Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Viure enganxats al ventilador del túnel de Glòries: calor i soroll infernal

Pel seu balcó de l’entresòl 2 de l’edifici de Gran Via, 857, cantonada Llacuna, l’Eugeni Fernández rep una bafarada d’aire calent que fa pujar la temperatura 5 graus. Així li ho han admès els tècnics de l’empresa municipal Bimsa, que han entrat al seu menjador a fer diverses sonometries per determinar si l’edicle de 25 metres de llarg -una sala on hi ha la maquinària i els ventiladors del túnel de Glòries– que hi ha enmig del carrer de la Llacuna està fora de la normativa.

“Quan s’activen els ventiladors del túnel es produeix un soroll infernal que et posa en tensió, molt desagradable, com si tingués una màquina treballant dins de casa. I a la nit, entre la calor i el soroll, impossible dormir”, explica al TOT Barcelona l’Eugeni, el primer veí que el juliol del 2021, quan van començar les proves per obrir un sentit del túnel, va presentar la primera queixa a l’Ajuntament de Barcelona. Després n’han vingut moltes altres, fins que aquest estiu, amb la calorada, els veïns s’han acabat de revoltar.

Sense cotxes, però “amb un soroll que es clava al cervell”

Com l’Eugeni, la Isabel viu al mateix edifici. Està convençuda que vivia millor amb els cotxes passant per costat de casa que amb el túnel. “Ara no sentim el soroll de cotxes però sentim els motors dels ventiladors del túnel. Ens han posat aquí enmig del carrer l’edicle, que és estèticament horrorós, i recurrentment fa un soroll com de motor d’avió que es clava al cervell, sobretot a la nit. I si passes per davant reps una barefarada de calor que et mareja. No hi ha dret el que ens han fet”, es lamenta.

Edicle situat al carrer de la Llacuna JORDI CATALÀ
Edicle situat al carrer de la Llacuna JORDI CATALÀ

En el mateix edifici, als baixos, un altre damnificat. És el Carlos Oropesa. Té una botiga, El Encanto, just davant de l’edicle. “Fa molt soroll i molta calor. Surt aire super calent i és insuportable, la botiga és un forn. Van venir uns tècnics i van al·lucinar, no et pots ni acostar a la reixa. El mateix passa amb l’estanc. I ja no parlem del fet estètic, que ens han destrossat el carrer”, lamenta en conversa amb el TOT.

Aquest edicle el van construir en plena pandèmia i es va posar en marxa el juliol del 2021, poc abans que s’inaugurés el primer tram del túnel en sentit Besòs el 6 de novembre. Als veïns i a l’Associació de Veïns del Clot-Camp de l’Arpa els va agafar per sopresa. El Joan Cabanes, president de la Unió de Comunitats de Propietaris de Sant Martí, i vicepresident del barri del Clot -forma part del consell de barri de l’Ajuntament-, està en aquesta lluita des del primer dia. Però ser membre del consell de Barri “no ha servit de res” en aquest assumpte: “Aquest edicle havia d’anar inicialment a la rambla del Poblenou, però l’escola Casas va aconseguir desfer-se’n. Ho van posar aquí pensant que els veïns callaríem”. Cabanes denuncia que per culpa d’aquesta infraestructura, a més, “han obert el carrer almenys quinze o vint vegades”, amb les molèsties que comporta per al veïnat.

En el moment de la conversa, una bafarada d’aire calent surt de l’edicle. Però el soroll no és notori. El Joan ens fa veure que “això és perquè els cotxes ara estan circulant i regulats pel semàfor, però a la nit, que no hi ha trànsit, dins del túnel hi ha massa calor i els ventiladors van a tope. Si se n’anés la llum i no funcionés el semàfor que regula l’entrada al túnel, el soroll seria infernal també de dia. I a la nit passa sempre perquè no hi ha cotxes, puja la temperatura i els ventiladors es disparen, per això és insuportable”, conclou.

L'edicle del carrer de la Llacuna, una font de calor i soroll que amarga el veïnat G.A
L’edicle del carrer de la Llacuna, una font de calor i soroll que amarga el veïnat G.A

Des de l’Associació de Veïns del Clot Camp de l’Arpa, en Miquel Catasús intenta ser més conciliador i posa de manifest que s’han introduït algunes mesures que han apaivagat les grans molèsties. “No ens van informar en cap moment que aquest edicle aniria aquí, però durant la pandèmia vam descobrir que no només era una sortida d’emergències sinó que a dins hi havia sales tècniques de tot el túnel. Ens molestava, però pensàvem que estaria ben fet. El problema és que vam constatar que era un nyap”, denuncia. Bimsa, explica Catasús, “ha fet alguns canvis que han millorat la situació, i potser la meitat del soroll ha desaparegut. Però de nit és molt visible i fa que la gent no pugui dormir, sumat a l’aire calent”. En tot cas, l’activista veïnal reclama “una modificació estructural, i si val molts diners, que ho pagui qui ho va dissenyar malament”, sentencia.

Bimsa reconeix 5 graus més i massa soroll a la nit

I després de més d’un any i mig de queixes, calors i nits d’insomni, Bimsa sembla ara disposada a posar fil a l’agulla per trobar una solució. Durant l’Audiència Pública del disctricte de Sant Martí celebrada aquest dimarts 13 de setembre, un tècnic de Bimsa va intervenir assegurant que “som conscients dels inconvenients que està causant la infraestructura, però és necessària per al correcte funcionament dels túnels, alimentant instal·lacions pròpies i auxiliars. Som consicents i entenem que tant el soroll com l’aire calent són dues circumstàncies que cal solventar, i vam fer sonometries i termografies per tenir dmensionat el problema”.

Bimsa admet que els veïns tenen raó de queixar-se. “Es confirma que hi ha un paràmetre de soroll que en horari nocturn supera la normativa municipal, però no així durant el dia”, ha especificat el tècnic. I pel que fa a la temperatura, segons les proves de l’empresa, es manté en un “rang respecte a la temperatura ambient de 5 graus superior”. Dos aspectes que l’empresa municipal pretén “millorar”. En aquest sentit, Bimsa ha anunciat en aquesta Audiència Pública un “estudi en profunditat” per veure les alternatives de “reconducció” o “reubicació” de la infraestructura. Sobre els terminis, cap pista.

Mentrestant, els veïns de Llacuna conviuen també amb les obres de les Glòries i amb la provisionalitat d’una rambla imaginària que, a hores d’ara, no és la rambla promesa fa anys i que no té traces de ser-ho. A les nits, amb il·luminació inclosa, molts joves fan xivarri al carrer aprofitant aquest nou espai que ni tan sols està inaugurat.

Substitut de la rambla que esperen els veïns de Glòries JORDI CATALÀ
Substitut de la rambla que esperen els veïns de Glòries JORDI CATALÀ

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vilatà a setembre 15, 2022 | 03:33
    Vilatà setembre 15, 2022 | 03:33
    Un detall més de l'encisadora vida a ciutat; no trobo estrany que, a la més mínima oportunitat, els urbanites en fugin com esperitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa