Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nova unitat per detectar a temps el risc cardíac de joves amb càncer
  • CA

L’Hospital Sant Joan de Déu ha creat una nova unitat per tractar d’identificar a temps el risc de patir seqüeles cardíaques dels menors que pateixen o han patit càncer. El nou servei permetrà fer recerca “per avançar en la detecció precoç del dany cardíac” i avaluar els pacients per fer-los seguiment de l’evolució de la seva salut cardiovascular fins a l’edat adulta, ha informat el centre hospitalari aquest dilluns.

En un comunicat aquest dilluns, l’hospital ha detallat que encara que actualment el 80% dels nens i joves amb càncer sobreviuen a la malaltia, tenen cinc vegades més risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular que la població general. La nova unitat de cardio-oncologia també farà investigacions per avançar en els mètodes de diagnòstic precoç del dany cardíac mitjançant nous marcadors i tècniques d’imatge.

La cardiòloga de la nova unitat, Esther Aurensanz, ha explicat que la patologia es manifesta de manera molt variada: “A vegades pot passar desapercebuda perquè no presenta cap simptomatologia i d’altres es pot manifestar de manera molt greu, en forma d’insuficiència cardíaca severa”. La primera investigació de la unitat pretén identificar precoçment quins nens i adolescents presenten un perfil de risc cardiovascular per intentar prevenir-los i esperen disposar dels primers resultats el segon trimestre del 2022.

És la segona incorporació que reforça en les últimes setmanes els equips de l’Hospital Sant Joan de Déu, situat a Esplugues de Llobregat. A primers de mes, el centre va estrenar una Unitat de Cures Intensives (UCI) per a nounats pionera. És la primera a Catalunya que compta amb habitacions compartimentades, ha informat el centre aquest dijous. 

L’hospital assegura que el disseny inèdit “permet als progenitors estar més hores amb el nadó”, un fet que ressalta que existeixen evidències científiques que proven que millora el “benestar i evolució” de l’infant. El centre assenyala que la divisió en sales tancades en comptes de l’espai obert convencional afavoreix la lactància materna i millora el control de soroll i de la llum, cosa que afavoreix el son, entre altres aspectes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa