Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els treballadors de les obres de la superilla paguen les presses electorals

El 16 d’agost del 2022 començaven les obres de la superilla de l’Eixample. Els treballs per implementar simultàniament aquests quatre eixos verds arrencaven entre molta incertesa per part de veïns i comerciants i amb l’objectiu clar de poder culminar el gruix d’aquesta transformació urbanística abans de les eleccions del 28M. Aquesta cursa a contrarellotge amb més d’una desena d’empreses treballant en paral·lel i centenars d’empleats implicats ha deixat en aquests mesos situacions especialment preocupants. Moltes de les persones contractades s’han vist obligades a treballar en unes condicions molt precàries i alguns fins i tot han fet jornades laborals senceres en dissabte sense cobrar.

Segons ha pogut saber el TOT Barcelona, aquesta seria la situació d’alguns dels empleats que des del maig treballen en el desplegament d’aquests eixos verds a la zona de l’Esquerra de l’Eixample. En concret, els afectats serien tots aquells operaris que no tenen un sou fix, sinó que cobren en funció de les hores treballades. Bona part de les empreses encarregades d’aquestes obres de la superilla tenen altres companyies més petites subcontractades que són les que els proporcionen la mà d’obra. En aquesta part concreta de l’Eixample, la gran majoria dels treballadors són ciutadans d’origen marroquí amb un coneixement molt limitat o pràcticament nul del castellà o el català, fet que ha dificultat la comunicació entre els diferents equips. Alguns dels empleats fins i tot es veuen forçats a malviure al carrer o en condicions molt precàries, ja que no tenen encara la seva situació legal regularitzada.

L’escenari no és millor pel que fa a les condicions laborals. Diversos empleats consultats per aquest mitjà denuncien que durant els primers cinc o sis mesos d’obres no han tingut accés a un espai de taquilles per poder canviar-se i guardar els seus efectes personals i han hagut de compartir un lavabo entre gairebé una vintena de persones. Tampoc disposaven d’unes instal·lacions on poder esmorzar ni dinar, de manera que la imatge d’operaris menjant asseguts sobre el paviment aixecat o en qualsevol punt de l’espai en obres ha estat una constant des de l’agost del 2022. Durant el període del ramadà, els treballadors musulmans van mantenir el mateix horari i també era freqüent veure’ls aprofitar l’hora de dinar per dormir enmig de la zona d’obres.

Les obres de la superilla de l'Eixample han arrencat aquest dimarts / A.R.
Un operari treballant en les obres de la superilla de l’Eixample durant l’agost del 2022 / A.R.

Uns treballs condicionats per les eleccions

Totes aquestes deficiències s’han anat corregint a poc a poc amb el pas dels mesos i a mesura que els treballs deixaven més espai alliberat per poder col·locar mòduls. De fet, el responsable de les obres en un dels trams d’aquesta part de l’Eixample -que prefereix mantenir l’anonimat- explica que la naturalesa del projecte ha estat un dels grans hàndicaps a l’hora de poder proporcionar tots aquests serveis mínims al personal, ja que fer actuacions de pacificació per trams i voreres permet mantenir una part de la mobilitat, però suposa reduir considerablement la superfície de la qual poden disposar les empreses per instal·lar tant els lavabos com els espais de taquilles.

Aquestes dificultats sobrevingudes i les condicions en les quals s’han vist forçats a treballar els operaris durant aquests mesos van agafar per sorpresa tant als nous empleats com als membres més veterans de la plantilla, que no esperaven trobar-se en aquestes condicions i que són conscients que la imminent arribada de les eleccions municipals del 28M va jugar un paper clau en l’acceleració de tot el procés de transformació urbanística d’aquesta part de la capital catalana. De fet, des de gairebé l’inici dels treballs, la plantilla va incorporar el dissabte com una jornada laboral ordinària més per poder acabar les obres en el tram concret abans dels comicis, tal com tenien acordat.

Superilla per a ús de vianants al c/Comte Borrell / Provença. pacificació del trànsit
Una imatge d’arxiu del tram de la superilla Eixample que es troba entre els carrers de Comte Borrell i de Provença / Jordi Play

Recta final i drets laborals

Actualment, només en els treballs per implementar un dels quatre eixos verds hi poden treballar fins a una seixantena de treballadors, que depenen directament de diferents empreses subcontractades per la companyia matriu, l’encarregada de gestionar l’actuació a la zona i la responsable oficial de les obres de pacificació. Això explica el tràfec constant d’operaris d’una banda a l’altra i també el ball de noms que es pot veure en el dors de les armilles reflectants que porten els empleats.

La majoria dels esforços s’estan concentrant en aquests moments en les noves places verdes, que estaran ubicades en l’encreuament entre el carrer del Consell de Cent i els de Rocafort, Comte Borrell, Enric Granados i Girona. En algunes zones ja s’està procedint a plantar l’arbrat i els diferents elements d’infraestructura verda que configuraran aquests espais. Segons les previsions amb les quals treballen les empreses responsables, el projecte podria estar completament enllestit d’aquí a quatre o sis setmanes com a molt si no hi ha cap contratemps que endarrereixi les actuacions. Davant la possibilitat de tornar a treballar en un futur en transformacions urbanístiques d’aquest calibre a Barcelona, els treballadors consultats coincideixen a apuntar la necessitat que les administracions prioritzin les condicions laborals dels operaris per sobre de qualsevol interès partidista o electoral.

L’Ajuntament es defensa

Fonts de Barcelona d’Infraestructures Municipals (BIMSA) asseguren que durant les obres de la superilla s’ha vetllat en tot moment pel compliment de les condicions laborals dels treballadors i apunten que els treballs han tingut un índex d’accidentalitat notablement per sota de la mitjana catalana, ja que només s’han registrat sis accidents lleus.

Les mateixes veus assenyalen que no han rebut cap denúncia ni reclamació per part dels empleats implicats, però remarquen que si s’hagués detectat alguna irregularitat en el transcurs de l’actuació s’hauria actuat d’ofici per obrir una investigació i analitzar el cas.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Explotadors electorals a juny 03, 2023 | 21:11
    Explotadors electorals juny 03, 2023 | 21:11
    Partits progressistes d'esquerra, es diuen a ells mateixos.
    • Icona del comentari de: 1714 a juny 03, 2023 | 22:17
      1714 juny 03, 2023 | 22:17
      A Sitges igual amb les obres del passeig i la resta de carrers fan fàstic.
  2. Icona del comentari de: Ricard a juny 03, 2023 | 21:31
    Ricard juny 03, 2023 | 21:31
    Es nota que la taxa d'atur d'aquí és del 0%. Tots els treballadors acabats d'arribar.
  3. Icona del comentari de: Gerard a juny 04, 2023 | 07:05
    Gerard juny 04, 2023 | 07:05
    On es suposa que estaven allò que hom anomena "sindicats majoritaris"? I els "minoritaris"? Sí, sí, aquells que només surten al carrer a cridar el 1 de maig o quan hi ha eleccions sindicals i han de renovar carteres, cadires i subvencions...
  4. Icona del comentari de: colau mai més alcaldessa a juny 04, 2023 | 07:41
    colau mai més alcaldessa juny 04, 2023 | 07:41
    Per obra i gràcia de la colau
  5. Icona del comentari de: Jc a juny 04, 2023 | 09:21
    Jc juny 04, 2023 | 09:21
    Carrer de ciment amb plantes
  6. Icona del comentari de: EldeGràcia a juny 04, 2023 | 10:33
    EldeGràcia juny 04, 2023 | 10:33
    I no oblidem l'incompliment de qualsevol normativa de seguretat laboral bàsica; només calia passar i estar-s'hi cinc minuts per veure maquinària pesant treballant entre els vianants. Només l'empresa Dragados tenia una infraestructura decent; a la resta era tot propi del tercer món.
  7. Icona del comentari de: Observador a juny 04, 2023 | 10:36
    Observador juny 04, 2023 | 10:36
    Els pencaires a rebre. Com sempre.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa