Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un miler d’empreses fan pinya en la Xarxa Productes de la Terra impulsada per la Diputació

La Xarxa Productes de la Terra és una agrupació voluntària de 12 ens locals supramunicipals impulsada per la Diputació de Barcelona des del 2010. Agrupa més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat de la demarcació. L’objectiu és enfortir aquest teixit empresarial, fer que les empreses siguin més competitives i sostenibles i, de retruc, que els territoris siguin més atractius i de qualitat.

La Xarxa​ ha treballat un primer Pla Estratègic i Operatiu del 2010 al 2014 i el juliol de l’any 2016 es va aprovar l’actual Pla Estratègic i Operatiu, del 2016 al 2020, que inclou 325 activitats amb un pressupost de 6,4 milions d’euros per a tot el període.

A través dels ens locals membres de la Xarxa donem suport a les empreses en aquests àmbits:

• En gestió empresarial: formació i assessorament en tots els àmbits de la gestió de l’empresa: tràmits, ordenances, sol·licitud i gestió de subvencions.

• En els processos productius: formació i assessorament en qualitat i seguretat dels aliments, transformació agroalimentària, certificacions, denominacions d’origen, reconversió a l’agricultura ecològica, innovació tecnològica i productiva.

• La comercialització: coneixement i estratègia de mercats, fidelització de clients, plataformes i sistemes de comercialització. Foment d’estratègies de col·laboració amb el sector de la restauració, campanyes gastronòmiques, participació en fires específiques o genèriques, campanyes de promoció, elaboració de catàlegs i presència a Internet.

• La cooperació entre les empreses: impuls a processos de constitució d’associacions i foment de projectes de cooperació entre empreses.

Catàleg amb 55 productes singulars 

La Xarxa ha elaborat una llista de 55 productes singulars, que tenen unes característiques pròpies i excepcionals sovint arrelats a una comarca o territori molt concret.

Pollastre del Prat / Diputació de Barcelona 

Així mateix, la Xarxa ha permès recuperar 132 varietats locals, especialment de tomàquets i de llegums. Entre aquestes varietat es troben les mongetes seques del carall, de l’avellaneta rossa o les del ganxet terrer o els tomàquets de penjar de Rosa Ple, Ramellet o Bombeta taronja.

Per sectors, de les 1.181 empreses, n’hi ha que tenen alguna “distinció” que les fa particulars: un 27% treballen amb producte singular (unes 286 empreses), un 25% són ecològiques i un 11% tenen més de 100 anys. I pel que al perfil de l’empresa, majoritàriament són microempreses de caràcter familiar, el titular de les quals és un home d’entre 35 i 65 anys, amb un màxim de 5 treballadors/es i amb relleu generacional assegurat.

La Xarxa Productes de la Terra està integrada pels Consells Comarcals de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Maresme, Osona i el Vallès Oriental; el NODE Garraf, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consorci per la Promoció dels Municipis del Moianès, el Consorci del Lluçanès i el Consorci de Turisme del Vallès Occidental. Amb la coordinació de la Diputació de Barcelona, dona cobertura a tota la demarcació.

Més notícies

Paisatges sorprenents molt a prop de Barcelona

Notícia: Paisatges sorprenents molt a prop de Barcelona
Comparteix
Osona, Bages i Anoia ofereixen nombrosos atractius naturals, patrimonials i gastronòmics al centre de la demarcació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa