxicitat en dues espècies de mamífers, i és imperatiu que una de les dues no sigui una espècie rosegadora. “Per tant, cal fer el tractament amb algun altre tipus d’animal —en aquest cas, gossos Beagle—, per saber si posteriorment podria provar-se en humans”, diuen.

L’empresa a qui s’ha adjudicat aquest concurs és Vivotecnia, una empresa molt controvertida pels vídeos de maltractament animal a Madrid que va fer aflorar Cruelty Free l’abril de 2021. “El Parc Científic no disposa d’estabulari per fer aquest tipus d’experimentació; per això va treure a concurs, en un escrupolós procés de licitació”, justifiquen. El fet ha fet saltar les alarmes de grups animalistes.

Així mateix, la UB informa que ha “revisat de manera exhaustiva tota la documentació relacionada amb el projecte, per garantir el compliment estricte de la normativa en tot moment. Actualment no es coneix cap mètode alternatiu a l’ús d’aquests animals que pugui substituir la metodologia d’aquest tipus de recerca”. L’ús dels animals és “una pràctica necessària per avançar en l’estudi de tractaments, tècniques quirúrgiques o vacunes, entre d’altres”, expliquen, fent-se seves les paraules de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya.

“Vivotecnia ha acreditat que està autoritzada per la Direcció General del Medi Ambient de la Comunitat de Madrid per fer ús de gossos en recerca, i per la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació de la Comunitat de Madrid per executar projectes dels anomenats “Estudios de farmacocinética y toxicidad no clínica en perro proyecto tipo I“, que corresponen al servei contractat”, ha informat la universitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa