Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Treballadors d’emergències socials denuncien una situació “més preocupant que mai”
  • CA

Els treballadors socials estan superats. Així ho assegura el comunicat del comitè d’empresa de Progess, que representa la plantilla externalitzada que cobreix les places del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) en un escrit que ha difós el sindicat Comissions Obreres (CCOO). En el text, es fa pública la por a que hi hagi un retard de més d’un any en l’entrada en vigor d’una millora de les condicions de treball llargament esperada.

Es denuncia que, tot i que la feina des del 2015 ha augmentat un 12%, la situació laboral és exactament la mateixa. I just quan s’anava a resoldre definitivament el greuge, un recurs d’última hora per part d’una companyia suposarà l’ajornament de la millora substancial –millors sous, més plantilla i més descans– durant almenys nou mesos, segons els seus càlculs. “La nova situació és inacceptable i més preocupant que mai”, etziben els empleats del CUESB.

Els professionals en matèria psicosocial que treballen a Barcelona –i 21 municipis més de l’àrea de metropolitana– havien denunciat la precarietat en què es trobaven repetidament i aquesta s’havia de resoldre amb un nou plec de condicions que es feia efectiu aquest 1 de maig. De fet, l’anterior plec caducava en finalitzar l’any 2018, però es va prorrogar la seva durada fins al maig perquè l’Ajuntament de Barcelona va presentar un concurs amb unes condicions que no sortien a compte a cap companyia i va quedar desert, critiquen els treballadors. Amb una nova oferta millorada i amb dues empreses presentant-se a gestionar-ho, l’enèsima trava ha estat un recurs presentat a l’abril per l’aspirant Grupo 5 Acción y Gestion Social, SAU davant el Tribunal de Contractació-TCCSP. Una reclamació tècnica “en matèria de contractació contra el plec de clàusules administratives particulars”, afegeix el comitè d’empresa. 

L’Ajuntament “lamenta” el recurs

Segons fonts municipals contactades per Europa Press, el consistori ha lamentat el retard i ha recordat que l’únic motiu ha estat el reclam de l’empresa privada. En la mateixa línia, defensen que la intenció del govern d’Ada Colau “ha estat en tot moment reconèixer la importantíssima tasca que fan els professionals del CUESB”, tant en salari com en condicions. En aquest sentit han recordat que el nou contracte eleva el pressupost dels 3,3 milions actuals als 5,4, amb un increment de més del 60%. 

De fet, segons implicava un increment salarial, sense modificar les funcions actuals, de més de 430.000 euros l’any. També es preveu “un increment de plantilla per donar resposta a l’augment de càrregues de treball i una reducció de jornada que permetran uns períodes de descans addicionals molt necessaris, com a mesures per preservar la salut laboral sotmesos a un gran estrès emocional”, recull el text del comité d’empresa de Progess. 

Els empleats reivindiquen que conformen “l’únic servei de la ciutat que ofereix atenció psicosocial permanent” i recorden que estan disponibles en situació d’emergència “24 hores els 365 dies de l’any”. En aquest sentit, puntualitzen que durant la intervenció pels atemptats del 17A, a mode d’exemple, van ser l’única plantilla dels serveis que va intervenir que està externalitzada. Per això prometen “les accions pertinents per a preservar els interessos dels treballadors” per intentar refer-se de l’actual indefensió. “Ens sentim enganyats, menyspreats i maltractats”, conclouen.

Més notícies
Els treballadors del metro precinten la seu de BComú: “Perill, amiant en comú”
Notícia: Els treballadors del metro precinten la seu de BComú: “Perill, amiant en comú”
Comparteix
Uns 200 empleats de TMB ha tornat a protestar pel que consideren una pèssima gestió de la crisis de l’amiant al metro
ANC i Intersindical criden a reclamar “una república dels drets socials” l’1 de maig
Notícia: ANC i Intersindical criden a reclamar “una república dels drets socials” l’1 de maig
Comparteix
La marxa, convocada per la plataforma Alcem-nos, sortirà de la plaça Urquinaona a les sis de la tarda

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa