La Xarxa Productes de la Terra és una agrupació voluntària de 12 ens locals supramunicipals impulsada per la Diputació de Barcelona des del 2010. Agrupa més d’un miler d’empreses productores i elaboradores de productes alimentaris de qualitat de la demarcació. L’objectiu és enfortir aquest teixit empresarial, fer que les empreses siguin més competitives i sostenibles i, de retruc, que els territoris siguin més atractius i de qualitat.
La Xarxa ha treballat un primer Pla Estratègic i Operatiu del 2010 al 2014 i el juliol de l’any 2016 es va aprovar l’actual Pla Estratègic i Operatiu, del 2016 al 2020, que inclou 325 activitats amb un pressupost de 6,4 milions d’euros per a tot el període.
A través dels ens locals membres de la Xarxa donem suport a les empreses en aquests àmbits:
• En gestió empresarial: formació i assessorament en tots els àmbits de la gestió de l’empresa: tràmits, ordenances, sol·licitud i gestió de subvencions.
• En els processos productius: formació i assessorament en qualitat i seguretat dels aliments, transformació agroalimentària, certificacions, denominacions d’origen, reconversió a l’agricultura ecològica, innovació tecnològica i productiva.
• La comercialització: coneixement i estratègia de mercats, fidelització de clients, plataformes i sistemes de comercialització. Foment d’estratègies de col·laboració amb el sector de la restauració, campanyes gastronòmiques, participació en fires específiques o genèriques, campanyes de promoció, elaboració de catàlegs i presència a Internet.
• La cooperació entre les empreses: impuls a processos de constitució d’associacions i foment de projectes de cooperació entre empreses.
Catàleg amb 55 productes singulars
La Xarxa ha elaborat una llista de 55 productes singulars, que tenen unes característiques pròpies i excepcionals sovint arrelats a una comarca o territori molt concret.
Pollastre del Prat / Diputació de Barcelona
Així mateix, la Xarxa ha permès recuperar 132 varietats locals, especialment de tomàquets i de llegums. Entre aquestes varietat es troben les mongetes seques del carall, de l’avellaneta rossa o les del ganxet terrer o els tomàquets de penjar de Rosa Ple, Ramellet o Bombeta taronja.
Per sectors, de les 1.181 empreses, n’hi ha que tenen alguna “distinció” que les fa particulars: un 27% treballen amb producte singular (unes 286 empreses), un 25% són ecològiques i un 11% tenen més de 100 anys. I pel que al perfil de l’empresa, majoritàriament són microempreses de caràcter familiar, el titular de les quals és un home d’entre 35 i 65 anys, amb un màxim de 5 treballadors/es i amb relleu generacional assegurat.
La Xarxa Productes de la Terra està integrada pels Consells Comarcals de l’Alt Penedès, l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat, el Maresme, Osona i el Vallès Oriental; el NODE Garraf, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consorci per la Promoció dels Municipis del Moianès, el Consorci del Lluçanès i el Consorci de Turisme del Vallès Occidental. Amb la coordinació de la Diputació de Barcelona, dona cobertura a tota la demarcació.