Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Paisatges sorprenents molt a prop de Barcelona
  • CA

Les tres comarques del centre de la demarcació de Barcelona ofereixen paisatges sorprenents a ben pocs kilòmetres de la capital catalana i a mig camí entre la Mediterrània i els Pirineus. Osona, el Bages i l’Anoia compten amb destacats valors naturals, monuments de primer nivell i una saborosa gastronomia. El portal www.barcelonaesmoltmes.cat de la Diputació de Barcelona ofereix molta informació i propostes per gaudir d’aquest territori. 

Ben comunicades amb Barcelona ciutat, són l’escenari ideal d’una escapada paisatgística amanida amb patrimoni cultural i una interessant cuina. S’hi poden visitar esglésies romàniques, monestirs, temples gòtics, torres de guaita i fortaleses medievals, entre altres elements d’interès artístic i històric. A més les tres comarques es poden assaborir a taula, amb productes singulars com les mongetes de Collsacabra, els cigronets de l’Anoia, la patata del bufet, la llonganissa i els embotits de Vic, el mató de Montserrat, el vins de la DO del Bages i els caves de l’Anoia.

Coves del Toll, al Moianès / Albert Miró – Diputació de Barcelona

Immersió en la natura

I per obrir la gana, res millor que una excursió a la natura. El centre de la demarcació compta amb zones protegides com l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, que inclou un bosc frondós per fer rutes a peu i en BTT i l’embassament de Sau, on fer caiac i descobrir els penya-segats de Sau. També val la pena passejar pel Parc del Castell de Montesquiu, agradable i ple de llegendes, i pel massís de Sant Llorenç del Munt i la serra de l’Obac coronat amb l’antic monestir romànic a més de mil metres d’alçada.

Sense oblidar, és clar, dues icones naturals de Catalunya: Montserrat i el Montseny. La muntanya més màgica del país custodia el santuari amb la Moreneta, a més de camins entre formacions geològiques sinuoses que recorden l’arquitectura de Gaudí. El massís del Montseny sedueix durant les quatre estacions, perquè els seus boscos de faig, castanyers i avets canvien de color segons l’època de l’any. Declarat Reserva de la Biosfera, disposa d’una àmplia xarxa d’itineraris senyalitzats, centres d’interpretació i cases de turisme rural i hotels per sentir-se com a casa.

Pantà de Santa Fe, al Montseny / Diputació de Barcelona

Motor i memòria industrial

Una altra característica comuna d’Osona, Bages i Anoia és la força dels seus rius. El Ter, el Llobregat i el Cardener, a més d’imprescindibles per l’ecosistema natural, van ser clau en el despertar industrial de Catalunya. Van moure els motors de desenes de fàbriques i colònies obreres, algunes de les quals s’han rehabilitat i acullen avui museus didàctics molt recomanables.

Per exemple, vora el Ter s’alça la colònia Borgonyà, que es pot descobrir gràcies al Museu Industrial del Ter. Aquesta antiga fàbrica cotonera és germana de la Fabra i Coats barcelonina i la visita es pot complementar fàcilment amb l’itinerari senderista GR 210 Camí al costat del curs del Ter o amb la pràctica de caiac al riu.

La vall del Cardener, que és afluent del Llobregat, també té molt a oferir. El poderós castell de Cardona –convertit en Parador de Turisme– i la col·legiata de Sant Vicenç vigilen el curs de riu i gaudeixen d’impressionants vistes. A més són una excel·lent mostra del romànic primitiu de Catalunya. Sota terra hi ha també atractius turístics, com les mines de sal de Cardona, que ja explotaven els romans.

L’imponent castell de Cardona vigila la vall del Cardener / Josep Cano – Diputació de Barcelona

A Manresa cal anar al Pont Vell sobre el Llobregat per trobar la millor perspectiva de la ciutat i de la col·legiata gòtica de Santa Maria, enlairada a tocar del riu. Just al costat hi ha la cova on va viure Sant Ignasi de Loiola en el seu pelegrinatge a Terra Santa, que amaga un magnífic temple barroc.

A Igualada la protagonista és la indústria pelletera, que s’explica de forma amena i rigorosa al Museu de la Pell, instal·lat a la fàbrica de Cal Boyer i a l’antiga adoberia de Cal Granotes, que inclou el Museu Comarcal de l’Anoia. A poca distància es pot visitar també el molí paperer de Capellades, que mostra la importància d’aquesta indústria alimentada també per la força dels rius.

A vista d’ocell, des d’un globus aerostàtic

Tots aquests paisatges i elements patrimonials es poden gaudir també d’una forma diferent: des de l’aire. Diverses empreses ofereixen vols aerostàtic en globus a Vic i Igualada, amb els que redescobrir el territori a vista d’ocell. La velocitat suau del vent permet admirar des de la cistella els indrets més emblemàtics i captar-ne imatges impressionants.

Així, es poden fotografiar la silueta de plaça Major de Vic enmig dels estrets carrers del casc antic de Vic, on també destaquen el temple romà, la catedral o el Museu Episcopal. Si el vent bufa cap al Lluçanès es poden immortalitzar per exemple l’església i el claustre de Santa Maria de Lluça i el curiós castell medieval. Si a més el viatge coincideix amb el primer diumenge, de tornada a casa encara es pot ampliar l’experiència omplint el cistell al Mercat del Rebost de productes artesanals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa