Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Treballadores de la neteja de l’Ajuntament i la Diputació s’encaminen a una vaga indefinida
  • CA

Les 60 treballadores encarregades de netejar els espais municipals del districte de Sant Martí preparen una vaga indefinida. A més, preveuen impedir que cap altre servei les substitueixi. El motiu que les ha fet posar en risc els seus ingressos amb una aturada laboral és, principalment, la incertesa que els ha generat l’empresa que els paga el sou: Tempo Facility Services, contractada per l’Ajuntament. Els últims pagaments els arriben tard i sense explicacions.

Aquesta empresa, a més, ha estat el focus de diverses protestes laborals els darrers sis mesos arreu de l’estat espanyol per impagaments. Davant d’això, les treballadores de Sant Martí han tramitat l’avís d’una vaga indefinida a partir del 30 de desembre per pressionar el govern d’Ada Colau perquè revoqui el contracte a aquesta companyia. I no són les úniques. Les 18 professionals de la neteja a càrrec de dos edificis de la Diputació de Barcelona, també externalitzades sota la gestió de Tempo Facility Services, s’estan plantejant una acció similar. 

Tant les treballadores –la immensa majoria són dones– de Sant Martí com les de la Diputació van rebre el sou de desembre dies després del que tocava. Ara, que ja haurien d’haver rebut la paga extra de Nadal, denuncien una nova demora. “No sabem quan i ni tan sols si cobrarem”, diu Estrella Campos, portaveu de la plantilla de Sant Martí. També denuncien que algunes companyes, en no poder pagar els rebuts a temps per la falta d’ingressos, van haver de fer front als interessos per haver trigat a pagar de la seva butxaca. Fonts de Tempo Facility Services reconeixen a aquest diari que “la situació és crítica”. Tanmateix, asseguren que “tot apunta que aquesta mateixa setmana s’abonaran les pagues de Nadal”. 

Les negligènices de Tempo

El conflicte va començar quan van esclatar notícies que relataven protestes de treballadores d’aquesta empresa a diferents punts de l’Estat. Va passar a Castella i Lleó, a Andalusia i a algunes poblacions de Catalunya, entre elles Tarragona, Salou o Altafulla. En tots els casos es denunciaven “impagaments”. Així i tot, les treballadores de Sant Martí cobraven religiosament. Fins aquest desembre. Les alarmes es van activar quan la nòmina no els entrava el dia que, com a tard, reben el sou habitualment: el dia 2. L’empresa els va donar allargues. “La supervisora ens va dir que esperéssim a veure què passava”, relata Campos. Finalment, van cobrar el 5 de desembre.

El retard, però, no va quedar en una anècdota. Ara, que havien d’haver rebut la paga extra de Nadal abans del dia 15, s’han trobat el mateix. Encara no l’han rebut. Davant d’aquesta situació, el Sindicat Comissions de Base (COBAS), majoritari a la gestió de Sant Martí, ha iniciat una doble resposta. D’una banda, ha interposat una denúncia al Consorci d’Inspecció de Treball i Seguretat Social de Catalunya perquè “el conveni de neteja marca que el primer dia laborable del mes complert ha d’estar a la nostra disposició”, diu en referència a l’ingrés mensual.

D’altra banda, ha tramitat la comunicació de l’inici d’una vaga indefinida aquest dimarts mateix al departament de Treball. Aquest document, al qual ha tingut accés el TOT Barcelona, justifica la decisió per “l’incompliment sistemàtic en l’abonament de les nòmines per no cobrar el salari en el moment oportú”, així com altres mancances: no fan arribar el document de les nòmines a les treballadores ni tampoc el segon uniforme de treball. De fet, ara només en tenen un per persona. Si s’embruta o es fa malbé, no tenen recanvi. 

L’administració pressiona

Des de l’empresa, es reconeix la situació delicada arreu d’Espanya i s’atribueix “a diversos factors”, entre els quals s’inclou la falta de liquiditat “perquè les administracions paguen, com a mínim, a 60 dies”. Per això, demanen comprensió en aquest entrebanc i li resten transcendència a les protestes barcelonines. “Són dos dels cinc serveis més importants que tenim arreu i els tractem amb carinyo, reivindiquen les fonts de Tempo Faciliy Services. Fan referència al fet que, si bé en altres punts els impagaments s’han perllongat en el temps, aquí s’han intentat resoldre amb més rapidesa. 

A més, la companyia reconeix que té molt a sobre tant la Diputació com l’Ajuntament de Barcelona. Tot i que el govern d’Ada Colau no ha volgut aclarir a aquest diari la posició del consistori, el TOT Barcelona ha pogut saber que responsables municipals estan en contacte permanent amb Tempo Facility Services per pressionar sobre els deures de l’empresa. Ho han confirmat tant les treballadores, que s’hi han reunit, com la companyia. De fet, Estrella Campos, líder de COBAS, assegura que l’Ajuntament li ha transmès la incomoditat amb la situació. Tanmateix, els representants municipals els han puntualitzat que anul·lar l’adjudicació vigent i fer el concurs per a una nova empresa seria un procés “molt complex”

Davant d’aquest plantejament, Campos avisa que la vaga anirà acompanyada de manifestacions al carrer, si cal. Preguntada per si hi ha alguna possibilitat d’anul·lar la vaga, la resposta és contundent: “Només hi ha l’opció d’ajornar-la uns dies, com a molt. Però la vaga l’haurem de fer, perquè no volem quedar-nos amb ells de manera permanent”. De fet, el contracte amb la companyia va començar al juliol i està previst que duri quatre anys, amb la possibilitat de prorrogar-ho un cinquè exercici. Es va atorgar per l’import de 6.109.000 d’euros. 

El cas de la Diputació, paradigmàtic

I si bé el conflicte amb les treballadores dels edificis municipals de Sant Martí és el que afecta més famílies, el de la Diputació de Barcelona és el que desperta menys comprensió. Professionals de la neteja d’aquest espai no entenen com es va arribar a formalitzar el nou contracte amb Tempo Facility Services el 15 d’agost d’aquest any quan una setmana abans uns 140 treballadors de la província de Tarragona denunciaven negligències en els pagaments

També han estat qui ha trigat més a cobrar, expliquen les mateixes fonts. Una treballadora concreta que van rebre l’ingrés bancari “el dia 9 de desembre”. Ara, però, es mantenen a l’expectativa dels següents passos de l’empresa, així com de les seves companyes de Sant Martí, per decidir com actuen en el futur. La plantilla, que neteja l’edifici de Can Serra, a rambla Catalunya, i les dependències del carrer Còrsega, número 300, té alguna discrepància interna, però “el més probable és que ens sumem a la vaga indefinida en algun moment”, apunta la mateixa veu. L’objectiu de la protesta seria el mateix: canviar l’empresa adjudicatària.

De moment, però, el Nadal es presenta complicat per moltes de les treballadores de la neteja. Els sous són baixos. Algunes no arriben a ser mileuristes, denuncia Campos. I encara i així, es troben que no saben quan i com cobraran. Una situació inèdita que no havia vist mai, després de dècades de treballar en el sector. “El pitjor és el dubte. Això és el que ens volem treure de sobre”, clou la líder sindical. 

Més notícies
Cinquanta treballadors socials denuncien l’Ajuntament per una “falsa externalització”
Notícia: Cinquanta treballadors socials denuncien l’Ajuntament per una “falsa externalització”
Comparteix
La demanda assegura que totes les directrius sobre la gestió dels serveis les dona el consistori i no l'empresa adjudicatària, com hauria de ser habitual
38 de les 40 biblioteques de Barcelona tanquen per la vaga parcial
Notícia: 38 de les 40 biblioteques de Barcelona tanquen per la vaga parcial
Comparteix
La protesta és una continuació de la que ja es va fer a la primavera per reclamar més personal i millors instal·lacions

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa