Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Una patrulla ciutadana sorgida a Facebook, la nova amenaça per als carteristes del metro
  • CA

De grups amb queixes sobre inseguretat, successos personals o preocupacions sobre Barcelona, Facebook n’està ple. En canvi, no tant de col·lectius que fan el salt de l’empatia entre pantalles a l’acció organitzada. És l’improbable cas fet realitat d’una comunitat de 5.000 seguidors que s’ha alçat a mode de patrulla per fer front als furts al metro. Monitoritzen els casos que els arriben de robatoris amb un mapa, fotografien els presumptes responsables, difonen la seva imatge i els segueixen quan estan a punt de tornar a actuar per assenyalar-los.

També porten xiulets per fer-los sonar ben fort en cas d’amenaça de furt. “Lladre, llaaaadre”. És el crit que recorda la Mery Peña, una de les integrants del grup, que van fer a l’última batuda en la qual va participar. L’objectiu és acabar amb la impunitat, asseguren. 

Es fan dir ROAR, per les sigles en anglès d’Organització de Residents Contra els Robatoris, ja que, a més, en la llengua anglosaxona les inicials formen la paraula que fa referència al rugit d’un lleó. Són centenars d’usuaris que dia a dia es connecten i comparteixen casos que hagin detectat de carteristes al metro. Però, actualment, només vuit formen la patrulla ciutadana que trepitja el transport públic en grup per plantar cara als intents de delinquir. “Almenys pel moment”, diu Peña al TOT Barcelona, mentre avisa que s’estan preparant formacions per unir més candidats. 

La representant de la patrulla subratlla que no volen posar “a ningú en situacions de perill” a l’hora d’actuar i que per això és tan important formar-se: “abans de sortir al metro, hem de preparar comunicativament la patrulla. Es tracta de prevenir, no de violentar”, insisteix. Per això, assegura que estan buscant espais per donar indicacions sobre com comportar-se en situacions de tensió. Segons el seu relat, la funció del col·lectiu es limitaria a localitzar els carteristes a les seves zones preferides en moments de màxima afluència de passatgers i advertir a la resta del vagó per prevenir els furts.  

La inicativa els va sorgir d’inspirar-se en ‘Els Àngels Guardians de Nova York’, un grup que als anys 70 es van aplegar al metro de la capital estatunidenca amb un objectiu semblant. Els hereus d’aquest grup s’han consolidat al llarg dels anys als Estat Units, s’han expandit a altres països i “possiblement, en breu visitaran la patrulla ROAR de Barcelona” per aconsellar-la, assegura Mery Peña en confirmar que estan en contacte. Alhora, però, explica que un altre element clau del seu “èxit” ha estat el suport d’Eliana Guerrero, la dona coneguda com la ‘caçacarteristes’. “Ella sap els llocs idonis per fer guàrdia, després de molts anys al metro, i això ens facilita la feina”, remarca Peña, que manté que encara mai no han hagut d’afrontar cap situació que se’ls hagi escapat de les mans. “En veure’ns en grup, els carteristes aprenen la lliçó”, apunta, tot i que lamenta haver rebut en alguna ocasió escopinades o insults.

Una competència policial

Pel que fa al contacte amb els estaments policials, que són els encarregats de combatre la delinqüència al metro, tal com vam explicar al TOT Barcelona, pel moment és nul·la. Els participants de ROAR tenen l’aspiració de treballar colze a colze amb totes les forces de seguretat, però els pocs intents que han fet fins els darres dies no han donat fruïts. “Nosaltres anem fent”, resumeix Peña. Tampoc no s’han volgut posicionar els Mossos d’Esquadra sobre aquest fenomen que porta la lluita contra els furts pel seu propi compte. 

Tot plegat és tan sols un crit d’ajuda davant l’augment dels fets delictius i la violència d’algun d’ells. “Al grup som milers de persones que comentem l’estat de la qüestió i últimament hem vist com creix una nova tendència: cada vegada hi ha més robatoris contra gent jove que torna de festa, que els ataquen en grup, per darrere, els immobolitzen contra el terra i els treuen tot el que tenen”, avisa. Per això, davant la sensació d’inseguretat, creu que cada cop la comunitat creixerà, fins al punt en què puguin liderar una gran reclamació: que la llei endureixi els càstigs per furt als carteristes i lladres violents. Vés per on, el mateix que reclama l’alcaldessa.

Més notícies
“Hola, ‘jefe’, avui no he robat res”
Notícia: “Hola, ‘jefe’, avui no he robat res”
Comparteix
Grups coneguts de furtadors juguen al gat i la rata amb els mossos que els controlen i els detenen quan els enxampen 'in fraganti'
Increment del 20% dels furts a Barcelona
Notícia: Increment del 20% dels furts a Barcelona
Comparteix
Les dades del 2018 fins al setembre confirmen que la delinqüència s'ha disparat a la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa