Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El TSJC justifica els desnonaments sorpresa per la creixent pressió veïnal

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha justificat la utilització dels desnonaments sorpresa –amb data oberta, segons terminologia jurídica– per la creixent pressió veïnal, que fa temps que actua de manera organitzada per evitar els llançaments. Després d’una reunió de la comissió que fa el seguiment del Protocol d’Execució de Diligències de Llançament, el tribunal ha lamentat “les dificultats” amb què es troben les comissions judicials “en executar els llançaments ordenats judicialment i que freqüentment impedeixen la seva efectivitat”.

[r:1]

Sense anomenar-les directament, el TSJC es refereix a les accions del Sindicat de Llogaters, de la PAH i de les oficines d’habitatges veïnals que es coordinen per anar als edificis on hi ha un desnonament pendent per impedir-lo. Segons les dades oficials, dels 4.880 llançaments assenyalats pel Servei d’Actes de Comunicacio (SAC), només se’n va poder materialitzar 2.197 i, pel tribunal, “aquestes suspensions reiterades són les que motiven els assenyalaments amb data oberta”, tot i que puntualitza que són “l’últim recurs excepcional per fer-los efectius”.

Necessitat de millorar els protocols

El protocol de desnonaments, signat el 2013 pel TSJC, l’Ajuntament, la Generalitat, el i els col·legis d’advocats i procuradors de Barcelona, es va subscriure per “sumar esforços” per millor l’efectivitat dels desnonaments per tal de protegir el dret dels propietaris d’immobles ocupats i, al mateix temps, garantir la protecció d’aquelles persones i famílies que acreditin “una situació especial de vulnerabilitat”. Les situacions que es viuen cada dia a Barcelona, on aquest mateix dimecres s’ha desnonat una família amb un nadó i un menor a Ciutat Vella, demostra que els protocols no funcionen i per això les institucions implicades busquen noves maneres d’afrontar-lo.

El TSJC considera que el protocol ja “facilita les vies per fer efectiva aquesta protecció”, però, com que els mecanismes no acaben de donar resultat, ha proposat a l’Ajuntament “la implantació d’una unitat de Serveis Socials a dins de les dependències de la Ciutat de la Justícia” per millorar la coordinació i reduir el temps de resposta dels tècnics municipals. Tenir una oficina als tribunals permetria tenir informació de forma immediata i augmentaria l’agilitat dels tràmits davant de situacions de vulnerabilitat.

L’Ajuntament demana més informació

Per la seva banda, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, vol que els tribunals avisin l’Ajuntament a l’inici del procediment de desnonament per poder actuar de manera preventiva. A més, el consistori s’ha compromès a garantir la “presència dels equips municipals en tots els desnonaments que afecten persones en situació de vulnerabilitat” i ha plantejat una intervenció en dues fases.

La primera inclouria tota la feina preventiva –des d’assessorament jurídic per a les famílies en situació de vulnerabilitat fins a l’acompanyament davant la possible pèrdua de l’habitatge– per explorar alternatives. I la segona estaria emmarcada en l’atenció dels casos urgents, en els quals els equips de Drets Socials intervindrien durant els desnonaments quan es produeixin situacions de risc –en especial quan hi ha involucrada gent gran, menors, persones amb discapacitat o trastorns mentals, víctimes de violència masclista, etc.– i en casos d’alta vulnerabilitat, és a dir, amb famílies que tenen ingressos molt baixos o que no tenen xarxa familiar ni alternativa d’allotjament.

Segons l’Ajuntament, conèixer els impagaments amb antelació per activar ajuts al pagament de lloguer, fer un acompanyament de més qualitat i permetria que els propietaris recuperessin abans els seus immobles gràcies a la feina preventiva dels Serveis Socials.

Més notícies

A Barcelona hi ha 47 desnonaments cada setmana

Notícia: A Barcelona hi ha 47 desnonaments cada setmana
Comparteix
El nombre de llançaments s’ha reduït un 26,4% des del 2013, però el ritme de descens s’ha frenat els últims anys
Notícia: A Barcelona hi ha 47 desnonaments cada setmana - Mobile
Mossos d'Esquadra executen el desnonament. | PAH Barcelona

Desnonament d’una família amb un nadó i un menor a Ciutat Vella

Notícia: Desnonament d’una família amb un nadó i un menor a Ciutat Vella
Comparteix
La PAH ha anunciat aquest matí l'arribada d'agents dels Mossos d'Esquadra per desnonar una mare amb dos fills
Notícia: Desnonament d’una família amb un nadó i un menor a Ciutat Vella - Mobile
L'Ahmed, exsensesostre, al costat dels Mossos d'Esquadra que l'han desallotjat de l'Armadillo. D. C.

Desallotgen un edifici ocupat de Gràcia on vivien famílies amb nens des de feia sis anys

Notícia: Desallotgen un edifici ocupat de Gràcia on vivien famílies amb nens des de feia sis anys
Comparteix
El bloc, conegut com 'L'Armadillo', estava ocupat des de feia sis anys i hi vivien famílies
Notícia: Desallotgen un edifici ocupat de Gràcia on vivien famílies amb nens des de feia sis anys - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa