Una operació a Barcelona salva d’una malformació en una mà un nen de 4 anys

La intervenció s'ha fet a l'Hospital HM Nens, amb una tècnica finlandesa que consisteix a trasplantar una articulació del peu perquè un braç sense radi pugui tenir mobilitat i créixer

L’Hospital HM Nens de Barcelona ha operat un nen de quatre anys amb una malformació congènita a la mà amb una tècnica innovadora que li permetrà redreçar-li l’extremitat, que tenia completament torta al canell, recuperar la mobilitat i capacitat de creixement. Aquest centre infantil del grup HM Hospitales és el primer de l’estat espanyol que utilitza aquest procediment, conegut com a tècnica de Vilkki, segons han explicat aquest divendres els seus responsables en una roda de premsa telemàtica.

Raiografia de com tenia la mà Iago abans de l’operació a HM Nens / HM Hospitales

Iago va néixer sense l’os radi a causa del síndrome de VACTERL i, mitjançant la tècnica de Vilkki, se li ha fet un trasplantament vascularitzat al braç d’una articulació del peu amb dos cartílags, que permetran que tot el braç creixi al ritme del cúbit. El doctor Francisco Soldado, cap del Servei de Cirurgia en Traumatologia i Ortopèdia Pediàtrica de l’Hospital HM Nens i responsable de l’operació, destaca que és un procediment de microcirurgia molt complex a nivell tècnic que aporta “molts bons resultats” sense anar en detriment del peu. Aquesta tècnica, descrita pel doctor finlandès Simo Vilkki, només s’utilitza a l’Hospital Universitari de Tampere (Finlàndia) i a la Mayo Clinic (Estats Units).

La displàsia radial, o mà garrella radial, és una afectació molt poc comuna, amb diferents graus, que s’origina en l’embrió durant l’embaràs i afecta un d’entre 30.000 i 100.000 infants. S’associa a alguna síndrome d’origen genètic en el 30% dels casos. La malformació o absència del radi impedeix el desenvolupament normal de l’avantbraç en els infants (deficiència radial).

En el cas de Iago, un nen de 4 anys de la Corunya, és a causa de la síndrome de VACTERL, una associació de malformacions congènites. Iago va néixer sense el radi de l’avantbraç dret i, en no tenir un dels ossos que suporten el canell, aquest es desvia de forma molt marcada cap a l’interior del braç.

Fins ara, amb la tècnica clàssica, anomenada centralització, el canell es redreçava portant la mà sobre l’os cúbit i estabilitzant-lo amb una agulla interna, però això alterava el creixement, restringia molt la mobilitat i es desviava el canell.

L’operació que ha realitzat HM Nens, a través de la Fundació HM Obra Social Nens, ha consistit en un trasplantament de l’articulació metatarsofalàngica del peu per redreçar el canell.

Aquest tipus de trasplantament, que és recomana fer-lo entre els 3 i 6 anys, consta de dues fases. En la primera intervenció, els ossos del carp es traslladen progressivament sobre el cúbit mitjançant un fixador exterior que allarga les parts toves (tendons, pell) un mil·límetre al dia.

En finalitzar el procés, passats dos mesos, en una segona intervenció, es trasplanta la segona articulació metatarsofalàngica de manera vascularitzada, és a dir, connectant venes i artèries. Per a això, és necessari utilitzar un potent microscopi, ja que el diàmetre és de mig mil·límetre aproximadament.

Iago estava sent visitat a l’Hospital Teresa Herrera de la Corunya i el seu metge de referència, davant la possibilitat que pogués ser tractat a Barcelona, va decidir derivar-lo al doctor Soldado, que presta servei a l’Hospital HM Nens i l’Hospital Vall d’Hebron. La primera intervenció es va fer al Vall d’Hebron i el trasplantament es va realitzar a HM Delfos, a través d’HM Nens.

El petit no té el dit polze per la malformació. La reconstrucció final de la mà s’aconseguirà en uns mesos, quan Iago s’hagi recuperat de la segona intervenció i torni a entrar a quiròfan perquè li implantin un dit polze a partir d’una part de l’índex. D’aquesta manera, Iago no només recuperarà la mobilitat de la mà, sinó que també podrà escriure, menjar i agafar els diferents objectes amb més comoditat.

“La normalització és impossible, en aquest problema i en altres, i així ho expliquem als pares dels infants que visitem. L’objectiu és millorar i la millora pot ser molt important. Val la pena fer la cirurgia. Iago serà capaç de fer-ho pràcticament tot”, ha afirmat el doctor Soldado, que, preguntat per si Iago podria fer esport, ha respost: “Absolutament”

El doctor Francisco Soldado, que es va formar amb el doctor Vilkki, es va incorporar l’abril a HM Hospitales com a cap del Servei de Cirurgia en Traumatologia i Ortopèdia Pediàtrica d’HM Nens. El seu equip de cirurgians té un ampli reconeixement a Europa.

Més informació

Nou comentari